Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

Groot resultaat voor rechten van gehandicapten


Op 30 maart 2007 ondertekende Nederland in New York het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. De CG-Raad ziet dit als een belangrijke stap op weg naar gelijke rechten en volwaardige deelname aan de samenleving door alle mensen met een beperking. Een mooi resultaat ook van het jarenlange pleidooi van de belangenorganisatie voor gelijke rechten en kansen.

Het verdrag is zeker van invloed op de Nederlandse situatie. Op het gebied van gelijke behandeling en de toegankelijkheid van de samenleving gaat dit verdrag verder dan de huidige wetgeving in Nederland. Ons land heeft nu eenmaal meer een 'zorgtraditie' dan een traditie van gelijke rechten. Maar na ratificatie van het Verdrag van de Verenigde Naties kan het beleid in Nederland niet langer vrijblijvend zijn. Gelijkwaardigheid van mensen met een beperking wordt een internationale verplichting en niet langer een kwestie van goede wil.

Concreet verwacht de CG-Raad in de nabije toekomst veranderingen op het gebied van de toegankelijkheid van informatie, de toegankelijkheid van de fysieke ruimte, onderwijs, gelijke behandeling en het zogenaamde inclusieve beleid. Dit laatste is het gegeven dat alle ministeries en beleidsmakers in Nederland integraal en dus van begin af aan denken aan de effecten voor en belangen van mensen met een beperking.

Een uitgebreid dossier over het Verdrag van de Verenigde Naties staat op deze website.

Eind april publiceert de CG-Raad, in het kader van het Europese Jaar voor gelijke kansen, een praktische brochure die mensen met een beperking informeert over hun rechten.

(Bron: www.minaz.nl)

(Geplaatst: 30 maart 2007)

---