SP Tilburg


SP hulpdienst krijgt 't steeds drukker

31-03-2007 * Al geruime tijd heeft de SP afdeling Tilburg een hulpdienst om burgers te helpen met concrete problemen. Een zakelijke brief schrijven, huursubsidieformulieren invullen, gedoe met je casemanager of de gemeente, Essent-rekeningen die ineens torenhoog zijn of simpelweg contactgegevens zoeken van hulpverlenende instanties. Iedereen komt het wel eens tegen. Inmiddels zijn de openingstijden uitgebreid, heeft het hulpdienstteam extra vrijwilligers geworven en wordt het steeds drukker.

Coördinator Jorg van Wershoven: "Vaak kunnen we mensen aan de telefoon al helpen, soms is een bezoek of een gesprek nodig. Een briefje of formuliertje hebben we zo verwerkt. Maar gaat het om grote juridische of sociale problemen, dan weten we in ieder geval snel de mensen te vinden die daarbij kunnen helpen. Vaak hebben huis-tuin- en keukenproblemen van alles met 'politiek' in de ruimste zin van het woord te maken, en dan bent u bij ons natuurlijk helemaal op het goede adres".

En heeft de SP Hulpdienst succes? Van Wershoven: "Jazeker, we hebben een echtpaar dat al lang te maken had met bouwgerelateerde schade die niet verholpen werd, kunnen helpen door een simpel briefje te schrijven. Ik heb eens een man begeleid bij het uit de wereld helpen van zijn onvrede over het Maatschappelijk Werk door mee te gaan naar een gesprek met zijn consulent. We hebben verschillende hulpvragen gekregen van mensen uit de Hart van Brabantlaan over de te hoge eindafrekeningen van Essent en daar wordt nu massaal actie op gevoerd. Ook krijgen we veel hulpvragen van mensen die eindeloos en heel dringend op zoek zijn naar woonruimte. Het hoeft niet per se wereldschokkend te zijn, voor de meeste burgers zijn het eenvoudige problemen die het leven behoorlijk lastig kunnen maken".

Naast directe hulp signaleert de Hulpdienst ook trends die leiden tot actie. "Als wij plotseling veel meldingen krijgen over het onderhoud in één wijk, of een toename aan telefoontjes over bijvoorbeeld Essent of een corporatie, dan weten we dat er meer aan de hand is. Dat zoeken we uit en daar gaan we mee aan de slag: in de vorm van een actie, of mogelijk is het iets voor de SP fractie in de gemeenteraad om daar aan de kaak te stellen", aldus Jorg van Wershoven.

Openingstijden
U kunt de SP-Hulpdienst telefonisch bereiken iedere donderdagvond van 19.30 tot 20.30 uur en op zaterdag van 12.00 tot 13.00 uur via 013-5802320. Indien nodig, kunt u met de medewerkers een afspraak maken om langs te komen op ons kantoor aan de Piushaven 29. E-mailen kan met onderstaand formulier of naar hulpdiensttilburg@sp.nl. Zie ook:

* SP Hulpdienst
* Actueel nieuwsoverzicht www.tilburg.sp.nl