Radboud Universiteit Nijmegen


CULTUUR OP DE CAMPUS
Radboud Universiteit Nijmegen

Cultuur op de Campus in april 2007

Met in april o.a.

3 april: SAVALAS (band rondom toetsenist Hooverphonic)

5 april: VIKTOR HARASZTI (tenorsax bij Jazz op de Campus)

10 april: LITTLE MISS SUNSHINE (tragikomische oscarwinnaar)

11 april: RIDDERS IN DE ORDE VAN DE NIEUWE LIEFDE (studentencabaret)

12 en 26 april: THEATERSPORT (in april twee wedstrijden!)

19 april: voorronde NOOTUITGANG (singer-songwritercontest voor studenten)

23-26 april: SPAANSE WEEK (flamenco, wijn, lezingen, film en meer!)

Week 14

Dinsdag 3 april
Band: SAVALAS
David Poltrock is toetsenist van onder meer Hooverphonic en Monza. En momenteel is hij zelfs bezig aan een project met leden van Faithless en Groove Armada! Een indrukwekkend cv, maar toch wilde Poltrock ook nog een eigen band oprichten. Al was het maar vanwege de glamour van de rock 'n' roll, de vrouwen, het geld . en bovenal om een statement te maken naar de pestkoppen die hem op school uitlachten om zijn merkwaardige boxershorts. Met Jan Roelkens en Diederik Luyckx richtte Poltrock Savalas op, waarmee hij al enkele hits scoorde, waarvan er eentje in Nederland onder de kaasreclame van Milner staat. Gisteren speelde Savalas in Paradiso, morgen staat de band in Studio 3voor12, maar vandaag vullen Poltrock en consorten het gaatje in hun Europese tourschema op bij ons in het CultuurCafé!
*20.00u, CultuurCafé, Mercatorpad 1, www.savalas.be, www.myspace.com/bandsavalas, entree gratis

Donderdag 5 april
Jazz op de Campus: VIKTOR HARASZTI
Viktor Haraszti, afkomstig uit Hongarije, maakt al muziek sinds zijn achtste. Hij begon op piano, maar stapte over naar de klarinet waarmee hij zich aanmeldde aan het fameuze Béla Bartók Conservatorium te Budapest. Na zijn studie pakte Haraszti de tenorsax op, die sindsdien zijn hoofdinstrument is. In 2000 kwam de saxofonist naar Nederland, waar hij zich in de jazz verdiepte en in 2005 met genoegen afstudeerde. De muziek van Haraszti en zijn kwartet is melodisch met een lekker stevige groove. Haraszti's muzikale achtergrond keert terug in diverse stukken met invloeden uit de Hongaarse folkmuziek, fusionjazz en funk. Kom naar het CultuurCafé en laat je overdonderen door een Hongaarse virtuoos!
*20.00u, CultuurCafé, Mercatorpad 1, entree gratis, www.viktorharaszti.nl

Week 15

Dinsdag 10 april
Film: LITTLE MISS SUNSHINE
And the winner is . Michael Arndt! Arndt won dit jaar de oscar voor het beste oorspronkelijke scenario - het scenario van Little Miss Sunshine wel te verstaan. En de film nam nóg een gouden beeldje mee naar huis. Alan Arkin won de oscar voor beste mannelijke bijrol als de seksbeluste en heroïneverslaafde opa van de achtjarige Olive, die bedeeld is met een familie van rare snuiters. Olive heeft haar zinnen gezet op de hoofdprijs in een missverkiezing voor kleine meisjes. De familie Hoover besluit haar - op het oog onhaalbare - droomwens achterna te reizen in een gammel busje. Het resultaat is een tragikomische roadmovie rondom een familie met bizarre trekken, met een onvoorspelbaar verloop. Kom naar het CollegezalenComplex en beoordeel deze oscarwinnaar zelf!
*19.30u, CC3, CollegezalenComplex, Mercatorpad 1, entree E1,50 (studenten) of E2,50

Woensdag 11 april
Cabaret: RIDDERS IN DE ORDE VAN DE NIEUWE LIEFDE spelen Tot hier en nu verder Jaap, Dorus, Rolf en Frank begonnen twee jaar geleden met een studentencabaretactje. Intussen is hun voorstelling uitgegroeid tot een heuse studentencabaretshow! De Ridders in de orde van de nieuwe liefde brengen een selectie uit de vele scènes die zij eerder speelden op verschillende cabaretfestivals. Hun deelname leidde onder andere tot een finaleplaats bij het Groninger Studenten Cabaret Festival. De ridders geven zelf liever geen uitleg bij hun show, en daarom moeten we het doen met een citaat van Toon Kerstens uit de Halderbergse Bode: 'Als hetgeen deze jongelui voor het voetlicht brachten, de hedendaagse tendens van nieuwe liefde is, dan is onze maatschappij er erg aan toe en flink aan het verzieken'.
*20.00-22.00u, CultuurCafé, Mercatorpad 1, entree gratis, www.riddersindeordevandenieuweliefde.nl

