Werknemer solliciteert alleen nog 'om de hoek'


AMSTERDAM, 20070330 -- Een steeds groter wordende groep werkzoekenden geeft de voorkeur aan minder reistijd, vaak nog boven salaris of een interessantere baan. Uit onderzoek uitgevoerd door personeelswervingsspecialist G-Recruitment blijkt dat middelbaar en hoog opgeleiden steeds dichter bij huis willen werken. Voornaamste conclusie: door de stijgende behoefte aan privé tijd, wordt reistijd gezien als nutteloze, onzinnige tijdsbesteding. Door het huidig economische klimaat hebben werknemers de mogelijkheid om vergelijkbare functies ook dichter bij huis uit te voeren. Sollicitanten krijgen het voor het zeggen.

Veel bedrijven worden door sollicitanten als onbereikbaar beschouwd
In het bijzonder bij (jonge) hoger opgeleiden is de bereidheid tot reizen opvallend lager dan gedacht. 63% vindt 45 minuten reizen te lang. Meer dan 90% van de HBO/WO-ers vindt een uur reizen te veel. Veel werkgevers worden door sollicitanten als onbereikbaar beschouwd.

De bereidheid tot reizen neemt af doordat ook genoeg interessante banen dicht bij huis zijn. Daarbij worden de files steeds erger gevonden met de jaren en wordt de reisduur bij het Openbaar Vervoer als onbetrouwbaar geacht (voornamelijk aansluitingen). Ook geven werknemers aan dat een lange reistijd niet te combineren is met de privé situatie (kinderen en openingstijden kinderopvang).

Andere opvallende resultaten uit dit onderzoek zijn:
- Parttimers hebben grotere voorkeur voor een werkplek dicht bij huis
- Jongere werknemers (20 - 35 jaar) zijn minder bereid tot reizen dan oudere werknemers (36 - 50 jaar)
- Reisbereidheid hangt samen met het inkomen; hoe hoger het (huidig) inkomen, hoe hoger de reisbereidheid. Echter, de correlatie is niet groot: ook veelverdieners werken liever om de hoek.
- Een personeelsadvertentie waarin de vestigingsplek duidelijk is vermeld, scoort 5 x beter dan een personeelsadvertentie zonder vermelding van de werkplek.

De Zorg en Onderwijs doen het slim
Organisaties met veel lokale vestigingen die dicht bij woongebieden zitten, zoals scholen en zorginstellingen, ondervinden minder last van deze tendens. Ze hebben nog een voordeel: scholen en zorginstellingen kennen veel mogelijkheden om parttime te werken. Daarmee bieden zij als geen ander aan wat de werkzoekende zoekt in een nieuwe baan. Verder zijn deze organisaties over het algemeen zeer goed bereikbaar met het Openbaar Vervoer. Iets wat de totale reistijd ten goede komt.

Amstelveen - Haarlem is te ver
Nog geen 10% van de werknemers is bereid meer dan een uur te reizen voor een andere beter betalende baan. Een ruime meerderheid vindt 45 minuten ook te ver als het om een nieuwe baan gaat. Vrouwen zijn iets minder vaak bereid tot reizen dan mannen. Een verklaring hiervoor kan zijn dat vrouwen meer in deeltijd werken. Vaak wordt aangenomen dat hoger opgeleiden bereid zijn tot ruim een uur reizen (enkele reis). Dit is niet het geval. Slechts 10% van de ondervraagden zegt hiertoe bereid te zijn.

Werkgevers die alleen bereikbaar zijn door drukke snelwegen als de A1, A2, A4, A12, worden vermeden door sollicitanten. Maar ook N wegen als de n209 (Bergschenhoek) n201 (Aalsmeer) en n302 (Hoorn) zitten vast. Voorbeeld: Zelfs Schiphol-Rijk wordt door Amsterdammers en Haarlemmers veelal als te ver gezien, zowel via de auto als via het openbaar vervoer. De bereidheid om te reizen onder sollicitanten met een auto van de zaak is hoger dan gemiddeld.


Gevolgen zijn groot
`Er zijn ook genoeg interessante banen dichtbij huis' is de meest genoemde reden om naar banen dichtbij huis te solliciteren. Organisaties die ver van woongebieden zijn gelegen, bijvoorbeeld op bedrijvenparken en industrieterreinen, zijn de dupe. Zij ondervinden zeer veel problemen met het verkrijgen van sollicitanten. Vaak reageren helemaal geen geschikte kandidaten op een personeelsadvertentie. Ook organisaties in de grote steden hebben last. In de grote steden is het aanbod van werk voor hoger opgeleiden groter dan de arbeidspopulatie.

G-Recruitment
Het onderzoek is een initiatief van G-Recruitment. G-Recruitment is adviseur op het gebied van personeelswerving. Belangrijkste aanleiding voor het onderzoek is de door G-Recruitment opgemerkte tendens dat steeds vaker `buurtbewoners' solliciteren bij de klanten die zij adviseert. Voor meer informatie en toelichting: www.g-recruitment.nl