UvA en HvA organiseren de Nationale Schoolkrantdag 2007

15.03.2007 / 10:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Hogeschool van amsterdam

Hogeschool van amsterdam

UvA en HvA organiseren elfde editie van de Nationale Schoolkrantdag 2007 De Beste Schoolkrant van Nederland

De Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Instituut voor Media en Informatie Management (MIM) van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) organiseren op zaterdag 31 maart voor de elfde maal de Nationale Schoolkrantdag. Schoolkrantredacteuren afkomstig van havo, vwo en mbo kunnen hun journalistieke kwaliteiten aanscherpen in workshops en meedingen naar de Schoolkrant Awards 2007. Cabaretier Dolf Jansen en zijn broer Jim Jansen, hoofdredacteur van het studentenweekblad Folia van de UvA, reiken de prijzen uit. De Schoolkrantdag vindt plaats in het gebouw de Leeuwenburg.

Schoolkrantredacties kunnen meedoen aan workshops in het ochtendprogramma en meedingen naar de Schoolkrant Awards. De inzendingen worden door een deskundige jury beoordeeld.

NIEUW in 2007
Ieder jaar ontvangt de jury van De Beste Schoolkrant van Nederland schoolkranten in alle soorten en maten. Deze worden allemaal met veel plezier en aandacht gelezen en beoordeeld. Maar wat opvalt, is dat een deel van deze kranten tot stand komt met professionele hulp en professionele budgetten. Daardoor zien deze kranten er een stuk gelikter uit. Speciaal voor schoolkranten die er minder glossy uitzien, is er dit jaar iets nieuws: de aanmoedigingsprijs! Schoolkranten die qua journalistieke inhoud, gedegenheid en originaliteit de hoofdprijs verdienen, kunnen het beste exemplaar van hun schoolkrant insturen. Zij maken kans op een jaar lang schoolkranten opmaken en drukken met de online tool van Schoolmagazine.

Workshops
Vakmensen geven in de ochtend verschillende workshops die de schoolkrantredacteuren kunnen volgen. Een greep uit het aanbod: vormgeving, columns schrijven, strips en cartoons, bladformule, filmrecensies, helder schrijven, scenarioschrijven, poëzie en interviewtechnieken.

Schoolkrant Awards
De Schoolkrantdag wordt afgesloten met de feestelijke uitreiking van de Schoolkrant Awards 2007 in zeven categorieën: Beste Schoolkrant 2007, Beste Schoolkrant Website 2007, Beste Schoolkrant Vormgeving 2007, Beste Schoolkrant Interview 2007, Beste Schoolkrant Column 2007, Beste Schoolkrant Cartoon 2007 en de publieksprijs Beste Schoolkrant Cover 2007.

Jury
De juryvoorzitter is Bert Vuijsje, voorheen hoofdredacteur van HP/De Tijd en nu freelance journalist voor de Volkskrant en het weekblad Binnenlands Bestuur, én docent journalistiek aan de UvA. De andere juryleden zijn Merijn Henfling, hoofdredacteur Magazines CJP (Beste Schoolkrant), Bruno Heemskerk, art-director van de Volkskrant (Beste Vormgeving), Aaf Brandt Corstius, columnist bij nrc.next (Beste Column), Hulya Kiliçaslan, chef redactie bij CJP XS (Beste Interview), Peter van Straaten, cartoonist en striptekenaar voor Het Parool (Beste Cartoon) en Raymond Spanjar, oprichter van het online vriendennetwerk Hyves.nl (Beste Website).

CJP XS
De prijs voor de Beste Schoolkrant bestaat uit een wisselbeker en 2.500,-. Bovendien mag de redactie van de Beste Schoolkrant een eigen CJP XS maken. De XS is een minimagazine over jongerencultuur. Het wordt verspreid op 1.200 middelbare scholen en heeft een oplage van 200.000. De winnaars van de categorieën Beste Website en Beste Vormgeving krijgen
1.250,-. De individuele prijzen voor de Beste Column, het Beste Interview, Beste Cartoon en Beste Cover ontvangen 250,-. Daarnaast wint de beste interviewer een publicatie in opdracht van het CJP. De Beste Cover is een publieksprijs. Daarvoor kan vanaf 15 maart gestemd worden via de website www.schoolkrantdag.nl. De prijzen worden mede mogelijk gemaakt door CJP en de Stichting Media en Democratie.

Meer weten? Ga naar www.schoolkrantdag.nl.