Radboud Universiteit Nijmegen


Socrates Wisselbeker voor Nijmeegs filosoof Chris Buskes

De Nijmeegse filosoof Chris Buskes ontving tijdens de Nacht van de Filosofie de Socrates wisselbeker voor zijn boek: Evolutionair denken. De invloed van Darwin op ons wereldbeeld. Het boek is uitgeroepen tot het meest prikkelende filosofieboek van 2006.

Chris Buskes ontving de wisselbeker tijdens de Nacht van de Filosofie op zaterdag 31 maart 2007 in Felix Meritis in Amsterdam uit handen van de winnaar van vorig jaar, Andreas Kinneging. Aan de wisselbeker is een prijs verbonden van 500,- Euro. Uit de zeventig titels van de nieuwe, oorspronkelijk Nederlandstalige filosofieboeken die in aanmerking kwamen voor de prijs, selecteerde de jury 5 titels voor de shortlist, waaruit het boek van Chris Buskes werd getypeerd als het meest prikkelende Nederlandstalige filosofieboek van 2006.

Chris Buskes In zijn boek Evolutionair denken laat Buskes uitgebreid zien wat de consequenties van de evolutietheorie zijn voor de taal-, cultuur-, mens- en sociale wetenschappen. Het blijkt dat er vrijwel geen wetenschapsgebied is dat niet door Darwins evolutietheorie is beïnvloed.
benoemde de darwinistische revolutie. Chris Buskes in Trouw (28-02-07): "De wetenschap heeft meerdere revoluties gekend. Toen de Poolse astronoom Copernicus aantoonde dat niet de aarde maar de zon in het centrum van ons zonnestelsel staat, bracht dat grote gevolgen met zich mee. Maar de darwinistische revolutie is nog vele malen ingrijpender omdat ons zelfbeeld er drastisch door veranderde. We zijn niet de creatie van een opperwezen en naar zijn gelijkenis geschapen. De mens is geen gevallen engel maar een opgeklommen primaat".

De jury van de Socrates wisselbeker bestond uit: Frans Jacobs (Universiteit van Amsterdam), Henk Steenhuis (Trouw), Marnix Verplancke (De Morgen/Knack), Florentijn van Rootselaar (Filosofie Magazine)

Eerdere winnaars
2002 Michiel Leezenberg:
Islamitische filosofie. Een geschiedenis (Bulaaq)

2003 Jos de Mul:
Cyberspace Odyssee (Klement)

2004 Dick Pels:
De geest van Pim. Het gedachtegoed van een politieke dandy (Anthos)

2005 Wouter Kusters:
Pure Waanzin (Nieuwezijds)

2006 Andreas Kinneging:
Geografie van goed en kwaad (Spectrum)

Shortlist 2007
Bart Brandsma:
De hel, dat is de ander. Het verschil in denken van moslims en niet-moslims (Veen Magazines)

Chris Buskes:
Evolutionair denken. De invloed van Darwin op ons wereldbeeld (Nieuwezijds)

Herman van Gunsteren:
Vertrouwen in democratie. Over de principes van zelforganisatie (Van Gennep)

Jos de Mul:
De domesticatie van het noodlot (Klement)

Sebastien Valkenberg:
Het laboratorium in je hoofd. Of hoe filosofente werk gaan (Ambo)