Ingezonden persbericht



- Persbericht -

Jubileumtentoonstelling Frans Joosen in Breda

De StadsGalerij Breda presenteert een overzicht van tekeningen en schilderijen uit het atelier van Frans Joosen. Deze tentoonstelling vindt plaats van 31 maart tot en met 5 april 2007, naar aanleiding van de 75e verjaardag van de kunstschilder. Ook verschijnt er een publicatie, in een gelimiteerde oplage en gesigneerd door de kunstenaar, met als titel: Frans Joosen - Vrouwen aan de dijk, Tekeningen en schilderijen 1957-2007.

Frans Joosen (1932) werd geboren in Tilburg. Hij kreeg zijn eerste tekenlessen van Jan Asselbergs en Rob Verbunt bij de Tilburgse kunstkring ³De Kunstvrienden². In deze periode tekende hij veel portretten. Al spoedig begon hij te schilderen en ontstond één van zijn eerste abstracte schilderijen, getiteld Oorlog en Vrede. In 1967 verhuisde hij naar Oosterhout en richtte daar de Kunstcontactgroep ³Oosterhout² op. In dit verband werd getekend en geschilderd; en regelmatig geëxposeerd. Rond 1980 werd Frans Joosen mede-oprichter en voorzitter van de Vereniging van Oosterhoutse Beeldende Kunstenaars. Voor het nieuwe stadskantoor kocht de gemeente Oosterhout in dat jaar zijn schilderij Vrouwen aan de dijk aan.

Vrouwen vormen een steeds terugkerend thema in zijn werk. Hij heeft een voorkeur voor exotische types: geishas, Afrikaanse en oriëntaalse schonen. Hij schildert ze doorgaans uit herinnering. Op de talloze reizen die hij als jongeman in dienst van de marine heeft gemaakt, is hij vaak in contact geweest met verre volkeren. Ook ervaringen dichter bij huis dienen ter inspiratie, zoals de Watersnoodramp van 1953 in Zeeland, waarbij hij als reddingswerker actief was. Die gebeurtenis had hij in gedachten bij het schilderen van Vrouwen aan de dijk. Verder speelt de herinnering aan zijn moeder een belangrijke rol wanneer hij groepssènes schildert van elegant geklede dames of moeders met kinderen. Voor dat laatste motief koos hij ook regelmatig zijn eigen vrouw Tine Joosen-Lips , die vijf zonen en één dochter ter wereld bracht, tot onderwerp.

De inmiddels 75-jarige kunstschilder Frans Joosen is nog altijd dagelijks op zijn atelier aan het werk. In de afgelopen vijftig jaar heeft hij een omvangrijk oeuvre tot stand gebracht, waaruit hij nu een selectie van vijftig werken exposeert in de StadsGalerij Breda.

Frans Joosen - Vrouwen aan de dijk
Tekeningen & schilderijen: 1957-2007
31 maart tm 5 april 2007
StadsGalerij Oude Vest 34 Breda
Openingstijden: 14.00 ­ 17.00 uur (maandag gesloten)

De StadsGalerij wordt mede mogelijk gemaakt door de gemeente Breda en Stichting Topolis

Deze expositie komt tot stand in samenwerking met De Heksenbal, Antiek/Kunst & In-Lijsten, Ginnekenweg 326 Breda, t.: 076 5654122. In de maand april exposeert De Heksenbal schilderijen van Frans Joosen uit eigen collectie. Open: dinsdag tm vrijdag 10-18 uur, zaterdag 10-17 uur.

Informatie voor de pers: Lilian Joosen, 076 5143371 / 06 28458673, copacabana@wanadoo.nl www.stadsgalerijbreda.nl