Bluetongvrije- en Knuttenvrijeperiode voorbij

Minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft vandaag besloten om de Regeling beperkingsgebieden bluetongue 2006 aan te scherpen. Verburg heeft hiertoe besloten omdat op verscheidene plaatsen in Nederland, Frankrijk en Luxemburg de afgelopen week meer dan 10 knutten zijn gevangen. Bovendien is in Duitsland een positief sentineldier (verklikkerdier) gevonden in Landkreis Osnabrück (ongeveer 100 km van de Nederlandse grens). Sentineldieren zijn dieren waarvan is aangetoond dat zij tot aan het ingaan van de knuttenvrije periode vrij waren van bluetongue. De ontdekking van een positief sentineldier in Duitsland betekent dat het bluetonguevirus weer circuleert.

Door de nieuwe besmetting van een koe in Duitsland komt er een einde aan de afspraken tussen Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en Luxemburg versoepelingen in de vervoersbewegingen tussen de landen. Het reguliere regime wordt opnieuw van toepassing.

Vóór het vervoer van koeien, schapen en geiten vanuit het 20-kilometer gebied naar een bedrijf in beperkingsgebieden in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg is een PCR-test voorgeschreven. Dit geldt ook voor het vervoer van jonge dieren. Vervoer vanuit het 20-kilometer gebied naar vrije delen van België, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg is niet langer toegestaan. Voorafgaand aan het vervoer van herkauwers moeten de vervoermiddelen worden behandeld met insecticiden. Het gebruik van insecticiden bij doorvoer door het beperkingsgebied of het 20-kilometergebied is opnieuw voorgeschreven.

Het vervoer van herkauwers vanuit het 20-kilometergebied naar een slachthuis in de beperkingsgebieden Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg is niet aan voorwaarden gebonden. Dergelijk vervoer is niet langer toegestaan naar vrije gebieden in België, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg.

Vervoer van herkauwers vanuit het beperkingsgebied Nederland naar een bedrijf of slachthuis in de beperkingsgebied en van België, Frankrijk, Duitsland en Frankrijk is toegestaan.

Voor het vervoer van herkauwers vanuit het beperkingsgebied naar andere lidstaten of derde landen is toestemming nodig van het ontvangende land. Ook het vervoer van geitenbokjes vanuit Nederland is niet langer toegestaan.

Noot voor redacties (