Politie Friesland

Politieberichten van zaterdag 31 maart

Fryslan, 31-03-2007 o Politieberichten van vrijdag 30 maart 07.00 t/m zaterdag 31 maart 11.00 uur

Fryslân: aankondiging snelheidscontroles
De politie controleert ook volgende week weer op diverse wegvakken in de provincie Fryslân op snelheid. Maandagochtend 2 april staat de radar opgesteld op de N358, rotonde Surhuisterveen afslag Folgersterlaan. Een dag later staat de radarwagen s middags opgesteld op de N354, Sneekerhoek rondweg Sneek. Donderdagochtend 5 april wordt gecontroleerd op de N359, afslag Balk afslag Hemelum en vrijdagmiddag 6 april op de N381, afslag Oosterwolde-Noord afslag Oldeholtpade. Ook elders in de provincie wordt uiteraard in week 14 door Team Verkeershandhaving op snelheid gecontroleerd, evenals op alcohol, helm, rood licht en gordel.

Joure: bedrijfsinbraak
De politie onderzoekt een inbraak in een bedrijf aan de Slotermeer. Donderdagavond kwam men binnen na het forceren van een raam. Uit het pand werd een laptop met een dongel (apparaatje met daarop licentie-informatie om software te kunnen lezen) weggenomen. Namens het bedrijf deed een 49-jarige inwoner van Joure aangifte.

Sneek: diefstal uit vrachtauto
De politie onderzoekt een inbraak in een vrachtwagen die geparkeerd stond in de Smidsstraat. In de nacht van donderdag op vrijdag kwam men de wagen binnen na het forceren van een deur. Uit de laadruimte werd een aantal kisten met kazen gestolen. Een 29-jarige inwoonster van Sneek deed aangifte.

Tjalleberd (A7): te snel rijden in de mist, met aanrijding letsel als gevolg
De politie heeft vrijdagochtend geassisteerd bij twee aanrijdingen op de A7. In eerste instantie werd een aanrijding zonder letsel, ter hoogte van de afslag Tjalleberd, tussen twee autos gemeld. In de hierdoor ontstane file ontstond enkele minuten later een aanrijding waarbij vier autos betrokken waren. Een 43-jarige automobilist uit Kiel Windeweer kwam, waarschijnlijk met hoge snelheid, vanuit de richting Drachten. Hij reed daarop, in de dichte mist, op een voor hem rijdende auto, die vol in de achterzijde werd geraakt. In deze auto zaten twee inwoonsters van Ee, respectievelijk 19 en 52 jaar. De twee vrouwen zijn door de brandweer uit hun benarde positie bevrijd. Beide vrouwen zijn gewond, per ambulance, overgebracht naar het ziekenhuis in Heerenveen. De weg is tot circa 12.00 uur afgesloten geweest. Hierdoor ontstond na Drachten een file van circa 12 kilometer. De politie is zeer verbaasd over het feit dat, ondanks de dichte mist, vrijdagochtend toch in de provincie Fryslân door vele automobilisten veel te snel is gereden. Te veel automobilisten reden bij een zicht van enkele tientallen meters toch tussen de 120 140 kilometer per uur.

Leeuwarden: fietsers beboet in voetgangersgebied
De politie heeft donderdagmiddag in de Oude Oosterstraat 22 processen-verbaal aan fietsers uitgeschreven tijdens een
verkeerscontrole in het voetgangersgebied. De fietsers ontvangen een boete van 30,--. Het publiek waardeerde de controle van de politieagenten.

