Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 30 maart 2007

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van 01 Yves Leterme

Naar aanleiding van een Europese richtlijn over de introductie van genetisch gemodificeerde organismen (GGO) op de Europese markt, keurt de Vlaamse Regering het voorontwerp van decreet principieel goed over de organisatie van coëxistentie van genetische gemodificeerde gewassen met conventionele en biologische gewassen. Het decreet stelt onder meer een aangepaste regelgeving op waarbij de coëxistentie gewaarborgd wordt en die de aansprakelijkheid en het vergoeden van de opgetreden schade uitwerkt. Bij coëxistentie gaat het om het mogelijke economische effect van de vermenging van GG- en niet-GG-gewassen, de bepaling van werkbare beheersmaatregelen om vermenging minimaal te houden en de kosten van dergelijke maatregelen. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies ingediend bij de Vlaamse Land- en Tuinbouwraad, de SERV en de MiNa-raad.

Op voorstel van 01 Yves Leterme

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de aanpassing en de verfijning van de positionering van de Interne Audit-functie binnen de Vlaamse administratie. Dit betreft onder meer het organisatiemodel, het werkterrein, de centrale auditcomités en de vertrouwelijkheid.

Op voorstel van 01 Yves Leterme

Na beoordeling van de offertes hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de toewijzing van de opdracht voor de uitbesteding van de exploitatie van het frontoffice van de Vlaamse Infolijn/1700. Alle kandidaten worden van deze beslissing op de hoogte gebracht binnen de wettelijke termijnen.

Op voorstel van 02 Fientje Moerman

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan een besluit over de subsidiëring van onderzoeks- en innovatie-infrastructuur in Vlaanderen. Het gaat om een uitvoering van de decretale bepalingen over het instellen van een financieringsmechanisme voor middelzware en zware onderzoeksinfrastructuur, het zogenaamde 'Herculesmechanisme'. Het besluit regelt onder meer de selectie en de financiering van subsidieaanvragen en treft voorzieningen voor de oprichting van de Herculesstichting. Het wordt nu voor advies voorgelegd aan de Vlaamse Raad voor Wetenschapsbeleid en aan de Raad van State. De Vlaamse Regering keurt meteen de ontwerpstatuten van de Herculesstichting goed en gelast de bevoegde minister het IWT en het FWO-Vlaanderen aan te schrijven met het oog op de voordracht van bestuursleden. In dit kader keurt ze ook een addendum goed bij de beheersovereenkomst met het FWO-Vlaanderen, voor zover er geen wijzigingen gebeuren na onderhandelingsgesprekken met het FWO-Vlaanderen. Marc Luwel wordt operationeel directeur van de EVA Herculesstichting.

Op voorstel van 02 Fientje Moerman

Na advies van de SERV en de MiNa-raad hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het besluit over de subsidiëring van (strategische) bedrijventerreinen. Bedoeling is de (her)aanleg van nog meer kwaliteitsvolle bedrijventerreinen te stimuleren. Over dit besluit wordt nu advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van 02 Fientje Moerman

Leen Christiaens wordt voorgedragen als lid van de raad van bestuur van het Vlaams Instituut voor de Logistiek, en Gilles Vandorpe en Ruben Lecok als overheidswaarnemers.

Op voorstel van 02 Fientje Moerman

Danielle Raspoet, Bart de Moor en Gerard Van Acker worden voorgedragen als leden van de raad van bestuur van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie vzw.

Op voorstel van 02 Fientje Moerman

De Vlaamse Regering draagt Lorin Parys, Griet de Ceuster en Jaak Geens voor als leden van de raad van bestuur van Flanders DC vzw.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje Moerman en minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering ondertekent de overeenkomst tussen de Belgisch-Luxemburgse Economische Unie en Rwanda.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

In het kader van de inhaalbeweging voor de schoolinfrastructuur stemt de Vlaamse Regering in met het advies van de Adviescommissie met betrekking tot de kandidaten die worden weerhouden in de eerste fase van de gunningsprocedure. De kandidaten worden uitgenodigd een offerte in te dienen.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering stelt principieel de indienings- en adviseringsprocedure vast voor nieuwe structuuronderdelen in het voltijds secundair onderwijs. Het besluit gaat voor advies naar de VlOR.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

