Ingezonden persbericht


Agenda Felix Meritis - Amsterdam april 2007

Felix Meritis
Europees Centrum voor Kunsten en Wetenschappen

Agenda aPRIL 2007:


* 3 april - Progress in Scientific Publishing - symposium
* 4 april - Lof der zothheid: Thomas Rosenboom - lezing
* 7 april -- Rondom Tien - televisie

* 12-15 april - Spring Academy - cursussen in Novosibirsk Ian McEwan - lezing

* 16 april - Café Eurropa: Nederlands energiebeleid in een broeierige wereld - debat


* 17 april - Felix & Sofie: De Omgekeerde Wereld - filosofencafé * 17 april - Feestcconcert door pianist Paolo Giacometti - muziekk
* 18 april - Orkest de Volhardding - Volkleuren - muziek
* 20 april - 18e Globaliseringslezing: 'Shaking up Citizenship' door Saskia Sassen - lezing
* 21 & 22 april - World Press Photo Awards Days - bijeenkomst


* 24 april -" Verenigde Staten - bijeenkomst


* 26 april -

Reserveren: tel 020 623 13 11 of e-mail: receptie@felix.meritis.nl Voor actuele programma-informatie: www.felix.meritis.nl Reserveren bij Felix Meritis, tenzij anders vermeld.

PrOGRESS in sCIeNTIFIC PUBLISHING
Zaterdag 3 april - 9.00 uur - ¤ 50,-- / ¤ 25,- (studenten) - voertaal: Engels Symposium

Ter viering van het 20-jarige bestaan van IOS Press, vindt een symposium plaats waar belangrijke personen uit de wetenschappelijke wereld zullen spreken en discussiëren over de toekomst van het uitbrengen van wetenschappelijke publicaties.

Dit symposium wordt georganiseerd door IOS Press.

Lof der Zotheid - THOMAS ROSENBOOM
Woensdag 4 april - 19.30 uur - ¤ 10,- / ¤ 7,- (medewerkers VU/VUmc, Radboud Universiteit, Hogeschool Windesheim) / ¤ 3,- (studenten)) - reserveren via www.vupodium.nl of www.ru.nl/satire Lezing

In de literaire reeks Lof der Zotheid dragen de schrijvers Kader Abdolah (21 maart), Abdelkader Benali (28 maart) en Thomas Rosenboom (4 april) voor uit hun werk. In een interview ondervragen Rutger Martens en Onno Blom hen over de satirische elementen in hun boeken.

Deze lezingenreeks is een initiatief van VU Podium en komt tot stand in samenwerking met het Geert Groote Instituut in Zwolle en het Soeterbeeck Programma in Nijmegen.

Rondom Tien
Zaterdag 7 april - 21.10 uur - gratis
Televisie

Wekelijkse live televisie-uitzending van het journalistieke discussieprogramma van de NCRV met Cees Grimbergen. Geïnteresseerd publiek kan zich aanmelden via internet, www.rondomtien.nl, of telefoonnummer 020 402 07 15.


* * * Felix Meritis in het buitenland * * *

SPRING ACADEMY
12-15 april - locatie: Noovosibirsk (Siberië)
Cursus

The Amsterdam-Maastricht Summer University en de Open Siberia Agency hebben samen een plek gecreëerd voor het publieke debat en innovatieve projecten voor de gemeenschap, maar ook voor een Spring Academy. Kuhnya (de Keuken) is afgelopen september geopend in Novosibirsk met een levendig debat over Novosibirsk as a Creative City.

De eerste Spring Academy brengt expertise samen uit Amsterdam en Novosibirsk voor een publiek van creatieve professionals uit heel Siberië. Het doel is te kijken of en hoe Novosibirsk zijn reputatie van creatieve stad kan vergroten. Om hier een antwoord op te vinden worden vier thema's verkend:
- Entrepeneurship in the Arts

- Informational Campaigns and Internet - Reaching out to your Audiencee
- Marketing Culture

- International Cultural Co-operation

Voor meer informatie zie: www.kuhnya.nsk.ru

Kuhnya wordt mede mogelijk gemaakt door het MATRA programma van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.


