Ingezonden persbericht


Pers uitnodiging

Desinvesteringsactie tegen Monterrico Metals

Storm van internationaal protest tegen Brits mijnbedrijf Monterrico Metals


- Rendez-vous pers: dinsdag 3 april, 8u00, tegenover St. Pauls Cathedral, Londen.
- Sterke, sprekende beelden

Op 3 april om 8 uur 's morgens zal een honderdtal mensen actie voeren voor het hoofdkantoor van Monterrico Metals in Londen. De actievoerders protesteren tegen het mijnproject 'Rio Blanco' dat een intens sociaal conflict heeft veroorzaakt in Noord Peru. Het Rio Blanco project bedreigt de lokale landbouwactiviteiten en het unieke ecosysteem van het Hoge Amazone gebied. De demonstranten roepen op tot het desinvesteren in Monterrico Metals en vragen de Peruaanse staat om de mensenrechtenschendingen een halt toe te roepen.

Monterrico Metals plc is een Brits mijnbouwbedrijf dat enkel in Peru actief is. De onderneming bezit de Rio Blanco koper/molybdeen reserve in het noorden van het land. Monterrico plant om vanaf 2011 de Rio Blanco reserve te ontginnen, en zo de op één na grootste kopermijn van Peru te ontwikkelen.

Duizenden Peruaanse landbouwers verzetten zich hevig tegen de mijnbouwplannen van Monterrico Metals. Ze eisen dat de onderneming alle activiteiten stopzet in de regio. Mogelijke mijnbouw zal de rivieren vervuilen, en de landbouw bemoeilijken waarvan de boeren afhankelijk zijn voor hun dagelijks overleven. Bovendien is het mijnbouwproject gesitueerd in de Hoge Amazone, vlakbij een natuurreservaat, waardoor unieke diersoorten zoals de bergtapir en de brilbeer met uitsterven worden bedreigd.

Bij zware protesten tegen Monterrico Metals vielen al twee doden en tientallen gewonden. Twee boerenleiders werden vlakbij de mijnbouwsite vermoord tijdens massale betogingen. Reemberto Herrero Racho raakte dodelijk gewond door een traangasgranaat op 22 april 2004; Melano García Gonzales werd doodgeschoten op 1 augustus 2005.

De Peruaanse milieuactivist Nicanor Alvarado Carrasco zegt over het Rio Blanco mijnbouwproject: "Het Peruaanse Hoge Amazone gebied is niet geschikt om aan mijnbouw te doen. Duizenden landbouwers leven er van biologische landbouw en het ecosysteem is erg kwetsbaar. Het openen van een kopermijn in het brongebied van de belangrijkste rivieren uit de regio is wraakroepend. De mijnbouwplannen zullen een lang en bitter conflict veroorzaken."

De actie wordt georganiseerd door Catapa en Friends Of the Earth Vlaanderen en Brussel.

Perswoordvoerders:

Piet Wostyn (CATAPA, België): 0032(0)484.157.183.

Daan Janssens (CATAPA, België): 0032(0)473.367.318.

Nicanor Alvarado Carrasco (VIMA, Peru): interview op aanvraag via 0032(0)473.367.318.

Meer informatie over het Rio Blanco project:


· 'The case Majaz'. (Misereor video) http://video.google.de/videoplay?docid=832165604791682749&q=majaz


· 'Mining project "Río Blanco" in Peru threatens the human right to food and water' www.fian.org


· 'Goudkoorts in Peru' www.netwerkvlaanderen.be

Deze actie wordt ondersteund door:

Comité Académico Técnico de Asesoramiento a Problemas Ambientales - CATAPA - BELGIË

Friends of the Earth Vlaanderen en Brussel - BELGIË

11.11.11. - BELGIË

Broederlijk Delen - BELGIË

Netwerk Vlaanderen - BELGIË

Fian Belgium

Confederación Nacional de Comunidades del Perú Afectadas por la Minería - CONACAMI, PERÚ

Vicaria del Medio Ambiente, VIMA PERÚ

Municipalidad Ecologica Provincial de San Ignacio - PERÚ

We nodigen ander organisaties, overheden en individuele personen uit om onze protestactie te steunen: support@catapa.be. Gelieve de volledige naam van Uzelf en uw organisatie te vermelden, samen met de toestemming om deze bij een volgend persbericht al dan niet te vermelden.