Socialistische Partij Rotterdam

Rotterdam start campagne 'Openheid over Irak!'

31-03-2007 * De SP afdeling Rotterdam is afgelopen vrijdag gestart met de campagne voor een onafhankelijk onderzoek naar de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak. Net als in tientallen andere plaatsen in het land haalt de SP handtekeningen op om de eis voor een onderzoek kracht bij te zetten. Bij de Annasr Moskee aan de Van Citterstraat in Rotterdam-Delfshaven kreeg de SP vrijdag veel bijval.

De SP wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar de informatie waar de Nederlandse regering haar steun aan de oorlog tegen Irak op heeft gebaseerd. Onderzoek in Amerika en Engeland heeft aangetoond dat belangrijke informatie over de aanwezigheid van massavernietigingswapens in Irak niet juist was. President George Bush en premier Tony Blair hebben dat openlijk toegegeven. Het is hoog tijd dat er ook in Nederland volledige openheid van zaken wordt gegeven over de steun aan de oorlog tegen Irak.

De mensen die gisteren uit het vrijdagmiddag-gebed kwamen waren zeer te spreken over de actie en sommigen gingen spontaan ter plekke helpen handtekeningen ophalen. Binnen een halfuur waren er 200 handtekeningen gezet. Enkele enthousiastelingen bijvoorbeeld van de jongerenvereniging en de stichting Toekomst Marokkaanse Ouderen namen handtekeningenlijsten mee om zelf actief aan de slag te gaan.

Er was veel kritiek op de houding van de PvdA wat betreft een onderzoek naar de oorlog in Irak en er was veel lof voor de houding van de SP. Voor een aantal mensen was deze actie de doorslag om nu echt voor de SP te kiezen. Een eerder bezoek van Harry van Bommel aan deze moskee en de constante bezoeken van de afdeling hebben al gezorgd voor veel interesse voor de SP.

De afdeling zal de komende tien weken hard aan de slag gaan met deze campagne. De Tweede Kamer wees een parlementair onderzoek af, dankzij een blokkade van coalitiepartijen CDA, CU en PvdA. Later dit jaar, in juni, zal een soortgelijke stemming in de nieuwe Eerste Kamer aan de orde komen. De handtekeningenactie is bedoeld ter ondersteuning van het pleidooi voor een onderzoek dat de SP in de Eerste Kamer zal houden. Het is dus erg belangrijk dat er heel veel handtekeningen komen.

Tot juni zal de afdeling dan ook op veel plaatsen staan om handtekeningen op te halen: * Elke vrijdag bij een of meer moskeeën na het middaggebed (om 14.00 uur) * Op zoveel mogelijk zaterdagen op de markten (Centrummarkt, Afrikaanderplein en Visserijplein) * Regelmatig de wijk in (vrijdag namiddagen en zondagmiddagen) * Bij zoveel mogelijk manifestaties (bijv Marathon 15 april, Palestijnen-conferentie 5 mei, Dunya-festival 27 mei) * Op bezoek naar scholen en verenigingen

Wij zijn met een enthousiaste ploeg maar kunnen nog veel hulp gebruiken. Kun je helpen, geef je dan op bij Ineke Palm, Daniel de Wit of Ilker Güner. Weet je een school of een vereniging waar we terecht kunnen om aandacht te vragen voor de aktie of een manifestatie waar we met de acite kunnen staan, dan horen we dat ook graag snel. Zie ook: * SP start grote publieksactie voor onderzoek naar Irak (www.sp.nl, 21-03-2007)