Rechtbank Roermond


41 procedures door rechtbank Roermond doorverwezen naar mediation

Roermond, 3 april 2007 - Sinds april 2007 biedt de Nederlandse Rechtspraak in alle gerechten aan partijen de mogelijkheid om hun conflict op te lossen via mediation. Een onafhankelijke mediator begeleidt hen daarbij. Wanneer een mediation niet slaagt, volgt alsnog een beslissing van de rechter. Bij de rechtbank Roermond was het al vanaf oktober 2005 mogelijk om te kiezen voor mediation.

Mediation is het door partijen zelf gezamenlijk oplossen van hun conflict(en) via bemiddeling door een onafhankelijke derde, de mediator. Bij de oplossing staan de belangen van de partijen centraal, ook de niet-juridische. Doorverwijzing naar mediation is mogelijk in civiele-, familie-, bestuurs-, en belastingzaken. In strafzaken en vreemdelingenzaken kan niet voor mediation gekozen worden.

Wanneer mediation
Rechters stellen mediation voor als zij menen dat een juridische uitspraak het eigenlijke conflict niet kan oplossen of als de partijen belang hebben bij het in stand houden of goed afsluiten van hun relatie. Deelname aan mediation is vrijwillig. Voor mediation is wel een zekere onderhandelingsbereidheid vereist. Als een conflict te erg geëscaleerd is of als de partijen uit zijn op een juridische beslissing in een juridisch meningsverschil, is mediation geen goede keuze.

Kosten van mediation
De duur van de mediations varieert van gemiddeld drie uur in bestuurszaken tot circa zes uur in handelsgeschillen en acht uur in familieconflicten. De eerste twee en een half uur zijn kosteloos. Daarna delen de partijen de kosten. Partijen die in aanmerking komen voor de Wet op de rechtsbijstand, kunnen een tegemoetkoming in de kosten krijgen.

Partijen tevreden
Partijen die hebben deelgenomen aan een mediation, zijn over het algemeen zeer tevreden over de mediator en over de duur en uitkomst van de mediation. Iets minder tevreden is men over de hoogte van de financiële bijdrage: deze komt bovenop de al eerder betaalde griffierechten.

Drieduizend mediations
Partijen kozen tot nu toe in ongeveer 3000 procedures voor mediation. In driekwart van de procedures ging het om civiele en familiezaken, zoals maatschapsconflicten, IT-zaken, arbeidsrechtelijke geschillen, consumentenzaken, burenruzies, en familierechtelijke geschillen. In gemiddeld 63% van deze mediations kwamen de partijen tot een volledige of gedeeltelijke oplossing. Bij mediations in bestuurszaken kwam 80% van de partijen er samen uit. Het ging hier onder meer om ambtenarenzaken, geschillen met gemeenten en belastingzaken.

Rechtbank Roermond
Bij de rechtbank Roermond zijn 41 procedures doorverwezen naar mediation: 14 bestuurszaken, 14 handelszaken, 3 kantonzaken en 10 familiezaken. Van deze mediations hebben 25 tot een oplossing geleid.

Bron: Rechtbank Roermond Datum actualiteit: 3 april 2007 Naar boven