* * *

IAN MCEWAN
Vrijdag 13 april - 20.00 uur - ¤ 9,- / ¤ 7,- (CJP, 65+, Stadspas) / ¤/ ¤ 5,- (studenten) - voertaal: Engels Lezing

Ian McEwan leest fragmenten voor uit Aan Chesil Beach en vertelt aan de hand daarvan over de ontstaansgeschiedenis van deze roman, waarna hij geïnterviewd wordt door Michaël Zeeman.

'Ze waren jong, welopgevoed en allebei nog maagd op deze avond voor hun huwelijksnacht, en ze leefden in een tijd dat een gesprek over seksuele problemen ronduit onmogelijk was. Maar eenvoudig is dit nooit. Ze zaten aan de avondmaaltijd in een kleine zitkamer op de eerste verdieping van een Georgian herberg. In de kamer ernaast was door de open deur een hemelbed zichtbaar, tamelijk smal, waarvan de sprei hagelwit was en verbluffend strak getrokken, als ware het niet door mensenhand.' Met deze zinnen opent Aan Chesil Beach, het verhaal van een jong echtpaar aan de vooravond van hun huwelijksnacht tegen het decor van de seksuele revolutie begin jaren zestig. Begin april verschijnt Aan Chesil Beach van Ian Mc Ewan (vert. Rien Verhoef), als wereldprimeur vóór de Engelse editie.

Ian McEwan publiceerde o.a. Zaterdag (2005), Boetekleed (2005), De cementen tuin (2006), Het kind in de tijd (2006) en De troost van vreemden (2006). Michaël Zeeman schreef o.a. met Hafid Bouazza en Bas Heijne Dromen van Europa (2004) en met Abdelkader Benali Wie kan het paradijs weerstaan. Romeinse brieven (2006).

Deze avond wordt georganiseerd door SLAA i.s.m. uitgeverij De Harmonie.

caFé europa: Nederlands energiebeleid in een broeierige wereld Maandag 16 april - 20.00 uur - gratis
Debat

Het is broeierig in de wereld van de energie. Naast klimaatverandering, dwingen ook andere ontwikkelingen ons opnieuw na te denken over onze energievoorziening: structureel hogere energieprijzen in een schaarser wordende markt met nieuwe spelers als India en China, prijs- en politieke instabiliteit door afhankelijkheid van Rusland, Venezuela en het Midden-Oosten. Kortom: gas- en oliemarkten worden politieke markten, met alle spanningen van dien. En dit terwijl wij onze energiemarkt net hadden geliberaliseerd.

In deze wereld staat Nederland voor de noodzaak een nieuw energiebeleid uit te stippelen. Over de doelstellingen zijn binnen de EU harde afspraken gemaakt: 20% minder CO2 uitstoot, 20% energiebesparing en 20% duurzame energie in 2020. Dat kost geld, maar biedt ook kansen voor onze economie: CO2 opslag in onze lege gasvelden, handel in biobrandstof via onze distributiekanalen, nieuwe innovatieve bedrijven op het gebied van schone energie.

Welk beleid moet de Nederlandse overheid de komende jaren voeren om de uitdagingen van een schone, betrouwbare en betaalbare energietoekomst waar te maken? Subsidies, dwingende wetgeving, marktregulering, internationale afspraken? De vraag naar de instrumenten en prioriteiten van het energiebeleid staan centraal in dit debat, dat bestaat uit 2 delen. In het eerste deel schetsen Coby van der Linden (Clingendael Instituut) en Jan Paul van Soest (publicist en onderzoeker) de nationale en internationale context van energiepolitiek. In het tweede deel gaan de (euro)parlementariërs Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), Liesbeth Spits (CDA) en Halbe Zijlstra (VVD) in discussie met elkaar en de zaal over hun voornemens om binnen deze context een nieuw Nederlands energiebeleid vorm te geven.

Dit debat is onderdeel van het programma Dare2Connect, een samenwerking tussen Felix Meritis en de Stichting Internationale Culturele Activiteiten/SICA, en komt tot stand met medewerking van Alumnikring Politicologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Felix & Sofie: DE OMGEKEERDE WERELD
Dinsdag 17 april - 20.00 uur - gratis
Filosofencafé

Tijdens deze speciale aflevering van Felix & Sofie zal de VPRO opnames maken voor een pilot van het programma De Omgekeerde Wereld. In dit programma ondervragen gastheren Paul Scheffer en Ad Verbrugge gasten over actuele onderwerpen, die vervolgens filosofisch belicht worden.

