Gemeente Spijkenisse


Start sanering De Elementen

30 maart 2007

Sanering Elementen
De sanering wordt in een werk uitgevoerd samen met het bouw- en woonrijp maken van deelgebied 1 met bijbehorende infrastructuur en de aanleg van het park. De sanering gaat vele maanden duren. Zo'n 60.000 m3 huisvuil en 20.000 m3 puin wordt afgevoerd richting erkende afvalverwerkers buiten Spijkenisse.

Vandaag, vrijdag 30 maart, gaf wethouder Gert-Jan 't Hart rond het middaguur het startschot voor de grootschalige sanering van de voormalige huisvuil- en puinstort. Deze sanering wordt in één werk uitgevoerd samen met het bouw- en woonrijp maken van deelgebied 1 met bijbehorende infrastructuur en de aanleg van het park. Deelgebied 1 bestaat uit de eerste drie wooncomplexen aan de Dijk tussen Elementenweg en de Groenoordweg. Van het eerste complex De Vier Werelden start op 21 april de verkoop.

Onlangs stelde de raad het krediet beschikbaar voor bovengenoemde werkzaamheden.
Het werk gaat in totaal EUR12,7 miljoen kosten en is daarmee binnen de gestelde begroting gebleven. De bijdrage van stadsregio is EUR2,7 miljoen. Bijzonder is te vermelden dat een aanzienlijk deel van de kosten voor de sanering bestaat uit een milieuheffing. Zo'n EUR4,7 miljoen is hiervoor gereserveerd.

De sanering gaat vele maanden duren. Zo'n 60.000 m3 huisvuil en 20.000 m3 puin wordt afgevoerd richting erkende afvalverwerkers buiten Spijkenisse. Dit gepaard met veel transportbewegingen over De Elementenweg en Schenkelweg richting A15.

Door de Grontmij is in opdracht van de gemeente vooraf een omgevingsplan opgesteld in samenspraak met de GGD. Dit omgevingsplan beschrijft de mogelijke overlast en de risico's voor de gezondheid als gevolg van de sanering. De aannemer voert het werk uit volgens de geldende wet- en regelgevingen stemt daar zijn werk op af. Als basis dient het door de DCMR goedgekeurde saneringsplan. Zo wordt voldaan aan de gezondheidsaspecten die bij deze saneringswerkzaamheden - voor zowel omgeving als werknemers - zijn vereist.

Het terrein is met een hek om reden van veiligheid afgesloten. Het fietspad langs De Oude Maas is voorlopig afgesloten voor doorgaand verkeer.