LTO Noord


Gezamenlijk persbericht

30 maart 2007

Bedrijfsuitbreiding met als resultaat een mooi en vitaal bollenlandschap

LTO Noord en KAVB verzoeken Holland Rijnland om Pactafspraken aan te passen De schaalvergroting en intensivering in de bloembollensector maken het noodzakelijk dat de Pactafspraak voor het oprichten van agrarische bedrijfsgebouwen wordt herzien. Bloembollenbedrijven hebben aanzienlijk meer bedrijfsruimte nodig dan de 3000 m2 waarin het Pact voorziet. In de Bollenstreek is voor het komende decennium een bouwperceel van minimaal 1 -
1,5 hectare nodig.

De Bollenstreek is in de Nota Ruimte aangewezen als één van de vijf Greenports in Nederland die van internationaal belang worden geacht en derhalve behouden en versterkt moeten worden. Bij de uitwerking van het Greenportconcept staat de versterking van de primaire productiefunctie centraal. In de Bollenstreek zijn momenteel circa 375 bloembollenbedrijven gevestigd. De verwachting is dat dit aantal het komende decennium, bij een gelijkblijvend productieareaal, is teruggebracht tot 200-250 bedrijven. Deze bedrijven hebben meer bedrijfsruimte nodig voor de bedrijfsontwikkeling. De afspraak uit het Pact van Teylingen voor het realiseren van bedrijfsgebouwen is niet (meer) toereikend om de ontwikkeling van de bloembollenbedrijven adequaat te faciliteren en moet derhalve aangepast worden aldus LTO Noord en de KAVB. Op basis van het Pact kunnen bloembollenbedrijven maximaal 3000 m2 bedrijfsbebouwing per bedrijf oprichten. Met het oog op de schaalvergroting en intensivering van de bloembollenbedrijven is dat veel te weinig. De bedrijven hebben voor het komende decennium minimaal behoefte aan een bouwperceel van 1 - 1,5 hectare. Het verruimen van de bouwmogelijkheden zal niet leiden tot verdichting van de Bollenstreek. Door de afname van het aantal bedrijven zal de hoeveelheid bedrijfsbebouwing in de streek per saldo afnemen wat een positief effect heeft op de openheid van het gebied.

Om het landschap in de Duin- en Bollenstreek open en aantrekkelijk te houden zijn economisch vitale bloembollenbedrijven een absolute must. De bollenteelt is dé drager van het kenmerkende landschap in deze regio. LTO Noord en de KAVB zijn van mening dat ruimtelijke ontwikkeling van de bloembollensector adequaat gefaciliteerd moet worden om als blijvende realisator van deze open ruimte te kunnen blijven opereren. Een aanpassing van de randvoorwaarden voor het oprichten van agrarische bedrijfsgebouwen zoals vastgelegd in het Pact van Teylingen is hiervoor noodzakelijk.