Stichting Natuur en Milieu


Top10 van energiezuinigste wasmachines

31 maart 2007 - Stichting Natuur en Milieu presenteerde op zaterdag 31 maart de Top10 van energiezuinigste wasmachines in het consumentenprogramma Kassa. Een energiezuinige wasmachine voorkomt nodeloze uitstoot van broeikasgassen door elektriciteitscentrales en bespaart bovendien geld. Kijk voor de zuinigste wasmachines op www.top10.hier.nu.

Een gemiddeld huishouden wast vier keer per week. In gezinnen met jonge kinderen draaien wasmachines bijna dagelijks. Een energiezuinige wasmachine voorkomt nodeloze uitstoot van broeikasgassen door elektriciteitscentrales en bespaart bovendien geld.

Uit het Top10-onderzoek blijkt dat Top10-wasmachines slechts de helft van de energie verbruiken die een onzuinig model nodig heeft voor dezelfde was. Dat scheelt per jaar 90 kilo CO en levert een besparing op van 31 euro. De besparing lijkt bescheiden. Maar een wasmachine gaat gemiddeld 15 jaar mee en in die tijd bespaar je 470 euro. De extra kosten voor een zuinig model verdien je dus dubbel en dwars terug.

In de Top10 staan zowel goedkope als dure en luxe wasmachines. Of u nou een grote of kleine portemonnee hebt, iedereen kan dus een zuinig model kopen.

De wasmachines zijn onderverdeeld in drie categorieën op basis van het (maximale) vulgewicht:
Wasmachines met minder dan 6 kg laadvermogen

Wasmachine met 6 kg laadvermogen

Wasmachine met 7 kg of meer laadvermogen

Zie het origineel
Publicatiedatum: 31-03-2007