Wereld Natuur Fonds Nederland

PERSBERICHT van IUCN Nederlands Comité, 3 april 2007

Presentatie 10 aanbevelingen voor natuur-en milieubeleid aan Minister Cramer van VROM

Op dinsdag 3 april om 13:00 uur wordt in een besloten discussiebijeenkomst 10 aanbevelingen voor natuur- en milieubeleid aan Minister Cramer van VROM aangeboden. De titel van de 10 aanbevelingen is: "Samen sterk voor een groen en duurzaam Nederland".

Deze 10 aanbevelingen, met focus op ecosystemen en biodiversiteit, is een initiatief van de Nederlandse afdeling van IUCN The World Conservation Union (IUCN NL) en wordt gedragen door de niet-gouvernementele IUCN lidorganisaties in Nederland. De 10 aanbevelingen zijn een reflectie van een intensief en constructief proces van maatschappelijke lidorganisaties van IUCN en waarin ook input is verwerkt van mensen uit het bedrijfsleven. IUCN NL is van mening dat de 10 aanbevelingen een goede en gefundeerde basis vormen voor een verdere dialoog tussen overheid, maatschappelijke organisaties en bedrijfsleven op de voor natuur- en milieubeleid belangrijke thema's.

De 10 aanbevelingen zijn een antwoord op een aantal belangrijke wetenschappelijke studies waaruit duidelijk is geworden dat de gezondheid van de mondiale ecosystemen ernstig achteruit gaat. De Millennium Ecosystem Assessment, uitgevoerd door 1300 wetenschappers in opdracht van de Verenigde Naties laat er geen twijfel over bestaan. Het gaat slecht, en steeds slechter met de belangrijke ecosystemen op onze planeet. De mondiale toename van bedreigde plant- en diersoorten, zoals geïnventariseerd in de IUCN Rode Lijst ondersteund de conclusies van de Millennium Assessment Board. IUCN NL vindt dat overheid, maatschappelijke organisaties, academici en bedrijfsleven meer moeten samen werken aan de oplossing hiervan. Het Stern rapport berekent daarbij dat de effecten voor de economie van niet- handelen, enorm zullen zijn. IUCN NL vraagt daarom expliciet het Nederlandse bedrijfsleven om constructief mee te denken aan optimalisering van de 10 aanbevelingen. Zonder hun betrokkenheid zal er geen realistische kans van slagen zijn om deze mondiale problematiek serieus aan te pakken.

De aanbevelingen zijn van dien aard dat geheel of gedeeltelijk steun door bedrijven mogelijk is. Willem Ferwerda: "We zijn hen uit het bedrijfsleven die vanuit een persoonlijke overtuiging en ervaring hun bijdrage hebben geleverd aan dit stuk uitermate dankbaar voor hun erkenning van het belang van de slogan Samen sterk voor een groen en duurzaam Nederland." ////////

Voor meer informatie belt u met Pieter van der Gaag op 06-22934769 of per e-mail pieter.vandergaag@iucn.nl

Voor informatie over de Millennium Assessment: www.maweb.org Voor informatie voer de IUCN Rode Lijst: www.iucnredlist.org

IUCN Nederlands Comité (www.iucn.nl) verenigt 35 Nederlandse leden van de mondiale IUCN the World Conservation Union (www.iucn.org). Het IUCN lidmaatschap in Nederland bestaat uit de Nederlandse Staat en de volgende maatschappelijke en academische organisaties: Avalon Foundation, ANWB, Both ENDS, Carmabi Foundation, Centrum voor Milieuwetenschappen Leiden, De Landschappen, Diergaarde Blijdorp, IVN Vereniging voor natuur- en milieueducatie, Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, Vereniging Natuurmonumenten, Nederlands Centrum voor Inheemse Volken, Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, Prins Bernhard Leerstoel voor Internationale Natuurbescherming, Stichting FACE (Forests Absorbing Carbon Dioxide Emissions), Staatsbosbeheer, Stichting Natuur en Milieu, Stichting Reservaten Przewalskipaard Nederland, Stichting Tigris, Stichting Trésor, Stichting NatuurCollege, Tropenbos International, Universiteit van Amsterdam, Van Tienhoven Stichting, Vereniging voor Zoogdierkunde en Zoogdierbescherming, Vlinderstichting, Vogelbescherming Nederland, Waddenvereniging, Wereld Natuur Fonds, European Association of Zoos and Aquaria, European Centre for Nature Conservation, European Union for Coastal Conservation, Eurosite, Friends of the Earth International, Wetlands International.
-
IUCN Nederlands Comité
Plantage Middenlaan 2K
1018 DD Amsterdam