Gemeente Hoorn


Hoorn treft maatregelen om lozing van rioolwater in open water te voorkomen

29 maart 2007 - De gemeente Hoorn werkt met man en macht om te voorkomen dat de komende dagen rioolwater in open water moet worden geloosd. Met behulp van 10 wagens is het bureau Riolering en Wegen bezig om het rioolwater gelijkmatig over het rioolstelsel te verdelen, nu het Hoogheemraadschap de West-Friese gemeenten heeft gevraagd alle gemalen stil te leggen om de breuk in de persleiding bij Wervershoof te repareren.
Klik hier voor de tekst van het gezamenlijke regionale persbericht.

In Hoorn is de bergingscapaciteit van het rioolstelsel twee tot drie dagen bij droog weer en enkele uren als het aanhoudend regent. Om de capaciteit van de Hoornse riolen zo goed mogelijk te benutten zijn 10 wagens ingezet die het rioolwater over de stad verdelen. Zo wordt momenteel rioolwater uit Zwaag en Blokker overgebracht naar de Wabenstraat.
Op deze manier wordt zoveel mogelijk voorkomen dat er overstort in open water (met name in de Medemblikker Trekvaart, die door Hoorn heen loopt) plaatsvindt en overal in de stad stankoverlast ontstaat.

Als reparatie van de breuk langer dan twee (droge) dagen gaat duren, kan het noodzakelijk zijn rioolwater op het Markeermeer te lozen. Dat is overigens niet de verwachting. Pas in allerlaatste instantie vindt overstort op de Medemblikker Trekvaart plaats. In dat geval wordt na reparatie van de breuk het water gespoeld.