Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2060711110

Vragen van het lid Pechtold (D66) aan de minister voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over het hoge collegegeld voor het schakeljaar of pre-master jaar. (Ingezonden 2 april 2007)


1
Bent u op de hoogte van het feit dat een student Sociaal Juridische Dienstverlening (SJD) die na deze studie wil doorstromen in een universitaire rechtenstudie (master) hiervoor een schakeljaar of pre-masterjaar moet volgen waarvoor een collegegeld van 6000,-- geldt? 1)


2
Kunt u aangeven voor welke andere pre-master- of schakeljaren dit hoge collegegeldtarief geldt


3
Deelt u de mening dat de hoogte van dit bedrag de toegankelijkheid van universitaire masters voor HBO- of WO-studenten die via een schakeljaar willen instromen beperkt?


4
Deelt u de mening dat het onwenselijk is dat ambitieuze studenten op deze manier een financiële drempel ondervinden, die ze mogelijk doen besluiten niet aan een masterjaar te beginnen? Zo neen, waarom niet? Zo ja, wat gaat u hieraan doen?


1) Brief van een student waarin op deze problematiek wordt ingegaan, is aan de minister verzonden op 28 maart 2007, met een cc aan de Vaste Kamercommissie OCW.