Universiteit van Tilburg

26 maart 2007

Nederlands Kampioenschap debatteren Studenten zaterdag in Tilburg

Zaterdag 31 maart vindt het elfde Nederlands kampioenschap debatteren voor studenten plaats in Tilburg. Dit jaarlijkse evenement wordt deze keer georganiseerd door de Tilburgse debatvereniging Cicero en speelt zich af in de gebouwen van het 2College aan de Wandelboslaan 1. Ruim vijftig teams uit het hele land binden met elkaar de verbale strijd aan. De voorrondes starten om 9.00 uur, de finale vindt plaats om 19.30 uur in de raadszaal van het Tilburgse stadhuis.

Het Nederlands kampioenschap debatteren is het grootste en belangrijkste debattoernooi van het land. Het toernooi staat open voor teams uit heel Nederland, de deelnemers zijn vaak studentendebatverenigingen en jongerenafdelingen van politieke partijen. Tijdens het toernooi nemen teams van twee personen deel aan vijf voorrondes. Tijdens elk van deze voorrondes dient een team stelling te nemen: vóór of tegen.

Deze vorm van debatteren staat wel bekend als de Nederlandse of Amerikaanse Parlementaire stijl. Een kwartier voor het debat begint krijgen de teams de stelling en hun positie te horen. De stellingen hebben betrekking op actuele maatschappelijke of politieke onderwerpen. De stellingen van vorig jaar gingen over kernenergie, toetreden van Turkije tot de EU, verbod op ontkenning van de holocaust en het gebruik van doping in de sport.

Of een team de stelling aanvalt of verdedigt, wordt bepaald door het lot (en niet door de eigen mening). Juist door de korte voorbereidingstijd is het de kunst om een spannend debat neer te zetten. Na vijf voorrondes plaatsen de beste vier teams zich voor de halve finales, waarna in een finale het winnende team bepaald wordt. Daarnaast is er een aparte prijs voor de beste individuele spreker, op basis van de bijdragen in de voorrondes.

De elfde editie van het NK Debatteren wordt georganiseerd door de Tilburgse debatclub Cicero. Deze studentendebatvereniging telt ongeveer 60 leden, afkomstig van de Universiteit van Tilburg en Fontys Hogescholen. In het Comité van Aanbeveling hebben zitting Boris van der Ham (Tweede Kamerlid D66), mr. Hein van Oorschot (voorzitter College van Bestuur UvT) en dr. Ruud Vreeman (burgemeester van Tilburg. Het evenement wordt georganiseerd met steun van diverse sponsoren, waaronder de Rabobank Tilburg e.o., de Universiteit van Tilburg en het Nederlands Debat Instituut.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Victor Vlam (voorzitter Debatclub Cicero): 06-14372784. Zie ook de website www.nk2007.nl