VVD


31-3-2007

Gasmeters consument structureel te hoog

De Nederlandse consument lijkt structureel teveel te betalen voor zijn gasrekening. VVD-woordvoerder Energie Halbe Zijlstra ontdekte dit na onderzoek door Anmar Research Laboratorium in Eindhoven. Zijlstra: "Het moet afgelopen zijn met deze onnauwkeurigheden."

De huidige gasmeter, een techniek uit 1843, is in het onderzoek vergeleken met een moderne digitale meter. De uitkomsten wijzen erop dat de huidige gasmeters structureel teveel meten. De huidige gasmeters blijken onder gelijke condities gemiddeld 1,4 procent meer te meten dan de moderne meters. Dat is echter niet de grootste afwijking. De energiebedrijven rekenen met een aflevertemperatuur van 7'0C, terwijl veel meters binnenshuis staan opgesteld en daarmee een feitelijke aflevertemperatuur van 15 à 20'0C hebben. De hogere aflevertemperatuur zorgt ervoor dat het gas uitzet en er dus meer gemeten (en afgerekend) wordt dan er feitelijk afgeleverd wordt. Dit effect leidt tot een extra afwijking van 3 tot 4,5 procent. De consument betaalt daarmee in totaal zo'n 5 à 6 procent teveel!

Deze afwijking levert de energiebedrijven tussen de 350 en 500 miljoen euro per jaar op. Per huishouden wordt dus gemiddeld zo'n 50 tot 70 euro per jaar teveel betaald. Vreemd is dat deze afwijking wettelijk is toegestaan. De huidige gasmeters mogen namelijk een afwijking hebben van meer dan 7 procent in de plus en de min. De gedachtegang is dat de plus en min elkaar opheffen, maar dat blijkt niet het geval te zijn. Het onderzoek toont aan dat de afwijking continu plus is. De VVD vindt dit ontoelaatbaar en roept minister Van der Hoeven op om een diepgaand onderzoek in te laten stellen door toezichthouder DTE. Ook roept de VVD de minister op om regelgeving op te stellen die ervoor zorgt dat de ouderwetse gasmeters zo spoedig mogelijk vervangen worden door moderne en accurate digitale meters.

31 maart 2007

Halbe Zijlstra: h.zijlstra@tweedekamer.nl