Ingezonden persbericht


Debat: Hoe vrij ben jij? politiek en muziek in Podium Mozaïek Bos en Lommer

Het debat over vrijheid is in Nederland versmald tot een discussie over vrijheid van meningsuiting, over de positie van religie in de maatschappij en het recht om vanuit het gevoel gekrenkt te worden anderen te mogen beperken in het uiten van hun mening. Vrijheid lijkt zo alleen nog maar te betekenen: de vrijheid om je mond open te mogen doen.

Op zaterdag 31 maart 2007 komt er in Podium Mozaïek, Bos en Lommerweg 191, een spetterend avondprogramma komen waarin muziek, rap en verschillende debatvormen elkaar in hoog tempo opvolgen. Er zin veel lokale Bos en Lommer initiatieven betrokken bij de bijeenkomst, om de avond in te vullen, om mee te debatteren en om art performance te leveren. We willen ook de jongeren in contact brengen met vele rol modellen om zo het vertrouwen in hun eigen toekomst te stimuleren.

Volgens Sanne van Osnabrugge, initiatiefnemer van dit debat, dient vrijheid niet alleen door de staat beschermd te worden, maar dienen burgers dit ook ten opzichte van elkaar, aan elkaar te geven. De vrije samenleving kan alleen beschermd worden als de burgers inhoud kunnen geven aan het begrip 'vrijheid'. Een echt debat over vrijheid gaat dus over de kwaliteit van het leven. Over de dingen die je doet. Over dromen en ambities en dingen die een mens in de weg kunnen zitten, zoals beeldvorming, discriminatie, onzekerheid, denken school niet nodig te hebben, etc.

Twee topartiesten zullen verschillende programma onderdelen inleiden en afsluiten. Kami-kazi (met onder andere zijn nummer 'Samira kom terug', dat gaat over een meisje dat is weggelopen van huis omdat ze zwanger is) en Zanillya (zij rapt en dicht over innerlijke bevrijding).

Ahmed Marcouch geeft een speech over vrijheid!

Daarnaast komen de volgende politici: John Leerdam (2e kamer PvdA), Maarten van Poelgeest (Wethouder wonen), Ayhan Yalin Wethouder Jeugd Bos en Lommer, Eric van den Burg (Fractievoorzitter VVD Gemeenteraadsfractie), Mei Li Vos (2e kamer PvdA ovb verjaardag), Samira Abbos (2e kamer PvdA), Manon van de Garde (Fractievoorzitter PvdA Amsterdam), Michiel Mulder (Gemeenteraadslid Amsterdam, PvdA), Derya Kaplan (Gemeenteraadslid PvdA), Jean Tillie (Wetenschapper UvA). Daniel Schut en Marcelina Oosthoek maken deel uit van de jury.

Zie ook: www.hoevrijbenjij.nl

Timeline:
18:30 uur: Deur open
19:00-20:00 uur: Ideeënwedstrijd
20:00-20:10 uur: Korte pauze
20:10-20:15 uur: Optreden en videoclip KamiKazi 'Samira kom terug!' 20:15-21:15 uur: Discussie en debat over de Vraag 'Hoe vrij ben jij??' 21:15-21:30 uur: Pauze II
21:30-22:30 uur: Speech door Ahmed Marcouch over de vraag: 'Hoe vrij ben jij?' 22:30-22:40 uur: Jury deelt de prijzen uit voor de beste debater en voor het beste idee! 22:40-23:00 uur: Muzikaal afsluiten door Zanillya!

Young Urban Politics staat bekend om haar bruisende debatten waarbij de deelnemers in alle openheid en met respect met elkaar discussiëren en debatteren. Soms heftig, maar vaak ook met een lach.

Doelstelling van het debat: 'Hoe vrij ben jij?'
Het debat 'Hoe vrij ben jij?' moet de discussie over vrijheid van meningsuiting uit haar houdgreep halen met als doel:
* Om mensen meer te laten nadenken over hun eigen rol in het leven, over de keuzes die ze maken en over de opvattingen die ze hebben;
* Om burgers en politici op een verfrissende manier kennis met elkaars wereld te laten maken;
* Om jongeren met elkaar te laten praten over de vraag hoe inhoud te geven aan vrijheid;
* Om jongeren ideeën aan te laten dragen over hun omgeving;
* Jongeren scholen in communicatievaardigheden. In samenwerking met Capabel en Stichting JIJ worden een aantal jongeren voorbereid op het debat, zodat hun inbreng goed tot hun recht komt;
* De belevingswereld van jongeren en andere mensen met elkaar in contact te brengen.

Het debat is in de programmering op jongeren te gericht, maar ervaring leert dat de onderwerpen alle leeftijden aanspreekt en dat er bezoekers uit alle leeftijdscategorieën zich aanmelden. De grootste groep aanwezigen zal tussen 15 en 29 jaar oud zijn.

Doelgroep
Het event geeft in de eerste plaats podium aan jongeren uit Bos en Lommer en Amsterdam-West, maar de ervaring leert dat bij een goede voorbereiding alle leeftijden en doelgroepen worden bereikt. Dus 'Hoe vrij ben jij?' zal uiteindelijk iedereen die iets vindt of voelt en daar uiting aan wil geven, op een creatieve manier bijeen brengen.

--------------------


Ingezonden persbericht