Donderdag 12 april
SOVJET PROPAGANDA ANIMATIEFILMPJES
Tussen de jaren twintig en tachtig van de vorige eeuw kwamen er in de voormalige Sovjet-Unie honderden propagandafilmpjes tot stand ter verheerlijking van het communistische regime. De teneur is anti-Amerika, anti-kapitalisme en anti-fascisme en de filmpjes zijn gericht op de bevolking van de Sovjet-Unie zelf. Afgezien van de politieke boodschap, kenmerken de animaties zich door hun originaliteit en opvallende grafische vormgeving, die je misschien herkent van de bekende communistische affiches uit die tijd. Kom en bekijk een unieke serie propagandafilmpjes, speciaal geselecteerd voor de Rode Laars.
*12.45-13.30u, De Rode Laars, E2.64, tweede verdieping Erasmusgebouw (zijvleugel achter De Refter), Erasmusplein 1, entree gratis

Donderdag 12 april
THEATERSPORT: Zonder Voorbehoud vs. Binnenste Buiten Jawel, het is weer zover: theatersport! Zo'n spetterende improtheaterwedstrijd bezorgt je gegarandeerd een geslaagde avond, dit keer met de teams Zonder Voorbehoud en Binnenste Buiten in de hoofdrollen. Maar je krijgt het niet voor niks: het publiek bedenkt de randvoorwaarden voor de te spelen scènes. Denk aan: originele locaties, sprookjes, relaties tussen spelers, moordwapens, muziekgenres en nog veel meer! De rechters zijn er natuurlijk om sarcastisch commentaar te leveren en de teams punten toe te kennen. Maar ook jij kunt je mening tonen! Laat bij onterechte kritiek van de rechters een natte spons doel treffen. En toon je waardering voor een mooie scène (of speler!) door een rode roos te werpen!
*20.00-22.00u, CultuurCafé, Mercatorpad 1, entree gratis

Week 16

Dinsdag 17 april
KAF EN KOREN voorronde 5
Kaf en Koren is de studentenbandcompetitie van Cultuur op de Campus. In de vijfde en laatste voorronde spelen weer drie studentenbands voor het publiek en de professionele jury. Na afloop wordt dan ook bekend welke bands doorgaan naar de halve finales van Merleyn! Die vinden volgende maand plaats - noteer het in je agenda - op 24 en 31 mei. Het niveau wordt alleen maar hoger, de spanning stijgt. En uiteindelijk blijven er drie finalisten over die op 7 juni op het podium van Doornroosje uitvechten wie de beste Nijmeegse studentenband van 2007 is. Surf voor de bandnamen van voorronde 5 even naar www.ru.nl/kafenkoren. Daar vind je bovendien de tussenstand en veel informatie over de competitie en de bands.
*20.00-22.00u, CultuurCafé, Mercatorpad 1, entree gratis, www.ru.nl/kafenkoren

Donderdag 19 april
Vrij Nederland in debat GOD OP HET PLUCHE
I.s.m. de Radboud Universiteit
God is helemaal terug in de politiek en in het maatschappelijk debat. Bij de laatste verkiezingen voerden niet alleen de christelijke partijen, maar ook de SP en Geert Wilders campagne met christelijke waarden. De gemeenschapszin won, libertaire partijen als D66 en GroenLinks hadden het nakijken. Na de goddeloze jaren van Paars zetelt nu in Den Haag een sociaal-christelijk kabinet met een uitgesproken morele agenda. Hoe kan deze omslag worden verklaard? Betekent het een teruggang naar de betutteling van de jaren vijftig? Of doet de religieuze opleving recht aan een brede maatschappelijke behoefte? Hoe zouden religie en politiek zich tot elkaar moeten verhouden? Daarover wordt gedebatteerd door politici en wetenschappers, onder leiding van Vrij Nederland-journalist Thijs Broer.
*20.00u, Aula, Comeniuslaan 2, entree gratis.

