Ingezonden persbericht


Persbericht

Dordrecht, 3 april 07

Calvijn.org brengt Calvijninformatie bij elkaar

Dordrecht - De laatste tijd is er sprake van hernieuwde en toenemende belangstelling voor reformator Calvijn en zijn werken. De groeiende interesse in bijvoorbeeld de nieuwe vertalingen van de Bijbelcommentaren van Calvijn heeft Importantia Publishing doen besluiten ook een website (www.calvijn.org) met meer achtergrondinformatie rondom Calvijn te lanceren.

De nieuwe site heeft een sterk 'community'-karakter. Bezoekers worden aangemoedigd informatie aan te leveren. Er is begonnen met het maken van een overzicht van alle beschikbare boeken van en over Calvijn. Daarnaast worden artikelen geplaatst en verklaringen van bekende Bijbelpassages. "Op internet is veel te vinden over Calvijn. Deze informatie is helaas verspreid over veel websites en in de boeken van veel auteurs, die verschenen zijn bij verschillende uitgevers", vertelt Peter van der Schelde, initiatiefnemer van de website. "Een centrale plaats met een duidelijk herkenbare URL voor het Nederlandse taalgebied ontbrak nog." Peter van der Schelde werkt als uitgever bij Importantia Publishing en is daar verantwoordelijk voor de uitgaven van nieuwe Calvijnboeken. "Het is de bedoeling calvijn.org uitgeveroverschreidend te laten zijn. Daarom worden niet alleen de uitgaven van Importantia geplaatst, maar wordt er ook collegiaal gekeken naar wat andere uitgevers doen op dit gebied." Zo staat inmiddels ook informatie over de onlangs bij uitgeverij Kok verschenen cd-rom van Calvijn vermeld. "Misschien kun je de site het beste zien als een magazine", stelt Van der Schelde.

Van der Schelde is sinds 1998 geĂŻnteresseerd in Calvijn. "Aanvankelijk was dat omdat wij wat bestaande commentaren beschikbaar wilden maken voor het programma Online Bijbel. Gaandeweg raakte ik ervan overtuigd dat de Bijbelcommentaren op het Nieuwe Testament aan een nieuwe vertaling toe waren." Dat leidde ertoe dat in september vorig jaar uitgeverij Importantia uit Dordrecht de eerste delen van de nieuwe vertalingen van het Bijbelcommentaar van Calvijn op het Nieuwe Testament presenteerde. "Dat leverde heel wat reacties op, hoofdzakelijk positieve", aldus Peter van der Schelde. "Het wordt zeer gewaardeerd dat Calvijn nu ook in hedendaags Nederlands te lezen is." De serie is vorige maand uitgebreid met een volgend deel: het commentaar op de brieven aan de Kolossenzen en Filippenzen, maar de interesse in Calvijn is veel breder. Vandaar deze website.