Ingezonden persbericht


Nacht van de Filosofie - Het Redelijke Beest

zaterdag 31 maart 2007, 20.00 -- 02.00 uur

in alle zalen van Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam

Dit jaar wordt vindt al weer de zesde editie plaats van de Nacht van de Filosofie. Op het programma staan debatten, interviews en ludieke optredens rond het thema Het Redelijke Beest. Belangrijke sprekers zijn dit jaar o.a. evolutiefilosoof Michael Ruse, Désanne van Brederode, Bas Haring, Midas Dekkers en Hans Achterhuis.

In vijf zalen loopt simultaan een continu programma. Tientallen filosofen, kunstenaars en performers uit binnen- en buitenland geven acte de présence. Een greep uit het programma:

Brief aan een gelukszoeker - interview met Désanne van Brederode Op geestige wijze fileert Désanne van Brederode in haar essay Brief aan een Gelukszoeker de Nederlandse cultuur, die helemaal niet zo hoogstaand blijkt te zijn, maar in feite nog zeer primitief en letterlijk dierlijk is.

What's new in Philosophy of Life? - interview met Michael Ruse

Mandeville - interview met Midas Dekkers
In het werk van de Nederlandse filosoof Bernard Mandeville zijn veel aanzetten tot het Darwinisme te zien. Ook vergelijkt Mandeville op filosofische wijze mensen met dieren. In de huidige tijd is er ook één man die dit in Nederland als geen ander doet: Midas Dekkers.

Filosofie van het Dichtbijdier - lezzing door Bas Haring Eenden, konijnen, reigers zijn nou niet de meest tot de verbeelding sprekende wezens, maar na dit college van Bas Haring zult u ze nooit meer op dezelfde wijze zien!

Beestachtig Uruzgan? - debat met Hans Achterhuis en Desirée Verweij Veel mensen begrijpen eigenlijk niet wat er gaande is in Uruzgan. Is het wel mogelijk om een democratisch proces op gang te brengen? En wanneer is het eigenlijk gerechtvaardigd om een dergelijke oorlog te beginnen? Filosofie kan helpen inzicht te verkrijgen in deze situatie.

Andere sprekers zijn onder meer Ad Verbrugge, Matthijs van Boxsel, Dirk-Jan Verdonk, René ten Bos, Joep Dohmen, Wouter Kusters, Sam Gerrits, Frank en Maarten Meester, René ten Bos, Joep Dohmen, Erik Oger, Dirk-Jan Verdonk, Bernard Roelen, Jan Bor, Menno Lievers, Rudi Visker en Miriam van Reijen.

En verder:

* Uitreiking van de Socrateswisselbeker;
* Theatraal debat tussen Machiavelli en Savonarola;
* Tentoonstelling van videokunst over het redelijke beest in het Nederlands Instituut voor Mediakunst, Montevideo/Time Based Arts;
* Mens en dier in de film - filmfragmenten met Stine Jensen, Klaas Rozemond, Ivana Ivkovic en Erno Eskens;
* Café Philo met Kristof van Rossem;

* Debatwedstrijd tussen scholieren onder leiding van Huib Schwab;
* Live-muziek, interviews, debatten, lezingen, optredens en nog veel meer!

Voor meer informatie en het volledige programma zie: www.maandvandefilosofie.nl / www.felix.meritis.nl

KAARTVERKOOP Nacht van de Filosofie 2007

Toegang: ¤ 35,- (¤ 30,- met de lezersaanbieding ng uit de Felix Meritis krant maart/april 2007) Kaarten zijn te koop aan de kassa van Felix Meritis of u kunt voor 22 maart kaarten bestellen via het machtigingsformulier (te downloaden van de website: www.felix.meritis.nl/nieuws/nacht/). VOL = VOL

De Nacht van de Filosofie wordt georganiseerd door Felix Meritis, Filosofie Magazine, Internationale School voor Wijsbegeerte en Stichting Maand van de Filosofie.