Friesland Coberco Dairy Foods

3 april 2007

Inspelen op groeiende vraag naar hoogwaardige ingrediënten op basis van melk en wei

Friesland Foods Domo breidt productiecapaciteit verder uit

Friesland Foods Domo heeft de vernieuwde fabriek voor de productie van galacto-oligosachariden in Borculo officieel in gebruik genomen. Met de uitbreiding van de productiecapaciteit kan Friesland Foods Domo beter inspelen op de sterk toenemende vraag naar deze oplosbare voedingsvezels die gebruikt worden in kindervoeding, zuivelproducten en dranken.

Friesland Foods Domo heeft in de jaren `90 galacto-oligosachariden geïntroduceerd die onder de naam Vivinal GOS op de markt worden gebracht. Galacto-oligosachariden zijn oplosbare voedingsvezels die een positief effect hebben op de darmflora. Dit zogenoemde prebiotische effect heeft onder andere een gunstige invloed op de weerstand. In eerste instantie werd Vivinal GOS vooral verkocht aan producenten van babyvoeding. Inmiddels komen er ook steeds meer toepassingen in zuivelproducten en vruchtendranken.

In de productielocatie van Friesland Foods Domo in Borculo is het afgelopen jaar 6,5 miljoen euro geïnvesteerd in het uitbreiden van de productiecapaciteit en het verder verbeteren van de kwaliteit van het product en het proces. In de Vivinal GOS fabriek wordt de lactose uit de wei (het vloeibare deel dat overblijft bij de productie van kaas) behandeld met een natuurlijk enzym die de lactose omzet in een oplosbaar voedingsvezel. In de vestiging in Borculo werken 200 personen.

Roelof Joosten, managing director van Friesland Foods Domo: ¿Friesland Foods Domo heeft zich de laatste jaren op het gebied van ontwikkeling, technologie en productie van hoogwaardige ingrediënten op basis van wei en melk enorm ontwikkeld. Op de productielocatie in Borculo maken we alleen nog maar specialiteiten. We creëren nu ook langdurige samenwerkingsverbanden met onze afnemers. Dat is voor de continuïteit van de onderneming erg belangrijk.¿

In februari heeft Friesland Foods Domo de oprichting van een joint venture aangekondigd met de Australische Warrnambool Cheese and Butter Factory. In Australië bouwt deze joint venture een nieuwe productiefaciliteit. Hiermee wordt ook ingespeeld op de groeiende vraag naar de producten van Friesland Foods Domo. Door de geografische spreiding van de productie kunnen de klanten wereldwijd ook betere leveringsgaranties worden geboden. Deze fabriek wordt in de loop van 2008 in gebruik genomen. De totale investering bedraagt circa 30 miljoen euro.

Friesland Foods Domo ontwikkelt, produceert en verkoopt hoogwaardige ingrediënten op basis van wei en melk. Deze ingrediënten worden geleverd aan voedings- en farmaceutische bedrijven over de gehele wereld. Friesland Foods Domo heeft productielocaties in Bedum, Borculo, Dronrijp en Workum in Nederland en verkoopkantoren in Zwolle, Maleisië en Groot-Brittannië en een wereldwijd netwerk van vertegenwoordigers en distributeurs. Friesland Foods Domo is een werkmaatschappij van Royal Friesland Foods.

---
____________________