Begin maart vorig jaar gaf de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan een investeringsoperatie in scholen voor technologie en industriële technieken voor het schooljaar 2005-2006. Deze operatie had tot doel de technologische achterstand in scholen deels weg te werken. De Vlaamse Regering beslist nu principieel om deze investeringsoperatie voor enkele jaren verder te zetten, zodat op technologisch vlak een nauwe aansluiting met het bedrijfsleven kan worden gerealiseerd. De scholen kunnen de middelen uit deze operatie enkel aanwenden voor de aankoop van nieuwe uitrustingsgoederen of voor de beveiliging van bestaande uitrustingsgoederen. Het besluit bepaalt de elementen waaraan het investeringsplan moet voldoen en de criteria die de beoordelingscommissie zal hanteren bij de evaluatie van de plannen. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

Met het oog op advies van de Raad van State en op onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties, wijzigt de Vlaamse Regering principieel de besluiten over de personeelsformatie in het (buiten)gewoon basisonderwijs. In beide besluiten wordt het artikel over de berekening van de lesopdracht van de directie gewijzigd. In het besluit voor het buitengewoon basisonderwijs wordt ook de administratie-omkadering van Type 5-scholen gewijzigd. Het besluit voor het gewoon basisonderwijs bevat nu ook de nieuwe berekeningswijze van de zomerklassen in het kader van het stimuleren van de kleuterparticipatie.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering keurt principieel het voorontwerp van decreet goed over het flankerend onderwijsbeleid op lokaal niveau. Het omvat het geheel van acties van een lokale overheid, vertrekkend vanuit de lokale situatie, ter ondersteuning van scholen en lokale onderwijsactoren. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies voorgelegd aan de VlOR en de SERV.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

Naar aanleiding van een vernietigingsarrest van het Arbitragehof hechtte de Vlaamse Regering medio december vorig jaar haar principiële goedkeuring aan een voorontwerp van decreet dat een aantal dringende maatregelen treft voor het medezeggenschap van het personeel in het hoger onderwijs in Vlaanderen. Het Arbitragehof vond de verschillende behandeling van de delegatie van de besturen en van de representatieve vakorganisaties binnen het Vlaams Onderhandelingscomité (VOC) strijdig met het gelijkheidsbeginsel. In het voorontwerp van decreet worden dezelfde rechten toegekend aan de afvaardigingen van het bestuur en van het personeel. Daardoor wordt de opdeling van het VOC in subcomités overbodig. Daarnaast werd er een aantal inhoudelijk-technische aanpassingen aangebracht in het aanvullingsdecreet over het VOC. Nu keurt de Vlaamse Regering, na advies van de VlOR en de SERV en na onderhandelingen in het VOC, het voorontwerp van decreet opnieuw principieel goed. Het advies van de Raad van State wordt ingewonnen.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering verlengt de beheersovereenkomsten voor de periode 2007-2011 met de hogere instituten voor schone kunsten en instellingen die een excellente hogere kunstopleiding bieden: vzw Orpheus Instituut, vzw Operastudio Vlaanderen, vzw Posthogeschool voor Podiumkunsten, vzw Hoger Instituut voor Schone Kunsten Vlaanderen en vzw Performing Arts Research and Training Studios.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

Na advies van de VlOR en de SERV en na onderhandelingen met alle representatieve vakorganisaties hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan een voorontwerp van Onderwijsdecreet XVII. Het heeft drie belangrijke operationele doelstellingen: uitvoering geven aan bepalingen uit de beleidsnota die nodig zijn om het schooljaar 2007-2008 te starten, de afspraken van de recente CAO's omzetten in regelgeving en een aantal ingrepen om verdere vereenvoudigingen op het onderwijsdomein mogelijk te maken. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de conceptnota Leerzorg. De Vlaamse minister van Onderwijs zal de conceptnota voor bespreking inleiden in de Commissie voor Onderwijs, Vorming, Wetenschap en Innovatie en zal voorbereidingen treffen voor de opmaak van een ontwerpdecreet.

Op voorstel van 03 Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering stemt in met de toekenning van een gelijkwaardige functie aan Jef Wellens die belast wordt met de coördinatie van het onderwijsbeleid in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en in de Vlaamse rand- en taalgrensgemeenten.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Inge Vervotte

In het kader van de regionale ondersteuningstructuur Integrale Jeugdhulp keurt de Vlaamse Regering de subsidiebesluiten 2007 goed voor de regio's Antwerpen, Brussel, Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen.

