Gemeente Zwolle
Werkzaamheden op spoorlijn Zwolle-Kampen; Gewijzigd weg- en treinverkeer

Datum uitgave: 03/30/2007
Vanaf zaterdag 31 maart 2007 tot en met maandagochtend 2 april 2007 vinden diverse werkzaamheden plaats op en nabij de spoorlijn Zwolle-Kampen die gevolgen hebben voor het trein- en wegverkeer. Door alle werkzaamheden te combineren en gelijktijdig uit te voeren wordt de overlast voor omwonenden en treinreizigers beperkt gehouden. De omwonenden van het spoor zijn vooraf schriftelijk geïnformeerd over de nachtelijke werken in hun nabije omgeving en de eventuele hinder die zij hiervan kunnen ondervinden.
Dit is een gezamenlijk persbericht van ProRail en de gemeente Zwolle.

Inhijsen delen fietstunnels in Zwolle
ProRail bouwt in opdracht van de gemeente Zwolle twee fietstunnels onder de spoorbaan Zwolle-Kampen. Aannemer Haverkort Voormolen heeft van ProRail de opdracht gekregen om de werkzaamheden uit te voeren en is daarmee in december 2006 gestart. De bouw van de fietstunnels Rozenlaan en Havezathenallee maken onderdeel uit van het gemeentelijk project Hoofdinfrastructuur Stadshagen (HIS). Hiertoe behoren ook de aanleg van de Westenholterallee en de nieuwe Hasselterweg.

In bovengenoemd weekeinde hijst de aannemer de voorgebouwde spoordekken (= dak van de fietstunnel) in de spoorbaan. Hiervoor ontgraaft de aannemer eerst de spoorbaan ter plaatse en plaatst damwanden. Vervolgens wordt met twee kranen (met ieder een hefvermogen van 500 ton) het spoordek op de damwanden in de spoorbaan geplaatst, waarna deze wordt aangesloten op het bestaande spoor. Naar verwachting zijn de fietstunnels eind 2007 klaar.

Gevolgen voor wegverkeer Noodweg
Om de werkzaamheden aan de tunnels uit te kunnen voeren is ruimte nodig. Dit heeft gevolgen voor het verkeer op de Noodweg. Er wordt een tijdelijke omleiding gemaakt om de tunnel heen, zodat het verkeer zijn weg kan blijven vervolgen. Wel geldt ter plaatse een snelheidsbeperking van 30 km/u. Daarnaast kan het autoverkeer op de Noodweg nabij de Havezathentunnel in de nacht van 1 april 2007 tussen 01:00 uur en 8:00 uur over een lengte van ongeveer 50 meter maar van één rijstrook gebruikmaken. Een tijdelijke verkeerslichtregelinstallatie (VRI) regelt ter plekke de afwikkeling van het verkeer.

Spooronderhoud in Zwolle en Kampen
In opdracht van ProRail voert aannemer Strukton Railinfra vernieuwingswerkzaamheden uit aan de spoorlijn Zwolle-Kampen. Hij vernieuwt in Zwolle het spoor ter hoogte van de Koggetunnel bij het Ecodrome tot station Zwolle en het spoor tussen de Veerallee en het viaduct Rijksweg A28. In Kampen werkt de aannemer ter hoogte van het station aan de seinen en verwijdert hij enkele overbodige wissels.

Gevolgen voor het treinverkeer
De werkzaamheden zijn van invloed op de treindienstregeling van NS. Op het traject Zwolle-Kampen worden reizigers op zaterdag 31 maart en zondag 1 april met bussen in plaats van treinen vervoerd. Reizigers kunnen voor meer informatie en het plannen van hun reis de onderstaande link raadplegen, of bellen naar 0900-1475 (¤ 0,35 p.m.). Ook NOS Teletekstpagina's 751 en 754 geven actuele informatie.
Zie ook:
Nederlandse Spoorwegen

Bron: afdeling Communicatie