Gemeente Leeuwarden


PvdA: Promotie toerisme Leeuwarden

Bron: PvdA Leeuwarden (03-04-2007)
Schriftelijke vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders zoals bedoeld in artikel 41, eerste lid van het reglement van Orde voor de vergadering van de Raad de Gemeente Leeuwarden.

Leeuwarden, 30 maart 2007
Geacht college,

Eén van de speerpunten van Fryslân én een belangrijke pijler onder de Friese economie is het toerisme. Weekendje weg, avontuur, lange vakanties, strandvakanties, zeilvakanties en stedentrips: alles kan in deze provincie. Via diverse publicatiemiddelen timmert de provincie met de VVV, private toeristenbureaus en gemeenten aan de weg om Fryslân onder de aandacht te brengen in binnen- en buitenland. Dit lijkt succesvol, een campagne gericht op het Vlaamse publiek resulteerde in 2005 en 2006 meteen in een groei van het aantal Vlaamse vakantiegangers in Fryslân.

Wat echter opvalt in de brochures, vakantiegidsen, tv- en radioreclames maar vooral internetpublicaties is dat Leeuwarden - de hoofdstad en enige échte stad van Fryslân - vaak ontbreekt of wel erg summier wordt besproken in deze provinciebrede campagnes. De PvdA-fractie vindt dit onwenselijk en vraagt zich af hoe dit mogelijk is, juist nu er zoveel aandacht uitgaat naar de (toeristische) positie van Leeuwarden, onder meer via Expeditie Leeuwarden. Wat verder opvalt is dat gedetailleerde informatie in een vreemde taal, zoals bijvoorbeeld het Engels, Duits, Frans, Japans en Chinees, vaak ontbreekt. In de bijlage een (engelstalig) voorbeeld van de veel bezochte website www.beleeffriesland.nl m.b.t. de manier waarop Leeuwarden "aangeprezen" wordt.

De PvdA-fractie wil de kwaliteit van toeristische informatie over Leeuwarden verbeterd zien. Leeuwarden moet als hoofdstad prominent aanwezig zijn in toeristische publicaties die de provincie Fryslân betreffen, dit betekent in ieder geval zichtbaar op de cover van brochures en op de startpagina van een website. Voor het realiseren van deze verbeterde toeristische informatie denken wij niet aan het inzetten van extra middelen, maar aan een verschuiving en eventuele aanvulling van de huidige publicatiemiddelen. Leeuwarden moet qua verspreiding van toeristische informatie meer zichtbaar zijn via de provinciebrede publicatiekanalen, met name internet. Uit onderzoek blijkt dat ruim 70% van de vakantiegangers het internet gebruikt om aan informatie te komen: afwezigheid of een slechte presentatie op dit medium kan Leeuwarden zich niet veroorloven.

Ook wordt Leeuwarden zeer summier aangeprezen op www.holland.com, de website van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen. Terwijl bijvoorbeeld Eindhoven, Nijmegen en Den Bosch wel breed wordt uitgemeten. De PvdA-fractie wil dat Leeuwarden ook op deze site en andere relevante stads- en regiopromotiesites meer onder het voetlicht wordt gebracht. Het College moet daartoe een lobby ondernemen.

De PvdA fractie stelt het College daarom de volgende vragen:


1. Deelt het College onze mening dat het toerisme een belangrijke pijler kan worden van de Leeuwarder economie?
2. Is het College het met ons eens dat de toeristische informatie over Leeuwarden op dit moment onvoldoende is om potentiële geïnteresseerden naar de stad te halen? Zo ja, waaruit blijkt dat volgens het College? Zo nee, waarom niet?
3. Is het college van mening dat Leeuwarden op startpagina's van provinciebrede websites/ in schriftelijke publicaties voldoende aandacht krijgt? Zo ja, waaruit blijkt dat? Zo nee, waarom?
4. Ziet het College mogelijkheden om op korte termijn (voor 1 juni 2007) de bestaande toeristische informatie over Leeuwarden te verbeteren door bijvoorbeeld aan te sluiten bij al lopende (provinciebrede) initiatieven en hier een `paragraaf' Leeuwarden aan toe te voegen of deze uit te breiden? Hoe wil het College dit doen?

5. Ziet het College mogelijkheden om op korte termijn (voor 1 juni 2007) deze uitgebreide toeristische informatie te vertalen in het Engels, Duits, Frans, Japans, Chinees en enig andere taal die met het oog op het bereiken van toeristen nodig wordt geacht? Hoe wil het College dit doen?

6. Deelt het College de mening dat Leeuwarden op Holland.com en andere relevante toeristische websites onderbelicht wordt? Is het college van plan hier verandering/ verbetering in aan te brengen? Hoe denkt het College deze verandering/verbetering tot stand te brengen?

Namens de PvdA fractie, Sjoerd Feitsma