Donderdag 19 april
NOOTUITGANG Nijmeegse voorronde
De Nootuitgang is een landelijke singer-songwritercompetitie voor studenten. De voorrondes vinden plaats in twaalf verschillende steden, en nu is het de beurt aan Nijmegen! De beste singer-songwriters van de Radboud Universiteit strijden om een plaatsje in de finale. En ook die landelijke finale vindt dit jaar (op zaterdag 2 juni) plaats in het CultuurCafé. Deze eer valt ons te beurt omdat de Nijmeegse Roline (RU-studente geneeskunde) vorig jaar de eerste prijs van de Nootuitgang in de wacht wist te slepen. Vaardigt Nijmegen ook dit jaar weer de winnende finalist af? Kom naar de voorronde en geef jouw favoriet alle steun die hij of zij kan gebruiken!
*20.00-22.00u, CultuurCafé, Mercatorpad 1, entree gratis, www.nootuitgang.nl

Week 17

SPAANSE WEEK
Spanje is meer, véél meer dan witte stranden vol katerige Hollanders. Cultuur op de Campus presenteert samen met AIESEC een week van culturele activiteiten om te laten zien wat Spanje te bieden heeft: van lezingen tot film en van wijnproeverij tot flamenco. Culinair van Spanje genieten kan op dinsdag, woensdag en donderdag in De Refter, waar Spaanse gerechten op de kaart staan. En het CultuurCafé serveert volop sangria! Olé! Dompel je een week land onder in de Spaanse cultuur!

Maandag 23 april
SPAANSE WEEK Lezing: De Tachtigjarige Oorlog nog steeds actueel? Dr. R.P. Fagel promoveerde in Nijmegen en is momenteel als docent vroegmoderne geschiedenis verbonden aan de Universiteit Leiden. Fagel is gespecialiseerd in de Spaans-Nederlandse contacten in de vijftiende en zestiende eeuw. Hij zal spreken over de Tachtigjarige Oorlog, waarin beide landen lijnrecht tegenover elkaar stonden, en de invloed hiervan op de contacten tussen Spanje en Nederland.
*16.30-17.15u, TvA 1.00.35, Thomas van Aquinostraat 1, entree E0,50

Maandag 23 april
SPAANSE WEEK Lezing: Zijn de Basken en Catalanen Spanjaarden? Prof. dr. M. Steenmeijer is als hoogleraar Spaanse Letterkunde en Cultuur verbonden aan de Radboud Universiteit. Daarnaast is hij actief als literair vertaler, criticus (onder andere voor de Volkskrant en Quimera) en schrijver. Hij publiceerde onder meer De Spaanse en Spaans-Amerikaanse literatuur in Nederland 1946-1985 (1989) en Spanje is anders (1992). In zijn lezing bespreekt Steenmeijer de situatie rondom de Catalanen en Basken in Spanje, waarbij hij onder andere toelicht wat de verschillen zijn in het nationalisme van beide volkeren.
*17.30-18.15u, TvA 1.00.35, Thomas van Aquinostraat 1, entree E0,50

Maandag 23 april
SPAANSE WEEK Lezing: Films van Almodóvar uit het leven gegrepen? Mevrouw drs. A. Lumbreras is docente Spaans aan de Radboud Universiteit. Aan de opleiding Spaanse taal - en letterkunde doceert zij onder andere het vak 'De Spaanse film'. In haar lezing spreekt zij over het leven van de beroemde regisseur Pedro Almodóvar en de invloed daarvan op zijn films. Zij licht de samenhang toe tussen ontwikkelingen in Almodóvars werk en belangrijke gebeurtenissen in de Spaanse geschiedenis.
*18.30-19.15u, TvA 1.00.35, Thomas van Aquinostraat 1, E0,50

Dinsdag 24 april
SPAANSE WEEK Film: Tapas
Tegenwoordig hoef je gelukkig niet meer naar Spanje toe om te genieten van die heerlijke hapjes. Maar Tapas is meer dan calamares: Jose Corbacho en Juan Cruz brachten in 2005 de gelijknamige film uit, die een portret geeft van de bewoners van een wijk in Barcelona. De camera zoomt in op het liefdesleven van de dertiger Raquel, en op het malafide handeltje van de - op het oog zo onschuldige - bejaarde dame Conchi. NRC Next filosofeerde naar aanleiding van Tapas: 'Eten, seks en dood, in kleine eenhapsporties, misschien draait het in het leven ook niet om meer.' Grote kans dat jij er na het zien van Tapas ook zo over denkt! Ga dan naar het CultuurCafé, waar je onder het genot van een koele sangria en (jawel) een portie tapas van het leven kan genieten!
*19.30u, CC3, CollegezalenComplex, Mercatorpad 1, entree E1,50 (studenten) of E2,50