De titel van deze pilot is Beter niets doen? Van Srebrenica tot Uruzgan en gaat over de morele aspecten van oorlog en interventies. Wat zijn zoal de redenen om tot oorlog of interventie over te gaan? Maken we in veel gevallen de zaak niet alleen maar erger? Hoe zit het met de verhouding tussen eigen veiligheid en de doelstellingen van de interventies? Stel je de problemen niet alleen maar uit door geweld tijdelijk de kop in te drukken?

FEESTCONCERT DOOR PIANIST PAOLO GIACOMETTI
Dinsdag 17 april - 20.15 uur - ¤ 15,-
Muziek

Paolo Giacometti speelt een selectie van de gehele opname van de complete pianowerken Zonden der Ouderdom van Gioacchino Rossini en Davidsbündlertänze opus 8 van de componist Schumann. Het concert wordt afgesloten met een cd presentatie en een feestelijke receptie in Italiaanse stijl.

De Italiaan Gioacchino Rossini vestigde zijn naam met de opera's Tancredi en l'Italiano in Algeri die hem tot de belangrijkste exponent van de lyrische opera in zijn tijd maakten. Voor de zgn. 'Samedi-soirs' in Parijs avonden heeft hij een groot aantal kleinere stukken gecomponeerd die hij ook wel Péchés de Vieillesse (Zonden der Ouderdom) noemde. Het zijn veelal stukken voor kleine bezetting met opvallend veel voor pianosolo. Giacometti zal spelen op de gerestaureerde Pleyel uit 1858, waarop hij de cd ook heeft opgenomen.

Dit wordt concert wordt georganiseerd door Channel Classics.

oRKEST DE VOLHARDInG - VOLKLEUREN
Woensdag 18 april - 20.15 uur - ¤ 20,50

Muziek

In Volkleuren opent Orkest De Volharding zijn ruwe bolster en laat het zijn veelkleurige pit zien. Het ensemble stelde zich beschikbaar als kleurplaat, als canvas voor de aquarellisten, fauvisten, expressionisten en kubisten onder de Nederlandse klankschilders. Cynthie van Eijden leerde het vak van Rihm en Louis Andriessen; zij onderzoekt in Natuurbeeld allerlei expressieve combinaties. Willem Boogman verbindt oplaaiende toonwolken aan rotaties in Axis/Ashes: een werk waarin tonen door het verspreid opgestelde Orkest cirkelen, opvlammen, doven en uit hun as herrijzen. De jonge Armeen David Satian droeg zijn nieuwste, ruige werk Pass op aan Andriessen, oprichter en naamgever van De Volharding. Over het kleurrijke verleden van het Orkest gesproken: in zijn rijk gevulde archieven vond het ensemble bovendien de klassieker Järn van Klas Torstensson. Met dat werk werd de Volharding precies 25 jaar geleden een echt orkest. Järn was namelijk zó moeilijk, dat het ensemble voor het eerst een dirigent nodig had. Als intermezzi klinken bovendien de oorverblindende Brass Links die Klas Torstensson schreef voor een kleine groep koperblazers: recent werk, waarin te horen is dat de geboren Zweed inmiddels een lyrisch warm zonlicht binnenlaat in zijn voorheen zo ongenaakbare, granieten wereld.

Programma
Cynthie van Eijden - Natuurbeeld (2007, wereldpremière) David Satian - Pass (2006, wereldpremière)
Willem Boogman - Axis/Ashes (2006, wereldpremière) Klas Torstensson - Järn (1982)
Klas Torstensson - Brass Links (2003)

Dit concert is onderdeel van de concertserie 'Ensembles maken het groot', aangeboden door Stichting Kamermuziek Amsterdam.


