Gemeente Alkmaar

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord
Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Persverklaring nr. 1,
Donderdag 29 maart 2007, 23.15 uur

Problemen afvalwaterzuivering Wervershoof onder controle

De problemen na de breuk van een persleiding op het terrein van afvalwaterzuiveringsinstallatie Wervershoof zijn onder controle. Donderdag 29 maart rond het middaguur brak deze persleiding. Via deze leiding komt al het afvalwater van de gemeenten Hoorn, Medemblik, Wervershoof, Andijk, Enkhuizen, Stede Broec, Drechterland en een deel van Koggenland de zuivering binnen.

Daardoor ontstonden problemen met de verwerking van afvalwater van aansluitingen in Westfriesland ten oosten van de A7, in de driehoek Hoorn-Enkhuizen-Medemblik. In dit gebied wonen ongeveer 150.000 mensen.

Er wordt door het hoogheemraadschap met man en macht gewerkt om de persleiding te repareren. Dit kan mogelijk enkele dagen duren. De situatie is inmiddels onder controle. Nergens zijn problemen met de werking van het rioleringsstelsel.
Vooralsnog zijn er geen beperkingen aan het gebruik van gootsteen, wasmachine of toilet.

Het merendeel van het afvalwater dat niet meer in Wervershoof kan worden verwerkt, wordt met tankwagens afgevoerd naar andere zuiveringen. Een klein deel moet worden geleid naar riooloverstorten die liggen aan goed doorspoelbare vaarten. Het gaat om:
- de Medemblikkervaart in Hoorn tussen de Drechterlandseweg en het gemaal bij de Willemsweg;
- de Molensloot tussen Lutjebroek en Andijk.
- De Groote Vliet en Kleine Vliet tussen Medemblik en Onderdijk;
- De Kromme Leek tussen Nibbixwoud en Onderdijk;

Er is geen gevaar voor de volksgezondheid. Omwonenden in de omgeving van deze vaarten kunnen de komende dagen stankoverlast ervaren. Het advies is om niet in deze vaarten te zwemmen, dit water niet te gebruiken voor beregening, en geen huisdieren of vee hieruit te laten drinken.
Het vervuilde oppervlaktewater wordt uiteindelijk via poldergemalen geloosd op het IJsselmeer. Door de verdunning is er minimaal effect op de waterkwaliteit daarvan. De drinkwatervoorziening (van IJsselmeerwater wordt drinkwater gemaakt via het innamepunt en de zuiveringsinstallaties van PWN in Andijk) is op geen enkele manier in gevaar.

Donderdagavond 29 maart zijn de burgemeesters van de betreffende gemeenten in Westfriesland bijeengekomen in het Regionaal Beleidsteam te Alkmaar, onder voorzitterschap van coördinerend burgemeester Westerink van Schagen. De burgemeesters hebben zich laten informeren door dijkgraaf De Vries over de ontstane situatie, zodat alle gemeenten over dezelfde informatie beschikken.

Alle gemeenten in Westfriesland zijn inmiddels geïnformeerd. Vrijdag 30 maart 12.00 uur volgt een nieuwe persverklaring met de stand van zaken van dat moment.

Noot voor de redactie,

Gemeente Alkmaar