College van Beroep voor het bedrijfsleven

Hoger beroep tegen gerectificeerde uitspraak. Termijnoverschrijding verschoonbaar

Naar aanleiding van telefonische navraag door het College heeft de rechtbank (de betrokken rechter) op 20 december 2004 een brief aan partijen gezonden, waarin wordt meegedeeld dat pagina 4 van de uitspraak is gerectificeerd. Abusievelijk is in die uitspraak vermeld dat het College wordt veroordeeld in de proceskosten tot een bedrag van ⬠80,50. Een gecorrigeerde uitspraak wordt toegezonden en voorts wordt meegedeeld dat hiermee de oorspronkelijke uitspraak is vervangen.

Betrokkene heeft bij faxbericht van 31 januari 2006 hoger beroep ingesteld. Betrokkene heeft ter zitting verklaard dat hij zich niet kan verenigen met het niet toekennen door de rechtbank van de verzochte vergoeding van het griffierecht en de reiskosten.

De Raad stelt voorop dat het hoger beroep is gericht tegen een gedeelte van de beslissing in de uitspraak van 14 december 2005 (en de daaraan ten grondslag gelegde overwegingen) dat door de rechtbank niet in de rectificatie is betrokken. Anders dan betrokkene kennelijk heeft verondersteld, is door de rectificatie geen nieuwe termijn voor het instellen van hoger beroep tegen de uitspraak van 14 december 2005 gaan lopen. Het op 31 januari 2006 verzonden hoger-beroepschrift is derhalve na het verstrijken van de hoger-beroepstermijn ingediend. De Raad acht deze termijnoverschrijding echter verschoonbaar. In de brief van de rechtbank van 20 december 2005 is vermeld dat met de rectificatie de oorspronkelijke uitspraak is vervangen. Op grond van deze mededeling - wat daarvan overigens zij - heeft betrokkene redelijkerwijs kunnen veronderstellen dat (wel) een nieuwe hoger-beroepstermijn is gaan lopen.

LJ Nummer:

BA1301

Bron: Centrale Raad van Beroep
Datum actualiteit: 3 april 2007