Mannen met prostaatkanker hechten aan normaal leven


03.04.2007 / 09:59 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Van luyken communicatie

Van luyken communicatie

Mannen met prostaatkanker hechten er veel waarde aan normaal te kunnen leven. Velen van hen krijgen een keer per drie maanden een injectie die hun testosteronspiegel laag houdt. Testosteron bevordert de groei van de tumor. Als ze zouden kunnen volstaan met een injectie per zes maanden, dan geeft een meerderheid daar de voorkeur aan, omdat het hun leven minder verstoort. Dit blijkt uit een onderzoek bij 200 prostaatkankerpatiënten uit Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Italië.

Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Jaarlijks wordt in Nederland de diagnose bij 7.000 mannen gesteld. Als de kanker niet is uitgezaaid is behandeling goed mogelijk en de gemiddelde levensverwachting tien tot twintig jaar, afhankelijk van bijkomende risicofactoren als leeftijd, ras of familiegeschiedenis. Juist die goede verwachting maakt het voor patiënten belangrijk normaal te kunnen leven.

Het onderzoek, uitgevoerd door Intomart GfK in opdracht van Astellas Pharma, laat zien dat Nederlandse mannen het vooral belangrijk vinden tijd te kunnen besteden aan hun gezin, onbelemmerd te kunnen reizen en sociaal actief te zijn. Ook vindt 76 procent het belangrijk dat de partner betrokken is bij de behandeling. Patiënten uit andere landen stellen dat veel minder op prijs. De Nederlandse ondervraagden zijn het meest positief over hun behandeld uroloog. Zowel de gegeven informatie als de kundigheid van de arts en de voorgesteld behandeling krijgen van meer dan 90 procent een hoge waardering.

Vermindering van het aantal injecties draagt bij aan zo normaal mogelijk kunnen leven. De Europese autoriteit voor de toelating van nieuwe geneesmiddelen (EMEA) heeft onlangs de introductie goedgekeurd van een testosteronverlagend middel dat maar eens per zes maanden hoeft te worden toegediend.