Stichting Internet Domeinregistratie Nederland
Waarschuwing voor 'domeinnaamjagers'

29/03/2007

Abonnees van .nl-domeinen registreren hun domeinnaam via hun tussenpersonen bij SIDN. Als zij een domeinnaam niet meer willen gebruiken, vragen zij hun tussenpersoon de domeinnaam bij SIDN op te heffen. De domeinnaam komt dan te vervallen. Dat wil zeggen dat daarna iedereen die dat wil, dezelfde domeinnaam kan registreren en gebruiken.

De laatste tijd signaleert SIDN dat er binnen het .nl-domein een enkele 'domeinnaamjager' actief is. Deze registreert populaire domeinnamen direct zodra ze door hun abonnee worden vrijgegeven. Het .nl-domein wordt vervolgens voorzien van een website met banners en links naar andere sites. Zodoende wordt geprobeerd inkomsten uit 'pay-per-click' te genereren en soms om te handelen met domeinnamen. Een ongewenst gevolg voor de oorspronkelijke domeinnaamhouders is dat door deze banners en links een koppeling wordt gemaakt naar bepaalde commerciële websites, waar de oude houder vaak liever niet mee geassocieerd wordt.

Onwenselijke ontwikkeling
SIDN kan tegen deze ontwikkeling niet gerechtelijk optreden, omdat het meestal niet echt illegaal of onrechtmatig is. Toch wil SIDN u over deze ongewenste praktijk informeren. SIDN neemt dan ook actief maatregelen om deze - en andere gelijksoortige - ontwikkelingen te beperken. Binnenkort wordt een quarantaineperiode ingevoerd, die in gaat op het moment dat een domeinnaam wordt opgeheven. De domeinnaam kan dan 40 dagen niet geregistreerd worden. In deze tijd kunnen onterechte opheffingen gecorrigeerd worden, maar belangrijker in dit kader is dat domeinnamen gedurende de quarantaineperiode 'afkoelen': ze worden minder interessant voor domeinnaamjagers.

Verder neemt SIDN haar verantwoordelijkheid waar het gaat om het voorlichten en waarschuwen van het publiek. Ook faciliteert ze domeinnaamhouders en tussenpersonen zoveel mogelijk in het opkomen voor hun rechten. Door de Whois te raadplegen bijvoorbeeld, kunnen domeinnaamhouders achterhalen wie de domeinnaamjager is die hen overlast bezorgd.

Zelf maatregelen treffen
SIDN kan met de maatregelen die ze neemt - zoals het snel invoeren van de quarantaineperiode - het misbruik niet helemaal voorkomen. Het opheffingsproces is dankzij een driedaagse wachtperiode al zeer zorgvuldig. Toch zitten de kansen voor domeinnaamjagers soms in een klein hoekje. Zorgvuldigheid is daarom van groot belang. SIDN raadt domeinnaamhouders aan de opheffing van populaire domeinnamen weloverwogen te doen. Soms is het een idee een .nl-domein eerst een paar maanden ongebruikt te laten 'afkoelen' voordat deze wordt opgeheven.

Ook kunnen domeinnaamhouders gebruik maken van de .nl-arbitrageregeling als er sprake is van strijdigheid met het merkenrecht of de handelsnaam. Dit jaar nog zal SIDN de gronden hiervoor verder uitbreiden. Tenslotte kan een domeinnaamjager natuurlijk altijd voor de rechter worden gedaagd, maar dat is doorgaans een langdurige en kostbare aangelegenheid, zeker als het een buitenlands bedrijf betreft. Op www.Domjur.nl kunt u tevens achterhalen wat uw rechten zijn.