Op voorstel van 04 Inge Vervotte

In het kader van de bestuurlijke vernieuwing hecht de Vlaamse Regering opnieuw haar principiële goedkeuring aan het voorontwerp van decreet tot oprichting van de Strategische Adviesraad (SAR) voor het Vlaamse Welzijns-, Gezondheids- en Gezinsbeleid (WGG) en van een adviescomissie voor voorzieningen van welzijn, volksgezondheid en gezin. Na advies van de SERV wordt nu beslist de SAR WGG onder te brengen in de SERV. Over dit voorontwerp van oprichtingsdecreet wordt opnieuw advies ingewonnen bij de SERV en de Raad van State.

Op voorstel van 04 Inge Vervotte

De Vlaamse Regering wijzigt het subsidiebesluit van de kinderdagverblijven en diensten voor opvanggezinnen. De aanpassing maakt deel uit van een pakket maatregelen die de diensten voor onthaalouders willen versterken. Hierdoor wordt de erkenning van de diensten zoals bij andere opvangvoorzieningen uitgedrukt in opvangplaatsen en vallen een aantal nadelige effecten van de huidige regelgeving weg. De wijziging harmoniseert ook de manier van subsidiëren. Tot slot wordt het besluit ook aangepast aan Beter Bestuurlijk Beleid en worden de terminologie en een aantal bepalingen geharmoniseerd.

Op voorstel van 04 Inge Vervotte

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit tot erkenning en subsidiëring van decentra voor kinderzorg en gezinsondersteuning. De wijziging beoogt een uitbreiding van de capaciteit van de centra.

Op voorstel van 04 Inge Vervotte

In uitvoering van het decreet over de Armoedebestrijding ondertekent de Vlaamse Regering een overeenkomst 2007-2009 met de vzw Vlaams Netwerk van Verenigingen waar Armen het Woord nemen. De vzw ondersteunt de participatie van armen in het beleid. Concrete taken van het Netwerk zijn de inhoudelijke en financiële ondersteuning van de verenigingen, het organiseren van overleg en ervaringsuitwisseling tussen de verenigingen en het vervullen van de brugfunctie met het beleid.

Op voorstel van 04 Inge Vervotte

Bij besluit van 1 oktober 2004 werd een technische commissie opgericht voor de behandeling van de aanvragen om afwijking op de brandveiligheidsnormen voor de voorzieningen in de kinderopvang. Aanvankelijk was voorzien dat de deskundige uit de brandweerdiensten en de deskundige uit de kinderopvangsector de gebruikelijke onkostenvergoeding zouden krijgen. Inmiddels blijkt dat die niet volstaat omdat er vaak ter plaatse vaststellingen worden gedaan. Het besluit wordt nu, na advies van de Raad van State, definitief in die zin aangepast dat er bovenop de onkostenvergoeding een forfaitair bedrag wordt voorzien van 150 euro per dossier.

Op voorstel van 04 Inge Vervotte

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan het ontwerpdecreet dat artikel 76 van de wet op de ziekenhuizen opheft. Op grond van artikel 76 werd door de federale overheid een administratief rechtscollege, de Beroepscommissie, opgericht waarbij een beroep kan worden ingesteld tegen elke beslissing tot sluiting van een ziekenhuis of een dienst, of tot weigering of intrekking van de erkenning van een dienst. Al deze materies zijn echter Vlaamse bevoegdheden. Bovendien kunnen ziekenhuizen een beroep indienen bij de Raad van State of bij de Vlaamse Adviesraad. Het ontwerp van opheffingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van 04 Inge Vervotte

De Vlaamse Regering kent bijna 780.000 euro subsidie toe aan de vzw Vlaams Patïëntenplatform als tegemoetkoming in de loonkosten voor de ex-DAC'ers die tewerkgesteld zijn in de patiëntenverenigingen.

Op voorstel van 04 Inge Vervotte

De Vlaamse Regering verlengt de erkenning van vijf dagcentra voor palliatieve verzorging voor de periode januari 2007 tot eind 2008, voor zover ze voldoen aan de vereiste voorwaarden en verplichtingen. Deze erkenning is nodig om de 250.000 euro te kunnen ontvangen van het RIZIV, in uitvoering van de overeenkomst met het comité van de verzekering voor geneeskundige verzorging van het RIZIV.

Op voorstel van 04 Inge Vervotte

De Vlaamse Regering verklaart de functie van algemeen directeur bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap vacant. Zij keurt de functiebeschrijving en de aanduiding van het extern selectiebureau dat deze werving zal begeleiden goed.

