Gemeente Apeldoorn

Gemeente Apeldoorn sluit overeenkomst met VAC Apeldoorn, Adviescommissie voor Wonen en Woonomgeving

Op dinsdag 3 april 2007 ondertekenen VAC Apeldoorn, Adviescommissie voor Wonen en Woonomgeving en de gemeente Apeldoorn een overeenkomst over de rol van VAC Apeldoorn bij het beoordelen van planontwikkelingen in Apeldoorn. De gemeente weet de rol van VAC Apeldoorn zeer te waarderen en wil dat in een formele overeenkomst tot uitdrukking brengen. Tevens wordt de Adviescommissie Woonkeur geïnstalleerd.

Bij het ontwerpen en het kiezen van een huis spelen ligging, het uiterlijk en het type woning een grote rol. Hoe een huis in de praktijk 'woont', ervaart de gebruiker na een tijdje. Dan blijkt bijvoorbeeld dat de hal te smal is om de kinderwagen neer te zetten en de open trap veel gehorigheid in huis geeft. De Adviescommissie voor Wonen en Woonomgeving, bestaande uit louter deskundige vrijwilligers, vervult daarin met haar advieswerk een belangrijke rol. VAC Apeldoorn heeft kans gezien de basis onder het advieswerk te verbreden en gaat per 1 april 2007 deel uitmaken van de Adviescommissie Woonkeur.

VAC Apeldoorn geeft ontwikkelaars en architecten adviezen over woningontwerpen om de gebruikskwaliteit te vergroten. VAC Apeldoorn kijkt vanuit de rol van de toekomstige bewoner. Zij heeft een praktische blik, heeft veel bouwtekeningen gelezen en haalt er onpraktische dingen uit die later vaak essentieel zijn voor de bewoner, bijvoorbeeld een onveilige trap of ramen die niet open kunnen omdat ze te hoog zijn geplaatst. Hoewel marktpartijen (ontwikkelaars, makelaars en corporaties) niet verplicht zijn om de VAC-adviezen over te nemen gebeurt dit in de praktijk vaak wel.

In het kader van Woonkeur is een Woonkeuradvies ingevoerd waarin de gebruikskwaliteit wordt getoetst. Met VAC Apeldoorn is afgesproken dat zij zal deelnemen in de Adviescommissie Woonkeur. Daardoor zal VAC Apeldoorn een deel van de werkzaamheden niet langer direct onder eigen titel uitvoeren. Het grote voordeel is dat er per bouwplan één advies wordt gegeven.

Naast de leden van VAC Apeldoorn neemt een aantal leden van de ZWW-raad (Zorg Wonen Welzijn), het CAO (Contactorgaan Apeldoornse Ouderenorganisaties) en het PGA (Platform Gehandicapten Apeldoorn) deel aan de Adviescommissie Woonkeur. Zij vertegenwoordigen daarbij cliënten zoals gehandicapten en ouderen.
In het convenant wordt de bestaande situatie bekrachtigd. Nieuw hierin zijn:

* de bijdrage die de VAC Apeldoorn levert aan het Adviescommissie Woonkeur;

* dat in overleg met de Gemeente Apeldoorn (afdeling projectontwikkeling) het eerste moment van bespreking is vervroegd naar de voorlopige ontwerpfase, waardoor meer slaagkansen ontstaan op een voor alle partijen aanvaardbaar definitief ontwerp;
* de met de gemeentelijke afdeling RJZ gemaakte afspraken over de advisering op substantiële plannen die betrekking hebben op de woonomgeving;

* de in het convenant gemaakte afspraak dat de wethouder RO minimaal één maal per jaar overleg heeft met VAC Apeldoorn.

De ondertekening vindt plaats in restaurant de Brugwachter op 3 april om 14.30 uur. Namens de gemeente Apeldoorn zal wethouder J. Reitsma tekenen, namens de VAC Apeldoorn tekent de voorzitter mevrouw I. van Vuuren.

Zie ook www.vacapeldoorn.nl .

Voor het laatst bijgewerkt op: 29-3-2007 11:05