Waterschap Noorderzijlvest


Onbedoelde verontreiniging in sloot bij slibverwerkingsbedrijf Garmerwolde
3-4-2007

De provincie Groningen heeft donderdag 22 maart 2007 een vervuiling geconstateerd van een sloot bij het slibverwerkingsbedrijf Swiss Combi Technology in Garmerwolde. Een hoeveelheid slib van het slibverwerkingsbedrijf blijkt bij vergissing niet op de riolering van de naastgelegen rioolwaterzuivering terecht te zijn gekomen, maar via een foutief aangesloten afvoer naar de sloot te zijn gelopen. De oorzaak en de mate van vervuiling zijn nog onbekend. Dit wordt volgende week onderzocht. Politie, provincie en waterschap zijn bij de zaak betrokken. Het waterschap heeft als waterbeheerder de sloot afgedamd.

Donderdag 22 maart ontdekte de provincie Groningen bij een milieucontrole de vervuiling in de sloot nabij het slibverwerkingsbedrijf. Het blijkt te gaan om een verontreiniging met door slib vervuild afvalwater. Het slibverwerkingsbedrijf had een week eerder te kampen met een gebroken vijzel, waardoor zuiveringsslib op de vloer van het bedrijf kwam. De resten die na opruimen achterbleven, zijn met water weggespoten naar de riolering van het bedrijf . Deze riolering had uit moeten komen op de naastgelegen rioolwaterzuiveringsinstallatie. Naar nu uit onderzoek van Swiss Combi Technology blijkt, is het verontreinigde water terechtgekomen in een foutief aangesloten afvoer voor regenwater. De afvoer van regenwater loost op de sloot.

Om verdere verontreiniging te voorkomen heeft het waterschap als waterbeheerder in nauw overleg met de provincie de sloot afgedamd. Maandag 26 maart zal een onafhankelijk ingenieursbureau onderzoek doen naar de omvang en soort van de waterverontreiniging en de waterbodemverontreiniging. Daarna vindt in de loop van volgende week de sanering plaats.

Bij de zuivering van rioolwater komen grote hoeveelheden slib vrij. Het slibverwerkingsbedrijf van Swiss Combi Technology verwerkt het zuiveringsslib afkomstig van rioolwaterzuiveringen in het gebied van de waterschappen Noorderzijlvest en Hunze & Aas. Swiss Combi Technology bouwde het bedrijf in 2003 om dichtbij de locatie het zuiveringsslib te kunnen verwerken. Hiermee voorkomt het dat grote hoeveelheden slib over grotere afstanden moeten worden vervoerd. Na indamping van het slib gaat het ingedroogde restproduct als brandstof naar energiecentrales. Het vrijgekomen water wordt terug geloosd op de rioolwaterzuiveringsinstallatie.