Persbericht Eemland zuid, 10.00 uur

Utrecht, 03-04-2007

Gelegenheid maakt de dief

AMERSFOORT/LEUSDEN/WOUDENBERG De politie waarschuwt bewoners van district Eemland zuid alert te blijven voor insluipers in de woning. Tijdens de recente warme voorjaarsdagen laten mensen regelmatig de deuren en ramen openstaan terwijl zij afwezig zijn of niet direct zicht hebben op deze toegangen. Helaas slaan insluipers dan hun slag. Dit blijkt ook weer uit meldingen en aangiften van insluipingen. De politie waarschuwt bewoners alert te zijn op deze brutale wijze van inbreken. Door waakzaamheid en snel handelen van bewoners bij verdachte situaties heeft de politie meer kans om de boeven te vangen.

Zo kon dankzij een alerte buurtbewoonster op 31 maart een insluiper worden aangehouden op de Galvanistraat in Amersfoort. De vrouw zag rond 21.00 uur een onbekende man op het balkon bij de buren staan. Ze aarzelde geen seconde, belde 112 en 5 minuten later werd de verdachte, verstopt in een kast van de woning aangetroffen.

In het district Eemland zuid werden in een week tijd, vanaf 24 maart tot 2 april, alweer 8 aangiften gedaan van insluipingen. Met name zien insluipers kans via de openstaande achterdeur of schuifpui naar binnen te komen en snel waardevolle goederen mee te nemen terwijl de bewoners in het huis aanwezig zijn. Populaire buit bij insluipingen zijn portemonnees, laptops, handtassen en mobiele telefoons die voor het grijpen liggen. De politie adviseert om deuren en ramen altijd af te sluiten bij (korte) afwezigheid en waardevolle spullen uit het zicht te plaatsen of op te bergen. Bij verdachte situaties bijvoorbeeld een onbekende in de achtertuin van de buren - is het overigens heel belangrijk om direct het alarmnummer 112 te bellen.