Ministerie van Algemene Zaken


1red17981
30-03-2007, NOS, Met het oog op morgen, Radio 1, 23.07 uur

MINISTER-PRESIDENT BALKENENDE, NA AFLOOP VAN DE WEKELIJKSE MINISTERRAAD,

OVER DE NIEUWE AANPAK VAN DE PERSCONFERENTIE NA DE MINISTERRAAD EN DE

DIALOOG MET DE SAMENLEVING


- DE NIEUWE AANPAK VAN DE PERSCONFERENTIE NA DE MINISTERRAAD-

SLOTBOOM:
Hoe bevalt de nieuwe aanpak van de persconferenties?


BALKENENDE:
Heel goed. Voor mij is er het voordeel dat je heel snel ter plaatse bent. Je merkt ook dat de afstand in tijd tussen eind van de ministerraad en de persconferentie gewoon vlugger is, het is sneller. Dat is een voordeel. Aan de andere kant moet ik toch ook weer zeggen: een echte verandering ten opzichte van de persconferentie in Nieuwspoort is het ook weer niet. De journalisten zijn er. Wat wel anders is, is het direct registreren, het direct uitzenden via de televisie. Maar het bevalt mij uitstekend.

SLOTBOOM:
Ik was er vandaag bij. Het was een beetje een jolige sfeer. Een beetje erg jolig.


BALKENENDE:
Ach, dat heb je niet elke week. Dat mag wel eens een keer.

SLOTBOOM:
Het ging ook chaotisch er aan toe.


BALKENENDE:
Dat was meer bij het onderwerp toen het over de AutoRAI ging. Maar de andere onderwerpen gingen gewoon gestructureerd. Toen het over de auto's ging was het een heel ander iets, maar dat was ook niet in de persconferentie dat was meer even de affiniteit die deze week was gebeurd.


- DE DIALOOG MET DE SAMENLEVING -

SLOTBOOM:
Ik ga even een citaat voorlezen. 'Enkele maanden hebben wij een nieuwe parlement gekozen. Het kabinet hoort dan ook zijn plannen te bespreken met dit parlement. Door buiten het parlement om een discussie met Nederland te voeren, negeert u de keuze die wij enkele maanden geleden hebben gemaakt.' Heeft u enig idee waar dit citaat vandaan komt?


BALKENENDE:
Ongetwijfeld van een van de Kamerleden, als ik het zo hoor.

SLOTBOOM:
Nee. Het is een mevrouw of meneer en het komt van een site die het kabinet deze week zelf in de lucht heeft gebracht: samenwerkenaanNederland.nl.


BALKENENDE:
De kritiek die u verwoordt dat is echt toch wel vergelijkbaar met geluiden die op dit moment vanuit de oppositiepartijen komen. Wat mij opvalt, is dat wij nu doen wat we precies hebben aangegeven bij het debat over de regeringsverklaring. Ik heb aangegeven: we hebben een coalitieakkoord, dat gaan we nu verder uitwerken in de richting van een beleidsprogramma. Dat zal in juni gereed zijn. En wat gaan we dan doen in die tussenperiode? Ik heb gezegd: dan willen wij nadrukkelijk de dialoog, het gesprek voeren met de samenleving. Tegelijkertijd heb ik toen ook aangegeven dat de Kamer natuurlijk in beeld is bijvoorbeeld wanneer in een algemeen overleg een gesprek wordt gevoerd met een minister die een van de pijlers - economie, buitenlands beleid, duurzaamheid - trekt. Dan is de mogelijkheid dat de Kamer natuurlijk ook haar eigen opvattingen kan geven. Dus ik vind het eigenlijk heel merkwaardig waar wij nu juist zoeken naar de combinatie van daadkracht en draagvlak, nu we juist ook ons oor te luister willen leggen bij de bevolking, dat nu ineens de Kamer met kritiek komt. Dat vind ik heel gek.

SLOTBOOM:
Mark Rutte zegt: wat ik zie op tv dat is ministers met allerlei journalisten en die gaan dan luisteren naar vertegenwoordigers van vertegenwoordigers. Dat is farce, zegt hij. Verbergt het kabinet niet gewoon dat er geen beleid is?