Marssum: straatroof - getuigenoproep
De politie onderzoekt een straatroof die donderdagavond om 23.15 uur aan de Poptawei plaatsvond waarbij een gsm is weggegrist van een de 31-jarige inwoonster van Marssum. De vrouw fietste in de richting van Marssum toen zij plotseling door een nog onbekende man van haar fiets getrokken werd. Zij moest onder bedreiging van een mes haar gsm afstaan. De vrouw deed aangifte. Van de verdachte is het volgende signalement bekend: een negroïde man van ongeveer 35 jaar, ongeveer
1.60 m. lang, hij droeg een lichte baseballcap, een gestreept trainingsjack en een witte trainingsbroek. Getuigen die rond 23.00 uur bijzonderheden hebben gezien in de omgeving van de Poptawei, of meer weten over de verdachte, worden opgeroepen om zich via telefoonnummer 0900 8844 bij politie Fryslân te melden.

Sint Annaparochie: inbraken
De politie onderzoekt twee inbraken die tussen donderdagmiddag en vrijdagochtend plaatsvonden. Uit een kringloopwinkel aan de Dordtse Straat is geld weggenomen. Men drong het pand binnen door een deurslot te forceren. Een 48-jarige inwoonster van Sint Annaparochie deed aangifte. Ook bij de kapperszaak aan de Warmoesstraat is tijdens een inbraak geld weggenomen. Hier kwam men via een raam binnen. Er is aangifte gedaan door een 62-jarige inwoner van Sint Annaparochie.

Jellum: snelheidscontrole
De politie heeft vrijdagochtend een snelheidscontrole uitgevoerd aan de Hegedyk. De controle werd mede uitgevoerd in verband met de afsluiting van de Westergoawei. Op het traject waar een
maximumsnelheid geldt van 30 km/uur, zijn tientallen bestuurders gecontroleerd. Een van de automobilisten reed daar 59 km/uur en kreeg een boete. Het plaatselijke dorpsbelang complimenteerde de agenten voor het uitvoeren van de controle.

Leeuwarden: 31 snelle rijders tijdens controle
De politie heeft vrijdagavond in en rond Leeuwarden tientallen weggebruikers gecontroleerd met extra aandacht voor snelheid. Aanleiding voor de controle was overlast van snelheidsovertreders. Er zijn 31 processen-verbaal opgemaakt voor snelheidsovertredingen. Van een van deze bestuurders is het rijbewijs ingevorderd. De hoogst gemeten snelheden waren: Groningerstraatweg 174 km/u (maximumsnelheid: 100 km/u), Anne Vondelingweg 122 km/u (maximumsnelheid: 70 km/u), Aldlansdyk 106 km/u (maximumsnelheid 70 km/u), Oostergoweg 92 km/u (maximumsnelheid 50 km/u). Daarnaast zijn voor de volgende zaken processen-verbaal opgemaakt: geen of ondeugdelijke verlichting, rijden zonder rijbewijs, geen helm dragen en transport met uitstekende delen. De controle is door 7 agenten uitgevoerd.

Sneek: twee meisjes aangehouden
De politie heeft vrijdagavond aan de Galigapromenade twee meisjes uit Sneek aangehouden nadat zij aan de Leeuwenburg een fiets in het water hadden gegooid. Agenten werden tijdens hun fietssurveillance door omstanders op de openlijke geweldpleging geattendeerd. De agenten hielden de twee 15-jarige meisjes even later aan de Galigapromenade aan. Ze zijn voor verhoor naar het bureau gebracht en daarna weer vrijgelaten. Er is proces-verbaal opgemaakt en de politie informeerde de ouders van de twee minderjarigen. Op aanwijzingen van getuigen heeft de politie de onfortuinlijke fiets uit het water gedregd.

Surhuisterveen: aanhouding na mishandeling en vernieling
De politie heeft zaterdagnacht aan de Groningerstraat een 24-jarige inwoner van Surhuisterveen aangehouden voor mishandeling en vernieling. De verdachte zocht na een woordenwisseling ruzie met een 25-jarige man uit Harkema. De verdachte sloeg het slachtoffer en werkte hem naar de grond. Het slachtoffer vluchtte zijn auto in waarna de verdachte een portierruit vernielde van de auto van het slachtoffer. De verdachte is korte tijd later aangehouden en naar het politiebureau gebracht. Er is proces-verbaal opgemaakt en hij is ingesloten. Het slachtoffer deed aangifte van mishandeling en vernieling van zijn personenauto. De achtergrond en toedracht van het incident zijn voor de politie nog onduidelijk. Dat wordt de komende dagen onderzocht waarbij ook getuigen verhoord worden.

