Wageningen Universiteit

"the genetica van botrytis cinerea resistentie in tomaat." Ing. H.J. Finkers : "The genetica van Botrytis cinerea resistentie in tomaat."

3 apr 2007 16:00

Onderdeel: Wageningen Universiteit

Locatie: Aula, gebouw 362, Gen. Foulkesweg 1, Wageningen
Organisatie: Wageningen Universiteit

Promotor: prof.dr. R.G.F. Visser (Pers. hgl. bij het lab. voor Plantenveredeling)

Co-Promotor: Dr.ir. A.W. van Heusden, Dr. J.A.L. van Kan

De grauwe schimmel (Botrytis cinerea) is een probleem in de tomatenteelt. Hoewel er resistentie tegen de grauwe schimmel is gevonden in wilde verwanten van tomaat, was tot nu toe de veredeling voor resistente(re) tomatencultivars niet succesvol. Eén van de redenen hiervoor is dat resistentie bepaald wordt door een combinatie van meerdere genen.

Tijdens het onderzoek zijn er twee strategieën toegepast om de locatie van genen die bijdragen aan resistentie tegen de grauwe schimmel te bepalen. De eerste strategie was er op gericht om de locatie van de resistentie genen te bepalen in een F2 populatie verkregen na het kruisen van de resistentie wilde tomaten accessie Solanum habrochaites LYC4 met de vatbare tomaat S. lycopersicum cv. Moneymaker. Met deze strategie waren we in staat om twee gebieden te identificeren waar resistentiegenen gelokaliseerd zijn. Omdat met deze strategie niet alle variatie verklaard kon worden is er voor gekozen om een tweede strategie toe te passen. Hiervoor is een set van 30 introgressielijnen ontwikkeld waarbij elke lijn ongeveer 5% van het genoom van de resistente S. habrochaites LYC4 bevat in een genetische achtergrond die voor de rest gelijk is aan tomaat. Met deze introgressielijn populatie konden we een genoomwijde scan doen voor locaties die betrokken zijn bij de resistentie en hebben we in totaal tien gebieden kunnen aanwijzen waar een gen gelokaliseerd is dat bijdraagt aan resistentie tegen de grauwe schimmel. Voor de meeste van deze gebieden zijn er ook DNA merkers ontwikkeld waarmee de aanwezigheid van dergelijke gebieden in een veredelingsprogramma gevolgd kan worden.

Dankzij de ontwikkelde DNA merker gereedschappen worden de geïdentificeerde gebieden met resistentie genen nu gericht ingekruist in het veredelingsprogramma van De Ruiter Zaden en zal in de nabije toekomst leiden tot nieuwe, grauwe schimmel resistente, tomatencultivars.

Titel proefschrift: "The genetics of Botrytis cinerea resistance in tomato"



Zie het origineel
Directe internet uitzending van de promotie