BALKENENDE:
Dat vind ik een beetje goedkoop. Echt goedkoop. Het coalitieakkoord is een stuk van 50 pagina's waarin heel helder is aangegeven hoe wij tegen ontwikkelingen in de samenleving aankijken. Er is per beleidsonderdeel scherp aangegeven wat we willen. En natuurlijk is het altijd zo dat je zaken verder gaat uitwerken. Dat is de afgelopen jaren ook gebeurd. In mijn vorige kabinet hadden we ook een beleidsprogramma. Alleen het verschil is dat we het toen wat sneller deden. Alleen daarmee onbrak dat element van dialoog met de samenleving. Ik zeg, wij zijn druk bezig met de zaken toen we die hebben afgesproken. En laat iedereen alsjeblieft ook zich goed realiseren wat nodig is om te komen tot goed beleid. En zoek dan ook het samenspel met de bevolking. Als je het nu hebt over de kwaliteit van het onderwijs of de kwaliteit van zorg, hoe kun je het werken in de zorg aantrekkelijker maken, dan leer je heel veel als je met mensen spreekt.

SLOTBOOM:
Wat die schrijver van die e-mail waarschijnlijk bedoelt dat is: een minister die moet toch eigenlijk al weten wat speelt in het land?


BALKENENDE:
Dat gebeurt natuurlijk ook. Maar wat we nu doen is niet iets van politici die nu de komende paar maanden het land ingaan en dan is het afgelopen. Wat de grote kritiek op politici vaak is, dat hoor je heel vaak: 'Wanneer zie je ze? Als er verkiezingen zijn en daarna zie je ze niet meer.' Nou, dat doen wij anders.

SLOTBOOM:
Ja, u gaat nu het land in en laat zien van.


BALKENENDE:
Ja. Ik ben zelf ook heel vaak het land in gegaan de afgelopen jaren en je leert daar ongelooflijk veel van. Het is heel goed om te weten hoe wijken verbeterd kunnen worden. Het is heel goed om in scholen en universiteiten te komen. Het is heel goed om met ondernemers te praten of met vrijwilligersorganisaties of met mensen die gewoon in moeilijkheden zitten. Dat verrijkt gewoon je functioneren als politicus. En dat is vaak ook de kritiek: het is allemaal in Den Haag. Moet u eens voorstellen als u de keuze hebt om dagen te debatteren met elkaar in de Tweede Kamer, dag in dag uit. Neem bijvoorbeeld, we hebben een algemeen beleidsdebat gehad over de regeringsverklaring. Dat is het eerste algemene debat. We krijgen straks in juni weer een algemeen debat rondom het beleidsprogramma. En straks Prinsjesdag krijg je tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen weer een algemeen beleidsdebat. Dan zeg ik: je kunt debat op debat hebben, maar uiteindelijk gaat het om de vraag van: Geeft een kabinet aan wat het wil? Dat hebben we gedaan in het coalitieakkoord. Dat wordt uitgewerkt in een beleidsprogramma. Dat hebben we allemaal aangegeven. En vooral om te zorgen dat je Nederland weer sterker maakt voor de toekomst. Dat is wat ons voor ogen staat en dat doe je in samenspel met de bevolking.

SLOTBOOM:
Ik zei bij het begin van het gesprek dat dat citaat kwam van de website samenwerkenaanNederland.nl. wat is dat eigenlijk?


BALKENENDE:
Dat is een nieuwe website die we nu als kabinet in het leven hebben geroepen en dat is bedoeld om via internet te kunnen communiceren. Laat ik een voorbeeld geven. Deze week staat het thema internationaal beleid centraal. Dat geeft de mogelijkheid voor de bewindslieden om aan te geven van: we zijn hiermee bezig, dat zijn onze ideeën, dat willen we gaan bereiken, hoe kijkt u er tegenaan? Dat sluit heel nauw aan bij de belevingswereld van mensen want je ziet dat internet een ongelooflijk grote rol speelt. Ik heb vandaag ook bij de persconferentie genoemd het feit dat je een aantal maanden geleden je hoorde over 2 miljoen mensen op Hyves, nu 3 miljoen. Hoeveel mensen maken geen gebruik van internet wanneer er verkiezingen zijn? Gewoon om informatie op te sporen. En wat wij nu dus doen, is gebruik maken van die communicatie. Deze website, samenwerkenaanNederland, geeft nu de mogelijkheid om met elkaar te spreken over het beleid.

SLOTBOOM:
Dan eindig ik met een laatset citaat. Iemand die vraagt: 'Wat doet het kabinet eigenlijk aan de lichthinder voor de dierenwereld?'


BALKENENDE:
En wie heeft deze vraag gesteld?

SLOTBOOM:
Er staat alleen maar een voornaam, dus dat zegt niet zo veel. Ik heb geen idee wat het is, u wel?


BALKENENDE:
Ook deze zaken komen uiteraard aan de orde en wat we dan doen met dit soort onderwerpen? Dat is niet iets dat op Algemene Zaken wordt beantwoord. Dat gaat dan naar het ministerie van LNV en die zal keurig zorg dragen voor een antwoord. Ook daarop wordt antwoord gegeven. (Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, GB)