Adrie Frijters uit Wageningen aan kop in loodzware Tour d'Afrique

31.03.2007 / 10:07 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Broers en vonk

Broers en vonk

Na 60 van de in totaal 96 etappes dwars over het Afrikaanse continent staat Adrie Frijters uit Wageningen aan kop in het wedstrijdklassement van de Tour d'Afrique. Frijters zat inmiddels ruim 200 uur op de fiets. De nummers 2 en 3, de Belg Gunther Tielemans en de Brit Christopher Maud volgen op respectievelijk zo'n 8 en 10 uur. In totaal telt deze loodzware editie van de Tour d'Afrique nog elf wedstrijdrenners. De rest van het circa zestig man/vrouw tellende peloton heeft als doel de 12.000 kilometers lange fietsexpeditie van Caïro naar Kaapstad in eigen tempo te volbrengen.

Ruim over de helft kan rustig gesteld worden dat deze vierde editie van de Tour d'Afrique een van de zwaarste is tot nu toe. Met name het stof, de hitte, de onverharde wegen, de heftige regenval en gebrek aan hygiëne, bezorgen de wielrenners veel problemen. Ook staat de tour bol van de bizarre gebeurtenissen en incidenten. Via zijn weblog www.volkskrantblog.nl/blog/4969 houdt Frijters zijn achterban in woord en beeld op de hoogte van zijn avonturen. Zo vertelt hij over het kwijtraken van de route tijdens een eenzame vlucht in de Egyptische woestijn en een eindsprint dwars door een kudde koeien in Soedan. Ook vertelt hij hoe hij ternauwernood in volle sprint onder een gesloten slagboom door wist te duiken, honderd meter voor de finishvlag van een etappe in Ethiopië. Frijters won de rit maar werd hard op zijn rug geraakt. Gelukkig was er de volgende dag een rustdag, waardoor de gebutste rug enigszins kon herstellen. De volgende vervolgde hij de wedstrijd.

De wielrenners hebben nog een lange weg te gaan. Op dit moment bevindt de karavaan zich in Malawi. Tussen nu en de laatste etappe op 12 mei in Kaapstad liggen nog zo'n slordige 5.000 kilometers te wachten.

Naast de sportieve uitdaging en de 'eer' is de Tour d'Afrique vooral een goede doelen evenement. Fondsenwerving ten behoeve van Afrikaanse projecten is een van de voorwaarden om aan de Tour d'Afrique te mogen deelnemen. Daarnaast hebben veel deelnemers een persoonlijk goed doel. Frijters wil met zijn deelname aandacht en fondsen genereren in de strijd tegen de progressieve spierziekte ALS, en lost hiermee een belofte in, gedaan aan een vriend die aan ALS leed en medeoprichter was van de Stichting ALS. Deze stichting heeft als doel instandhouding van het ALS Centrum met als hoofddoel het uitroeien van de spierziekte ALS. Alleen door wetenschappelijk onderzoek kan dit bereikt worden. Tot die tijd zet de stichting zich ervoor in om de kwaliteit van zorgverlening in Nederland te waarborgen en komt ze op voor de belangen van de mensen met ALS.

Kijk voor meer informatie op www.adriefrijters.nl, www.tourdafrique.com Kijk voor informatie over de stichting ALS op www.stichtingals.nl.


---