LTO Noord


Bestuur LTO Noord op werkbezoek in Drenthe / Groningen

Ambitieuze ondernemers in de Veenkoloniën willen vooruit

Het bestuur van LTO Noord bracht begin deze week een werkbezoek aan enkele bedrijven in de Veenkoloniën. Deze regio kampt met een moeilijk af te schudden imago; te behoudende akkerbouwers, stagnerende bedrijfsontwikkeling en een gebrek aan creatieve en ambitieuze agrarische ondernemers. Het bestuur heeft met eigen ogen kunnen zien, dat dit niet strookt met de werkelijkheid.

Tal van ondernemers willen vooruit en maken werk van nieuwe kansen voor hun bedrijf. Dat viel op te maken uit het bezoek aan bedrijven in Nieuw Buinen en Onstwedde. De betrokken ondernemers gingen uitgebreid in op hun toekomstplannen en de ontwikkelingskansen voor hun bedrijven.

Na afloop werden de bestuurders van LTO Noord bijgepraat over de stand van zaken bij het aardappelzetmeelbedrijf AVEBE. Deze onderneming richt zich nu weer geheel op de productie van zetmeel en verwante producten (papier, bouw e.d.) en heeft de afgelopen jaren fors gesneden in de personeelsbezetting, zo bleek uit een toelichting van voorzitter Hans Hoekman van de Raad van Commissarissen van AVEBE en Jakob Bartelds van de vakgroep Akkerbouw van LTO Noord. De jaarlijkse zetmeelproduktie is circa 800.000 ton en in Nederland werken nog rond duizend mensen bij het bedrijf.

Uitplaatsing bedrijven
In Nieuw Buinen zijn de families Van der Meer (melkveehouderij), Schippers-Elberse (akkerbouw en bloembollen) en Jansen (akkerbouw en vleeskuikens) al jaren bezig met een nieuwe, gecombineerde bedrijfslocatie in het buitengebied. Alle bedrijven zijn nu nog gevestigd in het lint van het dorp en de plaatselijke overheid wil wel meewerken aan uitplaatsing.

Een soortgelijke initiatief met zes ondernemers liep eerder vast . Drie ondernemers hebben nu de de handen ineengeslagen en hopen nu binnen afzienbare tijd te kunnen doorpakken. Het proces van overleg, plannen, vergunningen, toekomstvisies van overheden en dergelijke blijkt niet alleen zeer tijdrovend. Voor een doorbraak is ook (financiële) medewerking van de overheid nodig.

Het gaat om een zeer vernieuwend project waar de ondernemers hoe verwachtingen van hebben. Het initiatief zal leiden tot nieuwe mogelijkheden: van grootschaliger mogelijkheden voor melkveehouderij tot alternatieve energie uit biomassa. Het project biedt volop kansen en voordelen. De veiligheid en leefbaarheid in de kern van het dorp zijn ermee gebaat. Er zullen tevens nieuwe impulsen vanuit gaan voor een gezond vestigings- en investeringsklimaat. Ook voor de werkgelegenheid en het imago van de streek zal het plan positieve effecten hebben. De noodzaak van ontwikkelingsplanologie in de regio wordt door provinciale bestuurders echter nog onvoldoende beseft. Dat ervaren niet alleen de betrokken ondernemers zelf, maar ook meerdere LTO Noord-bestuurders.

Vergistingsinstallatie
De stijgende energieprijzen voor de pluimveetak en de onzekere toekomst van de bieten en fabriekaardappelen brachten akkerbouwer Nanne Sterenborg in Onstwedde er toe om een installatie voor co-vergisting te laten bouwen. De maatschap is hiertoe een samenwerkingsverband aangegaan met de naburige akkerbouwer Harry Luring, die tevens melkvee houdt.

De installatie wordt een dezer dagen opgestart en zal een halve Megawatt elektriciteit leveren, vergelijkbaar met de stroombehoefte van het dorp Onstwedde (3.000 inwoners). De stroom zal deels worden gebruikt voor verwarming van de pluimveestal. De rest wordt verkocht als groene stroom tegen een prijs die is gebaseerd op die van drie grote energiemaatschappijen.

Bezuinigingsmaatregel
Een tegenvaller voor het vergisteringsproject vormt een recente maatregel van het ministerie van EZ om de subsidie voor een dergelijke installatie te beperken tot zevenduizend draaiuren, terwijl deze met twee gasmotoren een capaciteit heeft van 8.600 draaiuren. Een verkapte bezuinigingsmaatregel van de overheid, waar LTO Noord fel tegen heeft geageerd. Dat geldt ook voor het besluit om het lot te laten beslissen over de vraag welke ondernemers in aanmerking komen voor de âoudeâ MEP-subsidies.

Volgens LTO-bestuurder Henk Brink kan dit er toe leiden dat ondernemers die tijdig hun vergunningen binnen hadden, toch buiten de boot vallen.

Jack Luiten


1) Achter de stal van de familie Van der Meer in Nieuw Buinen worden de bestuurders van LTO Noord bijgepraat over de toekomstplannen van de maatschap.


2) Als de plannen doorgaan wordt de nieuwe bedrijfslocatie gevestigd aan de Tweederdeweg in Nieuw Buinen.


3) De co-vergisteringsinstallatie op het bedrijf van de familie Sterenburg wordt een dezer dagen in bedrijf genomen.


4) Op de achtergrond het melkveebedrijf van de in de vergistingsinstallatie participerende melkveehouder Luring.

Donderdag 29 maart 2007