Radboud Universiteit Nijmegen


Cognitiewetenschapper Desain haalt 14 miljoen binnen voor toepassing hersenonderzoek

Dr. ir. Peter Desain, verbonden aan het Nijmeegs Instituut voor Cognition and Information ( NICI) heeft een subsidie van 14 miljoen binnengehaald voor de ontwikkeling van brain computer interfacing: het besturen van een computer met behulp van gedachten bijvoorbeeld. Ook zes andere Nederlandse projecten krijgen deze Smart Mix-subsidie, een nieuwe financiering voor innovatieve toepassing van onderzoeksresultaten. Bij drie ervan zijn Radboudonderzoekers betrokken.

Een computer aansturen met behulp van gedachten, toepassing van neurofeedback bij de behandeling van kinderen met ADHD; analyses van hersensignalen als inzet voor therapie, het ligt allemaal binnen bereik met nieuwe technologie. BrainGain heet het project dat resultaten van hersenonderzoek in combinatie met hoogwaardige technologie toepasbaar maakt voor patiëntenbehandeling. Dr. Peter Desain heeft een breed consortium én de subsidieverleners weten te overtuigen van het belang en de haalbaarheid ervan. Achter BrainGain staan, behalve de Radboud Universiteit Nijmegen, de universiteiten van Maastricht, Utrecht en Twente, TNO en een aantal grote en kleine bedrijven, waaronder Philips en Siemens, en patiëntengroeperingen. Het geheel draait om toepassing van ontwikkelingen op het gebied van de analyse en beïnvloeding van hersenactiviteit ter verbetering van levenskwaliteit en prestatie van zowel de zieke als gezonde medemens.

De combinatie van resultaten van hoogwaardig onderzoek, de geavanceerde technologie, de maatschappelijke toepassing en de Smart Mix-subsidie van het Ministerie van EZ en NWO maken ook dat het project binnenkort van start kan. De begroting bedraagt in totaal 24 mijloen Euro, waarvan 14 miljoen subsidie is. In totaal is er 100 miljoen beschikbaar voor de zeven geselecteerde Smart Mix-projecten. In totaal waren er 155 inzendingen, waarvan er 18 na selectie verder zijn uitgewerkt.

De andere projecten waarbij onderzoekers van de Radboud Universiteit Nijmegen betrokken zijn:

* Catalysis for Sustainable Chemicals from Biomass - CATCHBIO, een project onder aanvoering van de Universiteit Utrecht, met inbreng van het Institute for Molecules and Materials (prof. Floris Rutjes en prof. Jan van Hest);

* Translational Regenerative Medicine, een project van Twente met inbreng van prof. John Jansen (Nijmegen Centre for Molecular Life Sciences);

* A new generation of high-efficiency screens for drugs against major human illness (Zebrafish), een project van de Rijksuniversiteit Leiden met inbreng van prof. Gert Flik (Institute for Water and Wetland Research).

De uitreiking van de Smart Mix-subsidies vindt plaats op 24 april op de bijeenkomst Kansrijk, georganiseerd door Senter-Novem in Nieuwegein.