Nederlandse uitvinders genomineerd voor grote Europese prijs


03.04.2007 / 10:28 / Rubriek: Economie / Organisatie: Malcolm begemann

Malcolm begemann


- Persbericht -

Levenskwaliteit sterk verhoogd met nieuwe pacemaker
Nederlandse uitvinders genomineerd voor prestigieuze Europese prijs

Velp, dinsdag 3 april 2007 - De Nederlandse uitvinders Malcolm Begemann, Wim Boute en Marijn Van Gemert zijn genomineerd voor de 'European Inventor of the Year 2007 Award' in de categorie Industrie. De nominatie is voor een uitvinding die een pacemaker in staat stelt om de hartfrequentie automatisch aan te passen aan de behoefte van individuele patiënten, hetgeen een belangrijke verbetering oplevert van de levenskwaliteit van pacemakergebruikers. Op 18 april 2007 wordt bekend of de Nederlanders de prijs daadwerkelijk in ontvangst mogen nemen.

The European Inventor of the Year award is ingesteld door de Europese Commissie en de European Patent Office (EPO) om uitvinders en uitvindingen te erkennen die een belangrijke en blijvende bijdrage hebben geleverd aan technische ontwikkelingen in Europa en daarmee Europa's economische positie hebben versterkt.

De finalisten zijn geselecteerd door een onafhankelijke jury van aanzien uit de wetenschap en industrie. Er zijn prijzen in vier categorieën: industrie, SME/research, niet-Europese landen en levenswerk. Per categorie zijn drie uitvindingen genomineerd. De winnaar zal de prestigieuze Europese innovatieprijs op 18 april 2007 tijdens een galadiner in München ontvangen uit de handen van EU-commissaris Günter Verheugen en EPO-president Alain Pompidou.

Hart voor de zaak
Ieder mens heeft specifieke cellen die de frequentie bepalen van zijn of haar hartslag. Maar als deze cellen beschadigd zijn en niet functioneren zoals ze behoren te functioneren, dan moeten de elektrische pulsjes op een andere wijze geproduceerd worden. Hoewel pacemakers al vele jaren op de markt zijn, dienden ze oorspronkelijk slechts om te voorkomen dat de hartfrequentie tot onder een kritische waarde daalde. 'De pacemakers fungeerden als een soort veiligheidsnet om te voorkomen dat mensen flauwvielen en zich door vallen verwondden, maar zij konden niet de optimale hartfrequentie leveren als patiënten inspanningen verrichtten,' aldus Malcolm Begemann, één van de uitvinders. 'Zelfs kleine inspanningen, zoals uit een stoel opstaan of naar de deur lopen kon voor deze mensen ondanks pacemakers tot uitputting leiden.'

Begemann, Boute en Van Gemert concludeerden dat er een noodzaak was voor een product dat de hartfrequentie kon aanpassen aan de individuele fysieke behoeften, zodat de levenskwaliteit van pacemakergebruikers kon worden verhoogd. Zij vonden een methode uit waarmee de hartfrequentie op elk moment in tijd en voor elke vorm van inspanning geoptimaliseerd zou worden. Begemann: 'Een pacemaker dus die zich automatisch aanpast aan de unieke behoefte van iedere patiënt.'

De uitvinders bereikten hun doorbraak in 1995 toen ze bij het Nederlandse Vitatron, een dochteronderneming van de medisch technologische gigant Medtronic, werkten. De vinding is toegepast in vele Vitatron en Medtronic pacemakerseries en wordt nog steeds gebruikt in de huidige producten zoals de C- en T-series digitale pacemakers. Volgens Vitatron is de verkoop van hun pacemakers meer dan verdubbeld sinds de introductie van deze nieuwe technologie.

De 'European Inventor of the Year Award'
De 'European Inventor of the Year Award'wordt jaarlijks uitgereikt en is mede uniek door de geografische reikwijdte en de selectieprocedure: bij de keuze van de genomineerden maakt de jury gebruik van de expertise van 3500 EPO-patent examinatoren. De jury heeft uitvindingen in aanmerking genomen die gepatenteerd en succesvol naar de markt gebracht zijn in de periode van 1992 tot 2001. Zie ook www.european-inventor.org.

Over de uitvinders
Malcolm Begemann is tegenwoordig managing director van Delphys BV (www.delphys.nl) en als mede-ondernemer betrokken bij diverse succesvolle start-up bedrijven. Met één van deze bedrijven (DEAM BV) heeft hij recentelijk de 'Gouden Kans 2006' gewonnen evenals de 'LiveWire Young Business Award'. Samen met andere informal investors heeft hij Business Angels Technostarters BV (www.batfund.nl) opgericht, dat investeert in en ondersteuning verleent aan jonge startende Nederlandse bedrijven. Wim Boute en Marijn van Gemert zijn nog steeds bij Vitatron werkzaam.