Groeiende belangstelling van WAO'ers om eigen bedrijf te starten


Bedrijf starten vanuit de WAO biedt mogelijkheden

GRONINGEN, 20070330 -- Nu zelfs minister Donner toegeeft dat mensen boven 40 jaar met een WAO uitkering kansloos zijn op de arbeidsmarkt beginnen mensen met een WAO uitkering die graag aan de slag willen toenemende belangstelling voor een eigen bedrijf te tonen. Mensen in de WAO hebben het niet gemakkelijk: Een nieuwe baan krijgen als je een beetje boven de veertig bent en een WAO achtergrond hebt kun je inderdaad wel vergeten. Via het UWV kunnen allerlei leuke cursussen gevolgd worden maar de kans op een leuke baan blijft helaas ver weg.Een eigen bedrijf biedt mogelijkheden.

Een eigen bedrijf starten vanuit de WAO is een alternatief
Een eigen bedrijf starten met als enige drijfveer dat men in een WAO situatie zit, is bij voorbaat kansloos. Het moet anders. Het begint met een idee waarmee men de werkloosheid en het UWV of de bijstand kan ontlopen. Zonder een goed idee moet een WAO'er geen risico nemen. Een faillissement is veel erger dan een uitkering waar men nu recht op heeft.

Maar er zijn volop kansen en mogelijkheden. Het begint allemaal met een uniek idee in plaats van een noodzaak. Volgens StartBedrijf.nl moeten mensen iets bedenken waarmee men zich kan onderscheiden en dat hoeft soms helemaal niet zo'n werelds idee te zijn. De meest simpele oplossingen hebben ondernemers tot grote hoogten gebracht. Doe niet na wat anderen doen en zoek vooral geen speld in een hooiberg.

Volgens Johan Marrink van StartBedrijf.nl hebben mensen met een uitkering prima mogelijkheden om een eigen bedrijf te starten. "Vaak realiseren mensen zich niet wat hun mogelijkheden zijn. Ondernemen is nu eenmaal onzekerheid, maar risico's zijn vaak wel te overzien. Vanuit een uitkeringssituatie is veel ondersteuning mogelijk van overheden. Men kan een vangnet creëren voor slechtere tijden in een aanloopperiode, er zijn voldoende subsidiemogelijkheden zoals het aanvullen van inkomsten gedurende een startperiode. Wat dat betreft heeft deze groep veel meer mogelijkheden dan een reguliere starter die zijn baan moet opzeggen en in het diepe springen."

Motivatie en mogelijkheden zien
Het begint allemaal met een idee die men tijdens een uitkering helemaal kan uitwerken, steun daarbij is op vele vlakken mogelijk. Diverse instanties helpen graag te en geven graag gesubsidieerd advies. Als men een WGA-, WAO-, Wajong- of WAZ-uitkering ontvangt, kan men ondersteuning krijgen bij de oriëntatie op ondernemerschap en een eventueel daaropvolgende bedrijfsstart.

Na de start begint het spannend te worden
Het startpunt is een uniek idee hebben en dat ook kunnen realiseren. Daarna begint eigenlijk pas het echte werk. Na verloop van tijd zal de uitkering stoppen en moeten mensen hun eigen geld verdienen. Johan Marrink: "Mensen moeten zich goed laten voorlichten bij het UWV over de gevolgen als het bedrijf niet de kip met de gouden eieren blijkt te zijn. Ondernemers hebben geen zekerheid op het moment dat ze geen inkomen hebben. Ook binnen het gezin zal dat grote gevolgen hebben. Mensen moeten zich niet rijk rekenen en niet de wereld door een roze bril gaan zien, maar ondernemen is leuk en kan ook nog eens succesvol zijn.

Op de website www.startbedrijf.nl kunnen mensen alle informatie vinden die helpen bij het realiseren van plannen. Ook kan men op de site vragen stellen over een specifieke situatie.

Volgens initiatiefnemer Johan Marrink komt het regelmatig voor dat men mensen kan helpen met een probleempje, maar het komt ook voor dat mensen wordt geadviseerd om vooral geen eigen bedrijf te starten, omdat de plannen niet gebaseerd zijn op de realiteit.