Hans van Maanen wordt waarnemend directeur van het FAPK


03.04.2007 / 10:00 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Fapk

Fapk

Hans van Maanen wordt waarnemend directeur van het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten

Den Haag, 3 april 2007 - Prof. Dr. J.J. van Maanen (1946) wordt de opvolger van Oeds Westerhof die in september 2006 voor de periode van een half jaar als ad-interim directeur bij het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten was aangetrokken. Van Maanen is als hoogleraar Kunst en Maatschappij, in het bijzonder betreffende de theatrale kunsten, verbonden aan de afdeling Kunsten, Cultuur & Media van de Rijksuniversiteit Groningen.

Hans van Maanen studeerde Nederlands en Theaterwetenschap in Utrecht. Daarna werkte hij bij het Grootlimburgs Toneel in Maastricht, de Toneelschool in Amsterdam en was hij korte tijd coördinator 'Theater op School' van Toneelgroep Theater in Arnhem. Hij promoveerde in 1982 bij Carlos Tindemans (Antwerpen) op een proefschrift over toeschouwersdramaturgie. Sinds die tijd doceert hij theaterwetenschap en kunstsociologie aan de RuG, waar hij de taakgroep theaterwetenschap uitbouwde tot de opleiding Kunst en kunstbeleid, die in 2003 fuseerde tot de studie Kunsten, Cultuur & Media. Behalve op het terrein van de dramaturgie heeft Van Maanen vooral onderzoek gedaan naar en gepubliceerd over het functioneren van kunstwerelden en de structuur van het Nederlandse toneelbestel. Bij het FAPK was hij eerder voorzitter van de Commissie Theater en tot op heden vice-voorzitter van het bestuur. Van de laatste functie wordt hij tijdelijk ontheven om de functie van waarnemend directeur te kunnen vervullen tot een directie van het Fonds in fusie zijn taken kan overnemen.

Het Fonds voor Amateurkunst en Podiumkunsten verstrekt in opdracht van het Ministerie van OCW subsidies voor activiteiten op het gebied van de amateurkunst en de podiumkunsten. Het Fonds ontvangt jaarlijks gemiddeld 2000 subsidieaanvragen en heeft een budget van 16 miljoen euro per jaar. Er zijn ongeveer 100 adviseurs aan het Fonds verbonden.