Gemeente Zwolle

Verkeersveiligheiddag voor jong en oud, IJsselhalen zaterdag 31 maart 2007


Datum uitgave: 21-03-2007

Onder de naam 'Veiligheid maak je samen' organiseert Rijscholen Vereniging Zwolle (RVZ20) op zaterdag 31 maart 2007 in samenwerking met de gemeente Zwolle 'Verkeersveiligheiddag Zwolle'. In de IJsselhallen van 9.30 tot 16.30 uur kan iedereen, jong en oud, deelnemen aan verschillende activiteiten. Hiermee wil de organisatie mensen bewuster maken van de verkeersveiligheid. Wethouder van verkeer en vervoer Janco Cnossen gaat de openingshandeling verrichten. De entree, de deelname aan de activiteiten en parkeren zijn gratis! De organisatie heeft verschillende activiteiten samengesteld en hoopt daarmee zo veel mogelijk bezoekers te krijgen. Bijzondere activiteiten zoals een hete luchtballon van BOB en een vrachtauto van Parijs-Dakkar zijn aanwezig. Voor kinderen zijn er speciale activiteiten georganiseerd zoals een springkussen, skelterbaan, geschminkt worden en driewielerbaan.

Op het programma staan de volgende activiteiten:

* Instaprit: rijinstructeurs geven een proefles voor deelnemers ouder dan 18 jaar.
* Rijsimulator: men kan er een ritje nemen door de virtuele wereld in de rijsimulator die beschikbaar is gesteld door de ROVO (Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Overijssel).
* Rijvaardigheidsrit: men kan er een ritje nemen van ongeveer 20 minuten met een rij-instructeur waarna het resultaat uitvoerig wordt doorgenomen.
* Slipbaan: men kan een proefles nemen van een slipcursus.
* Zuinigheidsrit: tijdens een vastgestelde rit van 20 minuten wordt verteld wat men beter wel en niet kan doen om zo min mogelijk brandstof te verbruiken.
* Motor-opstaprit: kennismaken met het rijden op een motor.
* Brommer-opstaprit: wat oefeningen zien en zelf uitproberen van het rijden op een brommer.
* Vlaggenwedstrijd: verschillende scholen uit Zwolle doen mee aan een ontwerpwedstrijd van een vlag die bij verkeersveiligheid en hun school past.
* Theorietest: men kan er een theorietest oefenen.
* Kantelsimulator: met behulp van een simulator kunnen bestuurders en passagiers worden getraind om op een zo veilig mogelijke wijze een gekantelde personenauto te verlaten. Doel is dat zij leren om zonder bijkomend letsel ten gevolge van verkeerd handelen de veiligheidsgordel los te maken en de gekantelde auto te verlaten.

Meer informatie
Veel meer activiteiten op 'Verkeersveiligheiddag Zwolle' zijn te vinden op de site www.verkeerveiligheidsdagzwolle.nl. Voor meer informatie kan men ook contact opnemen met Hans van 't Noordende telefoonnummer: (06) 536 275 95.

Tekst foto:
In de 'Verkeersveiligheiddag Zwolle' wordt voor kinderen onder meer een skelterplein ingericht. Deze is voorzien van verkeerssituaties met borden en zebra's, verkeerslichten en dergelijke, en met een echte politieagent die het verkeer regelt en bekeuringen uitdeelt. Een speelse manier om met de verkeersregels in aanraking te komen.

Bron: afdeling communicatie

Datum van 21-03-2007 tot 03-04-2007