Op voorstel van 04 Inge Vervotte

De Vlaamse Regering keurt een subsidiebesluit goed voor lokale diensten buurtgerichte kinderopvang. Door het ondersteunen van een buurtgericht kinderopvangaanbod dat een antwoord biedt op opvangvragen van ouders en kinderen die nu (nog) niet terechtkomen in de reguliere opvang, kan de kinderopvang als geheel verder uitgebouwd worden als een basisvoorziening. Hierbij staat laagdrempeligheid, respect voor diversiteit, lokale inbedding en participatie van de doelgroep voorop.

Op voorstel van minister Inge Vervotte en minister Kathleen Van Brempt

In het kader van het actieplan flexibele en occasionele opvang beslist de Vlaamse Regering om in Vlaanderen een aantal kinderopvangvoorzieningen te mandateren om een informatie- en coördinatiefunctie op te nemen. Zij keurt het besluit goed over de voorwaarden voor de erkenning en subsidiëring van een gemandateerde voorziening.

Op voorstel van minister Inge Vervotte en minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering hecht haar principiële goedkeuring aan het besluit over de toekenning van dienstencheques voor kinderopvang, mits technisch nazicht. Het besluit wordt voor advies aan de Raad van State voorgelegd.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

Na advies van de Raad van State beslist de Vlaamse Regering tot definitieve vaststelling van de gewestelijke ruimtelijke uitvoeringsplannen 'Televisie- en radiozendmast in Sint-Pieters-Leeuw' en 'Bestaand regionaal bedrijf Makro in Antwerpen'.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

De Vlaamse Regering beslist principieel tot definitieve vaststelling van het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan 'N16 Scheldebrug Temse-Bornem'. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van 05 Dirk Van Mechelen

In het kader van het afsluiten van de budgetcontrole 2007 hecht de Vlaamse Regering haar goedkeuring aan de beschreven maatregelen, zowel naar middelen als naar uitgaven toe. Ze beslist dat de aangepaste begroting 2007, conform de overeengekomen begrotingsnorm, zijnde een overschot van 346,4 miljoen euro, bij het Vlaams Parlement wordt ingediend. Ze machtigt de bevoegde minister om de ontwerpen van decreet met de middelen- en uitgavenbegroting verder op te stellen om ze zo spoedig mogelijk te kunnen goedkeuren.

Op voorstel van minister Dirk Van Mechelen en minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering beslist tot verdeling van een provisioneel krediet met betrekking tot de investeringsdossiers ten behoeve van de beschutte werkplaatsen.

Op voorstel van 06 Bert Anciaux

In het kader van de cultuurparticipatie van mensen in armoede kent de Vlaamse Regering 200.000 euro subsidie toe aan de vzw Welzijnsschakels.

Op voorstel van 06 Bert Anciaux

De Vlaamse Regering keurt, na technisch nazicht van het besluit, opnieuw de statuten van de vzw Vlaamse Opera goed en draagt meteen de leden voor van de algemene vergadering en van de raad van bestuur.

Op voorstel van 07 Geert Bourgeois

Na advies van de Vlaamse Mediaraad en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan de procedure en de aanvullende kwalificatiecriteria en voorwaarden voor de erkenning van particuliere landelijke, regionale en lokale radio's. De Vlaamse Regering neemt kennis van het voornemen van de bevoegde minister om een nieuwe erkenningsronde voor lokale radio-omroepen op te starten voor die frequenties die momenteel niet in gebruik zijn. Voor deze erkenningsronde zal de oproep worden gelanceerd in het Belgische Staatsblad.

Op voorstel van 07 Geert Bourgeois

Na advies van de SERV en van de Raad van State keurt de Vlaamse Regering definitief het ontwerpdecreet goed dat het handhavingsbeleid in de toeristische logiessector regelt. Tot op heden worden bij proces verbaal vastgestelde inbreuken bezorgd aan het Openbaar Ministerie, dat autonoom beslist over eventuele strafvervolging. Het huidige ontwerpdecreet stroomlijnt de huidige sanctiemogelijkheden in de drie sectorale wetgevingen met volgende sancties in geval van onvergunde exploitatie: oplegging van een administratieve geldboete van ten minste 250 euro en ten hoogste 25.000 euro, en onmiddellijke stopzetting in geval van hotel- en kampeerexploitatie zonder vergunning. Het ontwerpdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van 07 Geert Bourgeois

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit voor de toekenning van subsidies aan toeristische verenigingen voor de tewerkstelling van personeelsleden. Het besluit voorziet enerzijds in de continuïteit van de betoelaging van ex-DAC'ers en maakt het anderzijds mogelijk nieuwe tewerkstellingsinitiatieven in de toeristische sector te betoelagen.

