Gemeente Geldrop-Mierlo


Belastingen Openbare Ruimte

Het project 'Woon- en Leefomgeving'

Samen werken aan een betere buurt

Het is belangrijk dat u fijn en veilig woont in uw buurt. De gemeente gaat er, samen met u en andere buurtbewoners, voor zorgen dat uw woonomgeving veiliger en aantrekkelijk wordt gemaakt. Om dat te bereiken, zijn we gestart met het project `Woon- en leefomgeving". In deze folder leggen we u uit wat het project inhoudt en hoe het werkt.

BUURTEN
Het project `Woon- en leefomgeving" richt zich op kleinere delen van de gemeente, op de buurten. De buurtbewoners kennen hun eigen buurt als geen ander, zij kunnen aangeven wat zij in de buurt willen, wat ze hierin missen en wat anders moet. Wij verwachten echter ook van hen dat zij meedenken en -werken aan oplossingen om de veiligheid en de leefbaarheid in de eigen woonomgeving te verbeteren.

BUURTOVERLEG
In een zogenaamd "Buurtoverleg" komen personen en instanties bij elkaar, die voor een buurt van belang zijn. Dit zijn in ieder geval de buurtbewoners, maar ook welzijnsinstellingen, de politie, woningbouwverenigingen en verschillende gemeentelijke afdelingen. Om het Buurtoverleg overzichtelijk en werkbaar te houden, zoeken wij per buurt naar bewoners die hun buurt willen en kunnen vertegenwoordigen. In sommige buurten zijn veel bewoners aangesloten bij een buurtvereniging. In dat geval zou iemand uit die buurtvereniging deel kunnen nemen aan het overleg. In buurten waar veel huurwoningen zijn, kunnen bijvoorbeeld huurdersbelangenvertegenwoordigers deelnemen. In andere buurten kunnen we er misschien voor kiezen om alle buurtbewoners in een brief te benaderen om actief deel te nemen aan het Buurtoverleg.

Het Buurtoverleg is dus een vertegenwoordiging van de buurt. Er wordt bekeken hoe de buurt er uit ziet en wat er allemaal in die buurt speelt. Dat kan heel breed zijn: van speelplekken tot zwerfvuil, van autodiefstal tot discriminatie, van ouderenvoorzieningen tot een buurtwebsite. We maken dus een soort van "buurtscan".

BUURTBIJEENKOMST
Nadat het Buurtoverleg in beeld heeft gebracht wat er allemaal speelt in een buurt, nodigen we de andere buurtbewoners uit voor een bijeenkomst. Iedereen kan dan meepraten en -denken over de buurt. Voor de bijeenkomst nodigen we ook organisaties uit die wel veel te maken hebben met de buurt, maar geen deel uitmaken van het Buurtoverleg.

BUURTCONTRACT
Na de buurtbijeenkomst bekijkt het Buurtoverleg welke acties opgepakt moeten worden en welke problemen moeten worden opgelost. Het Buurtoverleg geeft aan wie daarbij een rol spelen en op welke termijn dit zou moeten gebeuren. Deze afspraken worden vastgelegd in een buurtcontract. In het buurtcontract kunnen heel uiteenlopende zaken staan, zoals het herinrichten van een plantsoen, het schoonmaken van de buurt, controle op jeugdhangplekken, voorlichting op scholen, snelheidscontroles, acties in het kader van veilig wonen, het organiseren van een straatfeest, een ouderen-eetgroep of het verspreiden van een buurtkrant.

PILOTBUURTEN
Het project `Woon- en leefomgeving" start niet meteen in de hele gemeente in alle buurten die dat zouden willen. We beginnen met twee pilotbuurten. In Geldrop is dat de buurt Coevering West (omgeving Reinoutlaan-Roelantlaan) en in Mierlo de Heer van Rodestraat en omgeving. Als het project inderdaad leidt tot veiligere en aantrekkelijkere buurten, kunnen we hiermee verdergaan in andere buurten.

COÖRDINATIE
Wethouder Wil Maasakkers is de coördinerend portefeuillehouder voor het project "Woon- en leefomgeving". Hij is de contactpersoon voor de burgers, hij vangt signalen vanuit de burgers op, hij zorgt voor het verder uitzetten van de gewenste en uitvoerbare acties en hij coördineert deze. De verantwoordelijkheid voor de uitvoering van de acties blijft bij de verschillende portefeuillehouders, dus ook bij de andere wethouders.
Om het project goed te laten verlopen, is er een projectgroep. Deze bestaat uit vertegenwoordigers van de gemeentelijke afdelingen Welzijn en Burgerzaken, Ruimtelijke Ontwikkeling, Openbare Werken en Bestuurszaken en Veiligheid. De groep kan, als dat nodig is, worden uitgebreid met andere personen. De projectgroep zorgt voor de uitvoering van het project.

MEER INFORMATIE
Voor meer informatie over het project "Woon- en leefomgeving" kunt u kijken op de website van de gemeente www.geldrop-mierlo.nl. U kunt ook contact opnemen met de projectcoördinator, Janine Mans. Zij is op werkdagen bereikbaar via telefoonnummer (040) 289 38 37 of via e-mail: j.mans@geldrop-mierlo.nl.