Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Zimbabwaan boert beter dankzij mest

21 maart 2007

Een klein beetje mest kan de perspectieven van Zimbabwaanse boeren aanzienlijk verbeteren. Niet water, maar uitputting van de grond blijkt de grootste belemmering bij hun streven naar opbrengstverhoging. Dat bewees NWO-onderzoekster Bongani Ncube, die vier jaar onderzoek deed naar middelgrote boerenbedrijven in haar geboorteland. Ncube promoveert op 3 april 2007 aan de Universiteit van Wageningen.

Ncube bestudeerde middelgrote boerenbedrijven in het zuidwesten van Zimbabwe. Ze bracht grondstofstromen in kaart en voerde veldexperimenten uit. Het klimaat in Zimbabwe is erg droog. Toch bleek niet het watermanagement, maar de mestvoorziening de belangrijkste factor in het vergroten van de oogst. Zimbabwaanse boeren maken hier nu nog nauwelijks gebruik van. Kunstmest is namelijk duur en bovendien is er weinig bekend over de juiste toepassing ervan in een droog klimaat.

Stikstof
De centrale kwestie bij het bebouwen van grond is de stikstofbalans. Door eenzijdige bebouwing raakt deze verstoord. Ncube toonde met veldexperimenten aan dat een klein beetje bemesting en stikstofverrijking een toename gaf van ongeveer honderd procent in de mais-opbrengst in een goed regenseizoen en nog altijd zo'n vijftig procent in een droog regenseizoen. Vaak gaan dit soort behandelingen ten koste van de waterbeschikbaarheid, maar nu was dit nauwelijks het geval.

Wisselbouw
Een andere maatregel die volgens Ncube nog veel winst kan opleveren is wisselbouw. Dit is het verbouwen van variërende gewassen in achtereenvolgende jaren. Peulvruchten gebruiken bijvoorbeeld andere voedingsstoffen dan sorghum, een graansoort die het goed doet in droge gebieden. Ncube bewees dat het mogelijk is om in de Zimbabwaanse droogte peulvruchten te verbouwen. Deze gewassen slaan stikstof op in de grond, die voor granen essentieel is. Met een simulatieprogramma berekende Ncube dat deze opslag per jaar voldoende is om weer een jaar vooruit te kunnen met sorghum.

..............................

Meer informatie:

* Drs. Bongani Ncube (Wageningen Universiteit en Researchcentrum)
* t: +31(0)31 748 2141, bongani.ncube@wur.nl

* promotie: 3 april - promotor: Prof. dr. K.E. Giller