Woensdag 25 april
SPAANSE WEEK Flamenco dansworkshop
Natuurlijk ken je de Spaanse muziekstijl flamenco: karakteristiek gitaarspel met emotionele zang, begeleid door handgeklap. Maar flamenco is ook bekend om de unieke dansstijl. Maak hiermee zelf kennis tijdens de flamencoworkshop! Van docenten van de Dance Studios van Peter Dehing leer je de Sevillanas, die door de Spanjaarden gedanst worden tijdens grote feesten. Niet extreem moeilijk, maar wel extreem leuk om te doen! Dames: zoek in je kast naar een wijde, lange rok en schoeisel met blokhakken. Heren: kom op schoenen met leren zolen. Heb je zelf flamencoschoenen, let er dan op dat ze niet gespijkerd zijn, anders beschadigt de vloer! Het aantal plaatsen is beperkt, dus meld je snel aan via cultuuropdecampus@dsz.ru.nl o.v.v. 'Flamenco dansworkshop'.
*12.45-13.45u, vergaderzaal in de laagbouw van De Refter, deelname E2,50, www.peterdehing.nl

Woensdag 25 april
SPAANSE WEEK Flamenco: Los Romanos
Deelnemers van de flamenco dansworkshop kunnen direct hun kunsten vertonen bij het optreden van het flamencoduo Los Romanos, dat overigens voor elke muziekliefhebber een must is! Beide gitaristen tonen grote passie voor hun muziek, maar er zijn verschillen. Manito is een gedreven gipsy gitarist die flamenco speelt en fabuleuze vertolkingen geeft van Jango Rheinard. In zijn spel hoor de Camarque gitanos! In Hans' spel hoor je meer de Andalusische sfeer van bulerias, soleas en fandangos, stijlen die je in vervoering brengen! In hun samenspel gaan de heren 'por fiesta' met rumba's en gipsy swing.
*20.00u, CultuurCafé, Mercatorpad 1, entree gratis

Donderdag 26 april
SPAANSE WEEK Spaanse wijnproeverij
Pik jij altijd de Spanjaarden van de wijnkaart? Kom dan naar De Rode Laars voor de ultieme borrel met maar liefst zeven Spaanse wijnen: cava, drie witte en drie rode wijnen. Je leert alles over de methode van proeven, de geschiedenis en verschillende druivensoorten. Bovendien krijg je antwoord op al je brandende vragen! Een echte aanrader dus, deze wijnproeverij! Alle fijnproevers kunnen zich aanmelden via cultuuropdecampus@dsz.ru.nl o.v.v. 'Wijnproeverij'
*16.00-17.15u, De Rode Laars, E2.64, tweede verdieping Erasmusgebouw (zijvleugel achter De Refter), Erasmusplein 1, deelname E5,00, www.uwwijnproeverij.nl

Donderdag 26 april
THEATERSPORT: Op de Geest vs. Extra Stout
Caramba! Dit is alweer de laatste voorronde van de Nijmeegse theatersportcompetitie van Cultuur op de Campus. Vanavond wordt bekend welke twee teams doorgaan naar de finale! Op de Geest en Extra Stout zetten alles op alles om dat te bereiken, in een wedstrijd die in de Spaanse Week natuurlijk geheel in Spaanse sferen is gehuld. Bereid je voor op een temperamentvolle impro-theateravond, en bedenk alvast wat typisch Spaanse locaties (playa), personages (Penélope Cruz) en muziekstijlen (flamenco). Vergeet ook niet de sponzen en vooral ook de rozen te gebruiken - aangezien van de rechters toch weinig positiefs te verwachten valt. Mis het niet én noteer alvast in je agenda: finale theatersport op 7 juni. Koop op tijd je kaartjes bij LUX, want vorig jaar was de avond supersnel uitverkocht!
*20.00-22.00u, CultuurCafé, Mercatorpad 1, entree gratis

EXPO

April
ATELIER 23
In april is alle aandacht voor de artiesten van Atelier 23! Dit kunstatelier biedt mensen met een handicap de mogelijkheid om onder professionele begeleiding hun teken- en schildertalent verder te ontwikkelen. Uitgangspunt hierbij is het creatieve proces, het gemaakte werk en de kwaliteit ervan, en niet de handicap. Een groot aantal van de kunstenaars van Atelier 23 exposeert werk en laat hiermee zijn of haar persoonlijke stijl zien.
*Vanaf 2 april, Centrale Hal Gymnasion, Heyendaalseweg 141 en gangen CollegezalenComplex, Mercatorpad 1, entree gratis

INFO

Cultuur op de Campus is de culturele organisatie van de Radboud Universiteit Nijmegen die film, muziek, cabaret, beeldende kunst, literatuur, debat, theater en festivals programmeert op de campus. De voorstellingen zijn gericht op studenten, maar iedereen is welkom. Op de films (à E1,50/E2,50) na en tenzij anders vermeld zijn de programma's gratis te bezoeken.

www.ru.nl/cultuuropdecampus
024-3615912
cultuuropdecampus@dsz.ru.nl


---- --