Gemeente Haaren



* Wat is er allemaal te doen de komende tijd?
* Gezellige dorpskermis in Esch

* Gezondheid Telt! In gemeente Haaren

* Langdurigheidstoeslag

* Zware jongens, die GFT -containers!


* Wat is er allemaal te doen de komende tijd?

Bijeenkomsten die voor u -als inwoner van onze gemeente- van belang zijn.

Ø 5 april: Vergadering raadscommissie

Vanaf 19.30 vindt in de raadzaal van het gemeentehuis de openbare, informatieve vergadering van de raadscommissie plaats.

Ø 12 april: Thema avond raad, Wmo

Aanvang 19.30 uur in het gemeentehuis. Samen denken over de Haarense samenleving.

Ø 19 april: Opiniërende en besluitvormende raadsvergadering

Vanaf 19.30 uur vindt in de raadzaal van het gemeentehuis de openbare opiniërende en besluitvormende vergadering van de raad plaats.

Ø 10 mei: Vergadering raadscommissie

Vanaf 19.30 vindt in de raadzaal van het gemeentehuis de openbare, informatieve vergadering van de raadscommissie plaats.

Ø 24 mei: Opiniërende en besluitvormende raadsvergadering

Vanaf 19.30 uur vindt in de raadzaal van het gemeentehuis de openbare opiniërende en besluitvormende vergadering van de raad plaats.

Ø 31 mei: Informatieavond centrumplannen Helvoirt en Haaren

Aanvang 19.00 uur in de raadzaal van het gemeentehuis.

U bent van harte welkom


* Gezellige dorpskermis in Esch

van Paaszondag 8 april 2007 tot en met woensdag 11 april 2007

ATTRACTIES:

Autoscooter, Draaimolen, Minirad, Lucky Cranes, Rups, Kanalenspel, Touwtje trekken, Snoepkraam, Suikerspinnen, Oliebollen.

Op dinsdagavond van 18.30 uur tot 20.30 uur

clown Desalles

Op woensdagmiddag FAMILIEDAG

korting bij diverse attracties


* Gezondheid Telt! In gemeente Haaren

Op 8 maart 2007 heeft de GGD Hart voor Brabant aan de gemeenteraad de kernboodschappen volksgezondheid Gezondheid Telt! in Haaren gepresenteerd.

Deze kernboodschappen geven aan op welke punten gezondheidswinst is te behalen en waar het gezondheidsbeleid van de gemeente mogelijk verbeterd kan worden.

De GGD heeft in het rapport `Gezondheid telt! in Haaren' de gezondheid van de inwoners van Haaren vergeleken met regionale en landelijke gemiddelden. Het rapport maakt duidelijk dat de gezondheidssituatie in Haaren op een aantal punten redenen tot zorg geeft. De belangrijkste oorzaak van ongezondheid is volgens de GGD ongezond gedrag. Veel volwassenen in Haaren gedragen zich ongezond. Vooral roken, alcoholgebruik en te weinig bewegen dragen bij aan ongezondheid. Lichamelijke en psychische problemen komen veel voor en ruim een derde (19 t/m 64 jaar) tot bijna de helft (65 jaar en ouder) van de volwassenen voelt zich eenzaam.

Ongezonde leefgewoonten blijken ook bij veel jongeren zorgwekkend toe te nemen: in Haaren drinkt ruim de helft van de jongeren alcohol (54%) en zelfs één op de vijf drinkt grote hoeveelheden alcohol in één keer. Dit is hoger dan in de rest van de regio Hart voor Brabant. Eén op de twaalf jongeren rookt dagelijks sigaretten en één op de tien heeft ooit onveilig gevreeën. In Haaren heeft 10% van de jongeren overgewicht.

De GGD stelt dat met preventie nog flinke gezondheidswinst te boeken is. Investeren in gezond gedrag, zodat de gezonde keuze de makkelijke keuze wordt, is volgens de GGD noodzakelijk. De GGD adviseert de gemeente Haaren om in het gezondheidsbeleid vooral aandacht te besteden aan de preventie van roken, overgewicht en alcoholmisbruik. Jongeren, ouderen en mensen met een lage sociaal economische status zijn de belangrijkste doelgroepen. Deze cijfers van de GGD kunnen door de gemeente Haaren worden gebruikt bij het opstellen van de volgende nota over gezondheidsbeleid.

De kernboodschappen "Gezondheid Telt! in Haaren" kunt u inzien plannen en projecten>wet maatschappelijke ondersteuning(WMO)>brede traject.


* Langdurigheidstoeslag

Voor mensen die langdurig een uitkering ontvangen op bijstandsniveau bestaat er een extra toeslag.