* * * Felix Meritis op locatie * * *

18e globaliseringslezing: 'SHAKING UP CITIZENSHIP' DOOR saskia sassen Vrijdag 20 april - 20.30 uur - locatie: Singelkerk (Singel 452, Amsterdam) - ¤12,50 / ¤ 8,50 - reserveren en bij AUB Ticketshop (www.aub.nl) - voertaal: Engels Lezing

Arbeidsmigratie zorgt voor transnationale verbanden van identiteit en solidariteit, maar deze passen niet in de traditionele modellen waarin natiestaten en multinationals opereren. De Amerikaanse sociologe Saskia Sassen ontvouwt in haar laatste boek Territory, Authority, Rights (2006) een theorie over globalisering en de veranderende rol van de staat. In de 18e Globaliseringslezing zal Sassen ingaan op de nieuwe verhoudingen die volgens haar ontstaan in de trias politica. De uitvoerende macht wordt sterker, het parlement zwakker en de rechterlijke macht krijgt een steeds grotere rol toebedeeld. Sassen neemt stelling in het debat over hoe sociale verandering plaatsvindt. Globalisering is in haar ogen een heroriëntatie van de nationale staat, niet de ondergraving ervan. Thomas Spijkerboer (hoogleraar Migratierecht aan de VU) zal haar interviewen en de discussie met Nederlandse prominenten en de zaal leiden.

De Globaliseringslezing is een initiatief van Uitgeverij Lemniscaat, VPRO/Tegenlicht, de Volkskrant, Felix Meritis en NCDO, en wordt mede georganiseerd door de Faculteit Sociale Wetenschappen VU.


* * *

world press photo awards days
Zaterdag 21 & zondag 22 april - 10.00 uur - gratis - reserveren: office@worldpressphoto.nl Bijeenkomst

Tijdens de Awards Days tonen de prijswinnende fotografen hun werk, waaronder Spencer Platt, winnaar van de World Press Photo 2006. Zijn foto toont een groep jonge Libanezen die door een verwoeste wij in Zuid-Beirut rijden. De foto is genomen op 15 augustus 2006, de eerste dag van de wapenstilstand tussen Israël en Hezbollah. Naast de presentaties wordt de jaarlijkse Sem Presser Lecture gehouden in samenwerking met Stichting Sem Presser Archief. Susan Meiselas (fotograaf Magnum Photos) zal dit jaar de lezing geven over Collaborative Projects.

Verenigde staten
Dinsdag 24 april - gratis - reserveren: reservations@dare2connect.nl Bijeenkomst

In de zomer van 2007 vindt in de Berkshires in de Verenigde Staten NL: A season of Dutch Arts in the Berkshires plaats. In NL wordt werk gepresenteerd van beeldend kunstenaars Dré Wapenaar, Fransje Killaars en Erik van Lieshout, muzikanten van het vooruitstrevende strijkkwartet Zapp, de Nederlandse Bachvereniging, het Orkest van de 18e eeuw met Frans Brüggen, componist Robin de Raaff, dirigent Edo de Waart, violiste Janine Jansen, het Nederlands Dans Theater I, Club Guy and Roni, choreografe Beppie Blankert en theatergezelschap Dood Paard. Ook zijn er schilderijen van Frans Hals te zien. De presenterende Amerikaanse culturele organisaties zijn MASS MoCA, Tanglewood, Jacob's Pillow en het Sterling and Francine Clark Art Institute.

Op 24 april kunt u kennis maken met een groot deel van de deelnemende kunstenaars en met Jeanne Wikler, werkzaam op het consulaat-generaal in New York. De bijeenkomst zoomt in brede zin in op de stand van zaken van culturele uitwisseling tussen Nederland en de VS. Wat betekent Amerika voor ons? Wat is het actuele beeld van Amerika in politieke, culturele en maatschappelijke zin?

Deze bijeenkomst is onderdeel van Dare2Connect, een samenwerkingsprogramma van Felix Meritis en de Stichting Internationale Culturele Activiteiten/ SICA, en wordt georganiseerd in samenwerking met het Nederlandse consulaat in New York en Springdance.

