Stichting VrijHaags bewaakt Haagse identiteit


DEN HAAG, 20070330 -- De nieuwe Stichting Vrij Haags lanceert morgen de website www.vrijhaags.nl op het Right to Play Gala in Den Haag. De Stichting VrijHaags heeft als doel: - Het via projecten of anderszins onder de aandacht brengen van de Haagse identiteit - Het verrichten van alle verdere handelingen die hiermee in verband staan. De website van de Stichting geeft een frisse blik op alles wat Haags is of was. Met name de onbekendere zaken van Den Haag, Hagenaars en Hagnezen, regering en ambtenaren, maar juist ook gemeentebestuur en andere opvallende zaken komen aan de orde.

Vrij Haags is geen agenda en geen magazine, maar meer een prikkelend pamflet dat zaken wil oppakken of initëren die al veel te lang liggen.

Onderdelen van de website van VrijHaags:
- Kidshof: met actviteiten, lokaties en leuke dingen voor kinderen op één plek bij elkaar
- Haags hopje en Waus van de week
- Verschillende redactionele rubrieken
- De tunnelvisie van de dag (De eerste is: 'De Haagse Stadspartij heeft een nieuw VerkeersCircusPlan uitgebracht')
- Radiostations:
1) Beat FM -back to basics- met alleen maar Haagse beatmuziek, voornamelijk uit de zestiger jaren
2) Bagger FM: een verzoekplaten radiostation, waarbij een Haagse plaat voor iemand kan worden aangevraagd
- Een archief, met bijzondere zaken. Hier kunnen zaken verwacht worden als: wie tekende allemaal het gastenboek in het Kurhaus? Welke Haagse groep maakte furore in met name Duitsland aan het eind van de vijftiger jaren?
- Een nieuw schrijverscollectief: Het Haags Zoodje (Het Haags Zoodje was vroeger een grasveld gelegen naast de Gevangenpoort, aan de Hofvijver waar executies plaatvonden...)

VrijHaags is hiermee nadrukkelijk aanvullend op het bestaande aanbod aan (digitale-) faciliteiten en wil daarin nadrukkelijk een steeds vernieuwende rol spelen. Ook zakelijke en koninklijke onderwerpen voor de Hofstad Den Haag zullen niet worden geweerd.

De Haagse identiteit is al jaren bron van grote zorg: wie bewaakt deze? Wat hoort daar nu eigenlijk bij? En wat niet? VrijHaags gaat dit in brede zin aanzwengelen door op prikkelende wijze de discussie te zoeken en initiatief te nemen in de vorm van eigen projecten. Juist daar waar gaten vallen of de Haagse identiteit in het geding is.

De website is een initiatief van een groep van 10 Hagenaars en Hagenezen, onder leiding van Paul Winnubst, voormalig directeur/eigenaar van Hofstad Radio (tot 2005).
Vrij Haags wordt gelanceerd op het gala van de gemeente Den Haag ten bate van 'Right to Play'. Dit gala vindt plaats in het Haagse stadhuis op 31 maart 2007. .

Meer informatie: Paul Winnubst, info@vrijhaags.nl
www.vrijhaags.nl (vanaf 31 maart in definitieve vorm on-line).