Amsterdam Oud Zuid


Het Nieuwe Rijksmuseum dient bouwaanvraag in

Afgelopen vrijdag 31 maart nam Stadsdeelvoorzitter Emile Jaensch de bouwaanvraag van Het Nieuwe Rijksmuseum (HNR) in ontvangst van directeur Ronald de Leeuw. De aanvraag bestaat uit een vrijstelling voor de artikel 19.1 procedure, een milieuvergunning en een monumentenvergunning. Dat het hier om een complexe aanvraag gaat, werd duidelijk toen HNR maar liefst 28 dozen kwam afleveren met alle tekeningen en onderbouwingen voor de aanvraag. De vergunningen zullen de komende maanden worden beoordeeld door onze afdeling vergunningen Dienst Milieu en Bouwtoezicht.

Nadat de architecten de definitieve plannen voor Het Nieuwe Rijksmuseum vorige week hebben gepresenteerd, is de volgende fase van de renovatie museum begonnen: de daadwerkelijke bouwaanvraag. Een grote klus, waarin ook een rol is weggelegd voor de burger. Iedere burger heeft namelijk het recht de bouwaanvragen en bijhorende tekeningen in te zien en zienswijzen in te dienen bij het stadsdeel voordat de vergunning uiteindelijk wordt afgegeven. De tekeningen zullen ter inzage worden gelegd, de exacte data en locaties zullen later bekend worden gemaakt.

Nadat de benodigde vergunningen zijn verleend, volgens planning in februari 2007, kan Het Nieuwe Rijksmuseum beginnen met de verbouwing en de restauratie van het hoofdgebouw en de bouw van het Studiecentrum. Op basis van de planning, verwacht Het Nieuwe Rijksmuseum het geheel vernieuwde en gerenoveerde Rijksmuseum eind 2009 weer te kunnen openen voor het publiek.