De toeslag bedraagt in 2007:

Voor gehuwden EUR 478,-

Voor alleenstaande ouders EUR 430,-

Voor alleenstaanden EUR 336,-

Voor wie?
De langdurigheidstoeslag is voor mensen tussen de 23 en 65 jaar, die 60 maanden of meer onder of op bijstandsniveau hebben geleefd. Omdat wij het belangrijk vinden dat u voldoende op zoek bent gegaan naar algemeen geaccepteerd werk, wordt dit uitgebreid getoetst. Wanneer het oordeel van het college luidt dat u voldoende initiatieven en/of maatregelen heeft genomen om werk te vinden, maar u dit nog steeds niet heeft, kunt u aanspraak maken op de langdurigheidstoeslag.

Voorwaarden
Om in aanmerking te komen voor een langdurigheidstoeslag moet u aan een aantal criteria voldoen:

* U moet gedurende een ononderbroken periode van 60 maanden over een inkomen beschikken dat niet hoger is dan de bijstandsnorm.
* U mag geen eigen vermogen hebben dat meer is dat de vermogensgrens van de Wet Werk en Bijstand (WWB).

* Gedurende deze 60 maanden mag u niet langer dan 6 maanden hebben gewerkt en mogen uw inkomsten uit arbeid niet hoger zijn geweest dan EUR 2.076,-

* U moet ook naar het oordeel van het college voldoende geprobeerd hebben om aan algemeen geaccepteerd werk te komen.
* Daarbij mag u binnen een periode van 12 maanden niet in aanmerking zijn gekomen voor langdurigheidstoeslag.

* Ook (gedeeltelijk) arbeidsongeschikten kunnen in aanmerking komen voor de toeslag wanneer bij hun laatste herkeuring geen arbeidsdeskundig onderzoek heeft plaatsgevonden of indien uit dit onderzoek is gebleken dat er geen duurzame mogelijkheden zijn om werk te vinden.

WegWijs Haaren, ook voor u !

Als u na het lezen van dit artikel graag een persoonlijk gesprek wilt met een van de medewerkers van WegWijs of u wilt meer weten over de langdurigheidtoeslag, dan kunt u contact opnemen met WegWijs. WegWijs is gevestigd in het gemeentehuis van Haaren, Mgr. Bekkersplein 2 en is van maandag tot en met donderdag te bezoeken van 9.00 tot 12.00 uur. U kunt ook bellen, het telefoonnummer is 0411-634590. Bij WegWijs Haaren kunt u terecht met vragen op het gebied van wonen, welzijn, zorg en inkomensondersteuning. WegWijs Haaren denkt met u mee, adviseert en regelt. Bij WegWijs Haaren kunt u voor een aantal regelingen direct een aanvraag indienen, voor andere zaken kan WegWijs u aanmelden bij een andere instantie of daarnaar doorverwijzen. WegWijs Haaren maakt u wegwijs in de wirwar van voorzieningen, regelingen en vergoedingen die er zijn en waar u mogelijk een beroep op zou kunnen doen. U wordt er al gauw beter van.


* Zware jongens, die GFT -containers!

afval.jpg
Sinds 2007 wordt uw huisvuil door de Afvalstoffendienst s-Hertogenbosch aan huis ingezameld, met behulp van de zijlader.

De eerste 12 weken zijn nu voorbij en het valt op dat meerdere GFT-containers niet door de huisvuilinzamelaar konden worden leeggemaakt. Wij willen u daarom attenderen op de volgende punten:


· De container mag niet te zwaar zijn. Containers zwaarder dan 60 kilogram kunnen niet worden leeggemaakt. Wij verzoeken u uw afval daarom niet in de container aan te duwen om zo overgewicht te voorkomen;


· Indien u de GFT-container niet vaak gebruikt en daardoor de container niet vaak ter lediging aanbiedt, loopt u het risico dat de afvalcontainer te zwaar wordt. Vooral de aanwezigheid van zand en vocht (natte bladeren en gras) zorgt voor een snelle gewichtstoename. Het gebruik van een kleinere container is voor u wellicht een oplossing;


· Spaar het GFT-afval niet te lang op. Uit oogpunt van hygiëne, stankoverlast en ongedierte is het niet wenselijk om gft-afval te lang bij u thuis op te sparen. Het vaker aanbieden van de gft-container beperkt stankoverlast en voorkomt de aanwezigheid van ongedierte;


· Het GFT-afval dient u dusdanig te verkleinen zodat de complete inhoud van de afvalcontainer kan worden leeggemaakt. Voornamelijk grotere takken die dwars in de afvalcontainer worden gedeponeerd, kunnen het leegmaken bemoeilijken. Niets is zo vervelend als thuis te komen waarbij u constateert dat de afvalcontainer niet geheel is leeggemaakt;


· Voor eventuele wisselingen of aanvragen van containers en het doorgeven van meldingen over de afvalinzameling, dient u de Afvalstoffendienst s-Hertogenbosch te benaderen onder nummer 073 61 56 506. Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar tussen 08.00 17.00 uur. U kunt daarnaast ook via www.afvalstoffendienst.nl uw wisseling aanmelden.