PAUL STEENHUIS: VOLTAIRE ALS VROLIJK ANTWOORD OP DE VERGRIJZING

Woensdag 25 april - 20.00 uur - ¤ 7,500
Lezing

In de reeks Cossee Essay geeft Uitgeverij Cossee in samenwerking met Felix Meritis vier verlichtende essays per jaar uit over onze cultuur, het gewone leven en de levenskunst. Het essay Voltaire als vrolijk antwoord op de vergrijzing is onderdeel van deze reeks. Paul Steenhuis zet daarin het huidige sombere denken over ouder worden af tegen de vitale levenshouding van de 18e eeuws Franse filosoof Voltaire. Het essay is een pleidooi tegen de sombere toekomstverwachtingen waarin de vergrijzing steevast als ramp voor de samenleving wordt afgeschilderd. Mieke van der Weij (radiomaakster, televisiepresentatrice en schrijfster van twee kinderboeken) zal in gesprek gaan met Paul Steenhuis (schrijver en redacteur van NRC Handelsblad, momenteel chef van de bijlage Leven &cetera) over zijn essay en over zijn vrolijke kijk op de vergrijzing.

Deze lezing wordt georganiseerd door Uitgeverij Cossee en Felix Meritis.

Europese belastingconcurrentie, een neerwaartse spiraal Donderdag 26 april - 20.00 uur - gratis
Debat

Met de invoering van een vrije Europese markt is de traditionele bescherming van de nationale bedrijvigheid opgeheven. Invoerbelemmering tussen de lidstaten zijn verboden. Daarom zijn andere mogelijkheden om de nationale bedrijvigheid op peil te houden, belangrijker geworden. Een daarvan is de winstbelasting- en de belastingen meer in het algemeen. Door de druk daarvan te verlagen, zou de concurrentiekracht van het eigen bedrijfsleven worden versterkt en nieuwe bedrijvigheid van buitenaf aangetrokken. Maar aangezien deze maatregelen wederzijds worden genomen, ontstaat een belastingconcurrentie met een neerwaartse tendens. Waar de belastingdruk hoog is, wordt die lager, en waar die druk laag is, wordt die niet navenant verhoogd. De gevolgen voor de collectieve sector laat zich raden. Waar de sector groot is, krimpt hij, en waar die klein is wordt die niet groter. Sommigen juichen deze ontwikkeling toe, zoals de Economist van 24 februari jl.. Anderen proberen de neerwaartse spiraalbeweging te stopen door het invoeren van Europese belastingregels. Duitsland, de huidige voorzitter van de EU, doet voorstellen in deze richting, maar volgens de EuObserver van 27 februari jl. zijn een aantal landen tegen. Daartoe behoort Nederland, samen met Engeland, Denemarken, Zweden, Tsjechië en waarschijnlijk ook Ierland. Deze landen zijn bang het voordeel van hun winstbelasting die laag is - of die is verlaaagd, te verliezen, terwijl Duitsland deze verlaging beschouwt als 'harmful tax practices'.

Over deze 'clash over taxation' (EuObserver) gaat het debat. Deskundigen, waaronder Prof. Dr. Dennis Weber (fiscaal jurist Universiteit van Amsterdam en plaatsvervangend rechter), zullen hun inzichten meten en voor- en tegenstanders van de Europese belastingconcurrentie zullen elkaar bestrijden.

Voorafgaand aan het debat wordt het nieuwe Europa tijdschrift van de VDE en EBN, Perron E, publiekelijk gelanceerd.

Dit debat wordt georganiseerd door de Vereniging Democratisch Europa en wordt mede mogelijk gemaakt door subsidie uit het Europafonds van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

PErSOoNLIJKe GOD
Zaterdag 28 april - 13.00 uur
Boekpresentatie

Henk Steenhuis heeft een serie interviews geschreven in dagblad Trouw onder de titel Persoonlijke God. Dit wordt in april 2007 door uitgeverij Van Gennep in boekvorm gepubliceerd. Naar aanleiding hiervan vindt deze boekpresentatie plaats gevolgd door een (forum)discussies en een interview.

Deze boekpresentatie wordt georganiseerd door Trouw.

Felix Meritis, Keizersgracht 324, 1016 EZ Amsterdam tel. 020 626 23 21, fax 020 624 93 68, felix@felix.meritis.nl www.felix.meritis.nl