Gemeente Bronckhorst
---


Reclame-uitingen in Bronckhorst: wat kan wel en wat kan niet?

Gemeente komt met nieuw reclamebeleid

Bedrijven en organisatoren van evenementen maken sinds jaar en dag reclame voor hun producten/activiteiten. De laatste tijd wordt de reclame echter steeds opzichtiger. De gemeente vindt het belangrijk dat reclame past in het straatbeeld en de omgeving niet verstoort. Burgemeester Henk Aalderink: "Daarom is de gemeente aan de slag gegaan met een reclamebeleid waarin komt te staan wat in Bronckhorst waar wel kan en wat niet." Voor de zomer willen b en w dit op papier hebben staan. Aalderink: "We streven naar een eenduidig beleid voor reclame-aanduidingen. Dit schept zowel voor de gemeente als een bedrijf of organisator van een evenement duidelijkheid."

Reclame is belangrijk voor het bedrijfsleven en organisatoren van evenementen. Door de reclame-ontwikkelingen van de laatste jaren, vindt de gemeente het nodig om nadere regels op te stellen voor reclame. Het is al zo dat voor alle reclame-uitingen een vergunning aangevraagd moet worden bij de gemeente. Dit geldt voor winkels die op hun pui reclame willen aanbrengen, voor organisatoren van evenementen die borden willen plaatsen om hun evenementen aan te prijzen en voor bedrijven die reclameborden in weilanden willen neerzetten. Maar dat gebeurt niet altijd. Reclame waarvoor de gemeente geen toestemming heeft gegeven, is illegaal en de gemeente gaat dit aanpakken.

De burgemeester: "Het doel van het nieuwe beleid is ondernemers en organisatoren mogelijkheden te bieden voor reclame-uitingen zonder dat de kwaliteit van dorp of landschap en verkeersveiligheid worden aangetast. In het algemeen betekent dit wel dat er minder reclame moet komen op een aantal plaatsen dan nu het geval is. Het economische belang staan wij echter ook voor. Met het nieuwe beleid willen we een beter evenwicht bereiken."

Tijdelijke en permanente reclame
De gemeente stelt beleid vast voor tijdelijke en permanente reclame. Medio april spreekt het college over tijdelijke reclame-aanduidingen. Dit zijn driehoeksborden/ sandwichborden en spandoeken. De gemeente komt met regels over onder andere de toegestane grootte van uitingen en de maximale duur van het plaatsen van borden en spandoeken (4 weken). Verder is tijdelijke commerciële reclame alleen toegestaan voor evenementen of activiteiten die plaats vinden in de gemeente Bronckhorst of niet commerciële reclame, bijvoorbeeld landelijke collectes. Voor de plaatsing van de borden aan/om lichtmasten zijn lantaarnpalen aangewezen door de gemeente. Ook wordt wildplakken beschreven in deze nota. De burgemeester: "Hieronder verstaan we het aanplakken van posters en aankondigingen op bijvoorbeeld straatmeubilair, schakelkasten en dergelijke. Dit is niet toegestaan."

Nog voor de zomer spreken b en w over hoe om te gaan met permanente reclame-uitingen, zoals reclameborden die vanaf de openbare weg zichtbaar zijn, reclameborden aan bedrijfspanden en reclamevlaggen.

Algemene uitgangspunten voor reclame in Bronckhorst worden: . reclame heeft een algemeen maatschappelijk-economische functie . de hoeveelheid en de kwaliteit moeten afgestemd worden op de omgeving . reclame in het buitengebied moet, vanwege de landschappelijke waarde tot een minimum worden beperkt; dit geldt ook voor de aangewezen beschermde stads- en dorpsgezichten . er moet een goede balans worden gewaarborgd tussen de visuele kwaliteit van de omgeving en de belangen die door het plaatsen en aanbrengen van reclame-uitingen worden gediend . het reclamebeleid moet in kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen in de samenleving . reclame-uitingen mogen niet kwetsend of aanstootgevend zijn en moeten daarom altijd minimaal voldoen aan de (landelijke) voorwaarden die door de reclamecodecommissie zijn gesteld Hoe de gemeente dit wil bereiken en welke consequenties dit eventueel heeft voor bestaande reclames en nieuw te plaatsen reclame-uitingen komt in het reclamebeleid te staan.

Hengelo Gld., 30 maart 2007

Voor meer informatie over dit bericht kunt u contact opnemen met Margreet Arends, afdeling communicatie, tel. (0575) 75 04 70.


---- --