Twijzelerheide: aanhouding na belediging
De politie heeft zaterdagochtend aan de Nije Bourren een 43-jarige inwoner van Twijzelerheide aangehouden voor belediging. De politie kwam ter plaatse naar aanleiding van een melding van een personenauto met daarin een slapende man. Agenten spraken de man aan en constateerden dat hij onder invloed van alcohol was. Hij weigerde een blaastest uit te voeren en kreeg daarop een rijverbod van 24 uur. Tijdens het gesprek beledigde hij de agenten. De verdachte is aangehouden en naar het bureau gebracht. Daar is proces-verbaal opgemaakt en de man is daarna weer vrijgelaten.

Surhuisterveen: bromfietser gewond door aanrijding
De politie heeft vrijdagavond aan de Gronigerstraat hulp verleend tijdens een aanrijding tussen een personenauto en een bromfietser. De 20-jarige bromfietser uit Ureterp raakte gewond en is met hoofdletsel en een beenfractuur per ambulance naar het ziekenhuis van Drachten gebracht. De 34-jarige automobiliste uit Heerenveen kwam met de schrik vrij. Het ongeval ontstond toen de bromfietser vanaf de Molenweg plots de Groningerstraat opreed. Op het moment dat hij de kruising opreed, naderde de automobiliste vanuit het centrum. De auto botste met de voorzijde tegen de zijkant van de bromfiets. Bureau Voertuigenanalyse deed onderzoek naar de toedracht van het ongeval. Zowel bromfiets als personenauto zijn door een bergingsbedrijf afgevoerd. Over de conditie van het slachtoffer zijn geen details bekend.

Leeuwarden: 9 drankrijders tijdens controle van 575 bestuurders De politie heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag in en rond Leeuwarden een alcoholcontrole uitgevoerd waarbij 575 bestuurders een blaastest moesten doen. Van deze weggebruikers kregen 9 een proces-verbaal. De uitslag van deze alcomobilisten is als volgt: een bestuurder blies 740 ug/l, hij reed door na een stopteken en de politie vorderde zijn rijbewijs in. Twee beginnende bestuurders bliezen respectievelijk 710 ug/l en 615 ug/l, ook hun rijbewijzen zijn ingevorderd. Een bromfietser blies als beginnend bestuurder 435 ug/l. Een bestuurder blies 390 ug/l en twee bestuurders 250 ug/l. Tot slot bliezen twee beginnende bestuurders 185 ug/l en 180 ug/l. Tegen al deze bestuurders is proces-verbaal opgemaakt. De controle is door 10 politiefunctionarissen uitgevoerd.

Fryslân: rijden onder invloed
De volgende bestuurders zijn betrapt op het rijden onder invloed. Achtereenvolgens tijd en plaats, personalia, uitslag, rijverbod en eventuele bijzonderheden. Alle bestuurders kregen een proces-verbaal.

Gorredijk: Nijewei, zaterdagnacht, 23-jarige automobilist uit Jubbega, 545 ug/l, beginnend bestuurder, rijverbod 5 uur, rijbewijs ingevorderd.

Heerenveen: Kerkstraat, zaterdagnacht, 40-jarige automobilist uit Heerenveen, 800 ug/l, rijverbod 9 uur, rijbewijs ingevorderd.

Sneek: Johan Mauritsstraat, vrijdagavond, 29-jarige bromfietser uit Sneek, 850 ug/l, rijverbod 10 uur.

Dokkum: Woudweg, vrijdagavond, 40-jarige bromfietser uit Dokkum, 855, rijverbod 10 uur, rijbewijs ingevorderd.