Op voorstel van 07 Geert Bourgeois

Met het oog op het Overlegcomité met de federale regering bepaalt de Vlaamse Regering haar standpunt over het voorontwerp van wet over de bescherming van de consumenten bij diensten die geheel of hoofdzakelijk bestaan in het overbrengen van signalen van radio- of televisieomroepprogramma's via elektronische communicatienetwerken. Het betreft de omzetting van een Europese richtlijn over de communicatieverplichting die operatoren hebben ten aanzien van de consument zoals de publicatie en terbeschikkingstelling van de algemene voorwaarden, modelcontracten en componenten van de tarieven.

Op voorstel van 07 Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de overeenkomst Onderzoek & Innovatie tussen de Vlaamse Gemeenschap en de VRT voor de periode 2007-2011.

Op voorstel van 08 Kris Peeters

Na advies van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de provinciale en gemeentelijke milieuplanning en de -raad. De aanpassing schaft de verplichting tot milieubeleidsplanning voor de lokale overheden af, zoals voorzien in het decreet Algemene Bepalingen Milieubeleid. Het wordt een vrijwillige keuze.

Op voorstel van 08 Kris Peeters

De Vlaamse Regering stelt de heffingscoëfficiënt voor grindheffing 2007 vast op 1,3778.

Op voorstel van 08 Kris Peeters

De Vlaamse Regering neemt kennis van de voortgang van de projecten uit het Vlaams Klimaatbeleidsplan 2006-2012 en van de operationalisering van de aankoop van emissiekredieten via de flexibiliteitsmechanismen. Ze gelast de ministers om de uitvoering van de projecten te bewaken en hiervoor de nodige middelen te voorzien zodat Vlaanderen haar Kyotodoelstelling tijdig kan realiseren. Ze verleent haar actieve steun aan het overleg in de Vlaamse Klimaatconferentie. Met betrekking tot het flankerend federaal beleid is voor een aantal punten overleg met de federale overheid nodig.

Op voorstel van 08 Kris Peeters

De Vlaamse Regering gaat akkoord met de openbare aanbesteding voor de levering van elektrische energie voor de gebouwen en installaties van de Vlaamse overheid. Ze gaat ook akkoord met het ter beschikking stellen van extra middelen ten gevolge van de stijging van de eenheidsprijzen van de levering van elektrische energie. Ze machtigt de bevoegde minister het bestek goed te keuren.

Op voorstel van 08 Kris Peeters

De Vlaamse Regering legt de omslagsleutel tot aanwending van de middelen van het Grindfonds voor het begrotingsjaar 2007 vast: 45% voor de werking van het herstructureringscomité, 28% voor het sociaal comité, 0,6% voor het onderzoekscomité en 26,4% voor de algemene uitgaven van het grindcomité en voor de studies bepaald in het decreet.

Op voorstel van 08 Kris Peeters

De Vlaamse Regering keurt principieel een voorontwerp van decreet goed met de wettelijke en decretale aanpassingen inzake leefmilieu, natuurbehoud en energie als gevolg van de bestuurlijke vernieuwing. Het voorontwerp van decreet wordt voor advies voorgelegd aa de Raad van State.

Op voorstel van minister Kris Peeters en minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering stemt, mits een aanpassing, in met het voorliggend voorontwerp van wet over dringende spoorwegbepalingen. De federale minister van Mobiliteit wordt verzocht om de passagiersvergoeding die de reizigers van en naar de luchthaven betalen tot een minimum te beperken.

Op voorstel van 10 Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering vraagt aan het Overlegcomité om de vrijstelling van accijnsbelasting op diesel voor het gemeenschappelijk vervoer te agenderen. Ze vraagt de federale overheid om in 2007 geen regeling te voorzien voor de afschaffing van de accijnsverlaging voor gemeenschappelijk vervoer die met terugwerkende kracht wordt toegepast. Ze vraagt wel om gebruik te maken van een 'speciaal minimumtarief' als minimumaccijns.